KESKKONNAKIRI USA-s lekkis loodusesse olümpiabasseini jagu naftat

Torm Mandousi tagajärjed. Kahjustatud karusell Marina rannal Chennai linnas Indias. Foto: IDREES MOHAMMED/EPA
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Laupäev, 10. detsember

Tormitsüklon Mandous jõudis reede öösel Indiasse, tuues tugeva tuule ja vihma. Riigi lõunaosas asuvas Tamil Nadu osariigis hukkus tormi tõttu neli inimest. Torm langetas Tamil Nadu pealinnas Chennais 400 puud ning kahjustas 185 kodu. Üle 9000 inimese evakueeriti varjupaikadesse.

Allikas: Reuters

Reede, 9. detsember

Purunenud naftatorust valgus USA-s Kansase osariigis väiksesse ojja 14 tuhat barrelit toornaftat. See on üle kahe miljoni liitri. Sellega võiks täita ühe olümpia standardite järgse basseini. Purunenud naftatoru oli Keystone’i toru, mis jookseb Kanadast Oklahomasse USA-s. Keystone’i torusüsteem on toiminud alaets 2010. aastast. Selle aja jooksul on toimunud 22 lekke juhtumit, kuid kõik need juhtumid kokku on lekkinud vaid veidi alla 12 tuhande barreli toornaftat. Praegune leke on seega rekord. Ekspertide sõnul läheb selle ära koristamiseks vähemalt kuid, aga võib ka minna aastaid.

Allikad: AP NewsReuters

Neljapäev, 8. detsember

Suured üleujutused Portugali pealinnas Lissabonis viisid ühe naise hukuni. Tugev vihm jõudis Lissaboni kolmapäeva õhtul. Vee alla jäid tänavad, tunnelid, rongijaamad, teater ja isegi haigla. Hukkus 55-aastane naine, kui kelder, kus ta viibis, veega täitus.

Allikad: ReutersAP News

Kolmapäev, 7. detsember

Euroopa Liit algatas uue seaduse loomist, mis keelab toodete, mille tootmisel on seosed metsa raadamisega, impordiga liiduriikidesse. Piirangute alla lähevad palmiõli, veised, soja, kohv, kakao, puit ja kumm. Samuti katavad piirangud eelmainitud asjadest toodetud asjad nagu näiteks veiseliha, tofu või šokolaad. Neid tooteid müüvad ettevõtted peavad tõestama Euroopa Liidule, et nende tooted pole seotud metsa raadamisega, ning vastasel juhul maksma trahvi. Euroopa Komisjoni hinnangul kaitseb uus seadus iga-aasaselt 71 920 hektarit maad (umbes 100 000 jalgpalli platsi) ning vähendaks globaalseid heiteid 31,9 miljoni tonni võrra aastas.

Allikas: BBC

Esmaspäev, 5. detsember

Colombias toimunud maalihe mattis enda alla bussitäie inimesi, kellest vähemalt 34 hukkus. Tugeva vihma tõttu tekkinud maalihe langes teele, millel buss sõitmas oli. Hukkunutest kaheksa olid alaealised. Maalihked pole Colombias ebatavalised, sest seal on mäed ja tihti sajab paduvihma. Sellegipoolest on La Nina ilmastikusüsteem toonud ka Colombiasse ebatavaliselt palju vihma. Colombia keskkonnaminister Susana Muhamad on öelnud, et riik hakkab keskenduma taasmetsastamisele, et vältida maalihete teket.

Allikad: BBCReuters

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles