Selleks, et hinnata selle või teise riigi kultuuriruumi olulisust, vaadatakse tavaliselt kõige silmapaistvama ehk arhitektuuri, siis kunsti, muusika, kirjanduse, spordi ja teaduse poole. Ka tuntud kaubamärgid räägivad riikide kohta – näiteks me tõenäoliselt jäämegi punaseid nuge seostama Šveitsiga. Siiski on veel üks asi, mis asupaikade ja kultuuriruumide kohta erakordselt palju kõneleb. See on rahvusköök. Nähtus, mis inimeste asualadega aegade hämarusest tänase päevani kaasas on käinud. Ja täna proovimegi maailmapilti rahvusköökide kaudu selgemaks saada.
Kõigepealt: mis asi on rahvusköök? See on selle või teise asuala toiduvalmistamise traditsioon, mis on aegade jooksul välja kujunenud seoses piirkonnas toidu valmistamiseks vajalike toorainete kättesaadavuse ning vajaduspõhisusega. Kuna tänapäeval on nii toorained kui info erinevate maade köökide kohta kõigile kättesaadavad, toimub rahvusköökide arengus pigem nende segunemine.
Eesti rahvusköök – Ajaloolistest asjaoludest tulenevalt seda eriti pole. Endi omaks võiksime kuulutada miskit, mis võiks olla naerist valmistatud, aga selle oleme unustanud. Tikume räime endi omaks pidama, aga see kala ujub ka teiste riikide vetes. Verivorstid on minu teada Saksamaalt. Mulgipuder seakõrnetega? Odratang pole meie välja mõeldud, kartul on Ameerikast ja kamaraga seapekile meil ka patenti pole. Tuleb tunnistada, et sada aastat iseolemist on rahvusköögi tekkeks selgelt liiga lühike aeg. Aga hea must rukkileib, tundub, on tõesti meie. Hea seegi.
Aga vaatame, kuidas on teiste asualadega – nendega, kel iseolemist tuhat ja peale aastaid. Nende puhul peaks rahvusköök kultuuriliselt juba nii mõndagi ütlema.
Hiina – Päris vana kultuur, esimene ajalooliselt dokumenteeritud – Xia dünastia valitses umbes 2100-1600 aastat enne Kristust. Köök on vanale kultuurile iseloomulikult rikkalik ja ainulaadne.
Gruusia – Tuhandeaastane kultuur. Jällegi, toidulaud kinnitab riigi väärikat ajalugu. Kreeka – antiikeeposte kodumaa kaetud laud ei jäta samuti kedagi külmaks. Moussaka ja souvlaki, mmmm... India – Kolmandal sajandil valitses Indiat Gupta dünastia, mida nimetatakse ka «India kuldajaks». Kuldaeg India rahvusköögis aga kestab – kes minuga vaidleks?