EBAPOPULAARNE ARVAMUS Krüptomull läks katki, aga kirik ja Epp Kärsin ujuvad rahumeeles edasi

Illustratsioon: Marko Blažević / CHUTTERSNAP / Unsplash / montaaž
, Kaasautor
Copy

Hiljutine, maailma suuruselt kolmanda krüptobörsi FTX kokkukukkumine on toonud ajakirjandusse krüptorahade loojangukuulutused. See mäng on läbi, kuulutatakse. See mull on lõhki. See kõik on varsti läbi. Üks Ponzi skeem on oma lõppu leidmas.

Kas on? Ei tea. Praegune olukord maailma majanduses ei ole mitte ühegi sektori vastu eriti lahke. Aga võib küll olla nii, et saavutatakse laiem ühiskondlik kokkulepe, et selle Ponzi skeemiga on kõik. Siis on see lihtsalt finantsinstrumentide, ehk Ponzi skeemide vaheline võitlus, millest üks instrument välja surutakse. Aga kindlasti ei pea me muretsema, et teiste mullide ja Ponzi skeemide hulk meie elus oluliselt väheneks.

Kirik. Mitu tuhat aastat vana mull ja töötab edukalt tänapäevalgi. Pakub inimestele sobiva käitumise eest igavest elu, vastupidisel juhul lubab ära tappa. Veel naljakam, et lubab ära tappa pärast surma, puhastustules. Üks kirikupea naaberriigis lubab rindel hukkunud vene vangid otse taevasse, teine siinsamas vaikib silmakirjalikult, et nende agenda lubab kõik homoseksuaalid pärast surma Auschwitzi saata.

Kinnisvaraturg. Ehitatava hoone hind koosneb suuresti hoone projekteerimise, selle aluse maa, ehitusmaterjalide ja ehitustööde hinnast, ometigi erinevad täpselt samasuguste uusarenduste hinnad Tallinnas linnaositi märgatavalt. See mis lubab arendajal käe sügavamale kinnisvara soetaja taskusse torgata tuleneb lihtsalt emotsionaalsest väärtusest, ehk linnaosa prestiižist! Ehk mitte millestki.

Olgu, valisid endale sobiva kinnisvara välja ja jooksed panka. Sa oled hea maksekäitumisega, sulle tullakse laenu osas vastu. Notar ja raha liigub sinna kuhu vaja. Mitte tegelik raha, tegelikku raha pangal liigutada tarvis pole, tal ei pea seda parajasti füüsiliselt olemas olema, ta lihtsalt ütleb, et selline summa liigub sellisel hetkel sellele kontole. Pank ei kandnud sulle reaalset raha, sina aga kannad järgmised 20 aastat reaalset raha panka tagasi. Mullmull...

Kindlustus. Otse loomulikult nõuab pank, et sa oma uue Kalamaja korteri ära kindlustaksid. Otsid endale sobiva kindlustusfirma, maksad iga kuu oma kindlustussummat. Kindlustusfirmal pole samuti raha, et su võimalik maha põlenud korter kinni maksta, kindlustusfirma on mull, seepärast kindlustab ta sinu juhtumi edasi kuhugi suuremasse mulli, selle asja nimi on edasikindlustus. Kui see suurem mull, megamull ükskord lõhki läheb räägitakse samasugust iba nagu krüptoturg FTX kokkukukkumise puhul. Kellelgi polnud jälle raamatupidamist või ta oli lihtsalt varas. Hea Ypsiloni lugeja võib prooviks googeldada terminit «shadow insurance». Siis jõuab ta otsapidi maksuparadiisideni ja võib endamisi tähendusrikkalt laulda: «Aruba, Jamaica, ooh, I wanna take ya / Bermuda, Bahama, come on, pretty mama.»

Inimesi peetakse prügikaladena ja neile eluks antud vesi on nii mulle täis, et see ei taha kuidagi läbi paista. Hugo Boss, Guess, Calvin Klein, Rolex, kõik on puhtakujulised mullid. Võib-olla, et kui ainult seenele lähed ja metsast puraviku leiad saad midagi mullivaba.

Inimene ise on mullistumas. Moelavadel ja suurtel kontserdistaadionitel esinevad mullid panevad miljoneid endiga samastuma ja endi sarnaseks mullistuma. Isegi kingloomad saavad hakkama nii paaritumisrituaali, kui sellele eelneva ja järgnevaga, aga mullistunud inimesele peab selle üksipulgi lahti seletamiseks kohale tooma kirjanik Epp Kärsini ja seksikoolitaja Mihkel Raua.

Sesmõttes on krüptobörsi FTX kokkukukkumisele järgnenud krüptorahade loojangukuulutused naljakad. Mõttes, et krüptomull läks katki, aga kirik ja Epp Kärsin las ujuvad rahumeeles edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles