KRÜPTO-KIRILL ⟩ Episood 55. Finaal. Lõpuks ometi oskame raha teenida

Illustratsioon: Luis Villasmil / Jason Leung / Kanchanara / Unsplash / Mihkel Lappmaa / Ypsilon / montaaž
Ypsiloni krüptotoimetus
Copy

Kirillil on juba mõnda aega selge olnud, et rikkaks saamikseks on vaja lahendada küsimus: kuidas leida kesktee 1–5 protsenti kuus tootva turvalise kauplemise ja 100 protsenti kuus peksvate maniakkide vahel? Viieprotsendise kuutootlusega ei jõua Kirill iial rahaka elu juurde, 100 ja rohkem protsendilist kauplemist on Kirill proovinud, selleks tuleb eirata risk management'i, positsioonide suurust ja kõike muud mõistlikku. Mis tähendab, et kauplemist on kuni esimese suurema litakani. Aga litakas tuleb, alati, pigem varem kui hiljem, seda hirmu, et see ära jääb, ei ole karta.

Roboti lülitas Kirill välja, mõttetu. Kõik signaalipakkujad viskas Telegrami rakendusest välja. Täiesti mõttetud. 3–5 protsenti kuus – käige kanni! Plaan oli täna Kirilli viimane osa edastada, kus Natalja teise mehega või naisega minema läks ja Kirill ennast üles poos. Mitte Natalja pärast. Mingu metsa. Üles puua plaanis Kirill end selle pärast, et ta rikkaks ei saagi, sest ükski proovitud vahenditest pole tuntavat edu toonud.

Täna ongi Kirilli viimane osa. Kõige viimane. Päris viimane. Aga mitte sellepärast, et midagi pahasti oleks, vastupidi. Viimane osa on sellepärast, et Kirill leidiski lahenduse, ning nüüd kavatseb ta siin soigumise asemel raha teenimise peale kulutada.

See Altsignalsi omanik püüdis Kirilli kinni hoida, kui see ta poolpehmete signaalide pärast kanni saatis. Ja andis talle oma AltAlgot proovida. See on algoritmil põhinev TradingView kaardi külge käiv kauplemisindikaator, mis ütleb, kust osta, kust müüa, kuhu stop-loss panna, kuhu take profit'id asetada. Kirill sai seda nädalaks proovida, kui see päriselt endale hankida, plekib see 1833 eurot. Ok, praegu on neil jõulusoodukas 70 protsenti, aga ikkagi...

Indikaator midagi näitas ka, aga no kindlasti mitte 1833 euro eest. Kirill vaatas sellelt reaalajas toimuvat ja ei teinud sellega mitte ühtegi tehingut. Aga sel hetkel, kui Kirill loobuda otsustas, mõtles ta korraks, et tõepoolest, kauplemisindikaatorid, see on tõepoolest viimane asi, mis tal läbi uurimata on, ja ta otsustas, et lõpetab kauplemise siis, kui ka see teema on selge. Kui palju Kirill sel hetkel neisse indikaatoritesse uskus? Täpselt 0 protsenti.

Kolm päeva luges Kirill indikaatoritest. Altsignalsi megakallis Altalgo oli proovitud, see ei meeldinud. Edasi proovis ta kõik TradingView lehel saadaoleva tasuta kräpi ära – pask. Tasulistest kõige tuntum ja kiidetum oli 68 dollarise kuutasuga Luxalgo. Samas kiitsid mõned rohkem 57 dollarise kuutasuga Gemscode'i. Gemscode'i review'd olid ka ülivõrdes – see pidi reageerima hinnamuutustele kõige kiiremini ja kõige adekvaatsemalt.

Gemscode'i sai lihtsalt lahti pirada – Youtube'is on mitmeid videoid, kuidas seda teha. Üks õhtu tegi Kirill vajalikud toimingud ära ja hommikuks oli indikaator olemas ning Kirill kuvas selle kaardile. Paar tundi tutvumist andis teadmise, et ka Gemscode pole muud kui järjekordne pask. Ja kui Gemscode on pask, on seda ka Luxalgo ja kogu ülejäänud indikaatorimajandus. Kirill vaatas nukralt tabureti poole ja otsis siis silmadega laest nööri kinnitamiseks konksu.

Siis jäi Kirillile silma üks video. Tüüp võtab TradingView kaardi, lisab sinna kaks erinevat tasuta indikaatorit, mudib veidi nende seadetes, siis peidab TradingView traditsioonilised küünlad üldse ekraanilt ära ning väidab selle juurde, et see on nüüd üldse parim indikaator, mis üldse hetkel maailmas olemas.

Ja kurat, see ongi. Esiteks on see tasuta, teiseks kuvab see andmed kaardlile sekundiga, mis tähendab, et kauplemisvalmis krüptod leiab pakist kiiresti. Kolmandaks töötab see kõikides timeframe'ides. Neljandaks töötab see kohe ja praegu ja hetkeandmete pealt, mis teeb ta ideaalseks scalp'imise tööriistaks. Ja viiendaks on seda lihtne kasutada, kui sa ei viitsi, ei pea sa isegi otsima resistantse ja support'e, tirima trendijooni ja muud sellist, piisab sellest, kui vaatad põgusalt bitcoini järgi, et selle liikumine sinu kauplemise suunaga vastuolus ei oleks.

Kuidas see töötab? Tavalised küünlad teed kaardil nähtamatuks ja paned neid asendama linear regression candles. See annab teistsuguse küünlamustri ja (tõenäoliselt mingi moving average baasil) kinnitusjoone. Teise indikaatorina lisad UT Bot Alerts'i, mis annab sulle ostu- ja müügikohad. Kui antakse ostusoovitus, on enne positsiooni sisenemist oluline, et eelmine küünal sulguks kinnitusjoonest kõrgemal. Kui on tegemist short'imise ehk lühikeseks müügiga, on enne positsiooni minekut mõistlik veenduda, et eelmine küünal oleks kinnitusjoonest madalamal sulgunud. Ja kõik. Indikaatorite sätteid vaadake ise videost.

Regression küünlad on veidi teisel kohal kui tavalised, sellega tuleb arvestada. Vahepeal võib korraks tavalised küünlad nähtavaks teha, et näha, missugune viivitus nende vahel on. Samuti tuleks uued indikaatorid nähtamatuks teha ja vanad küünlad korraks tagasi kuvada siis, kui on tarvis kaardile mingeid trendijooni või sellist tõmmata.

Viis protsenti kuus? Kirill tegi prooviks kolm väikses plussis minitehingut ja siis neljandaga tegi 7,8 protsenti. Mitte kuus, vaid ühe tunniajase tehinguga, kasutades ülitihedat stop-loss'i, 20-kordset võimendust ja 10 protsenti kogu rahast. Massive!

Kuidas sellega teenida? Näiteks kõik päeva lõpuks üles kerinud coin'id – nüüd näeb ära, millal üks või teine alla tulema hakkab ja millal on täpselt õige aeg positsiooni siseneda. Ütlesin enne, et selle indikaatoriga ei pea inimene isegi TradingView's trendijooni tõmmata oskama. Ei peagi, aga võiks, ja Kirillil on tänu üle poolesajale Ypsilonis avaldatud episoodile need oskused olemas. Kui teada, kus on support'id ja resistantsid, tunda trende, reversal pattern'eid ja muud sellist, millest kõigest siin eelnevalt juttu olnud, on selle indikaatori kasutegur meeletu. Ypsiloni lugeja ei pea kõiki Kirilli eksimusi järele tegema, näiteks ei pea ta maksma mitte sentigi signaalimüüjatele. TradingView kuupakett on see ainus ja sellest täiesti piisab. Mis seal ikka, pole tänu väärt.

Miski pole nii, nagu paistab. Kirill oli väljamõeldud kuju ja tema nime all tegutses üks inimene Ypsilonist. Natalja ema pole kunagi olemas olnud, saati siis veel Nataljat. Aga see, kes neid lugusid kirjutas ja ise nende käigus arenes, tänab kõiki kaasaelamise eest ning läheb ja teenib nüüd igapäevaselt krüptoga töö kõrvalt veidi raha. Või veidi rohkem.

Aitäh!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles