KESKKONNAKIRI Tormid pühadeaega ei austa

Jäätunud mereäärne maja USA-s New Yorgi osariigis Hamburgi linnas, 27. detsember. Foto: John Normile/AFP/Scanpix
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 2. jaanuar

Aasta viimasel päeval materdas Põhja-California osariiki USA-s tugev torm, mis tõi laialdasi üleujutusi ning hukkus kaks inimest. Torm tõi mägedesse suure lumesaju ja uputas mujal. See viis mitmete teede sulgemiseni, elektrikatkestusteni ja evakuatsiooni nõudeteni. Tormis hukkus üks inimene, kelle auto jäi üleujutusse kinni, ning teine, kui talle langes peale puu. Torm liikus uue nädala esimesel päeval edasi USA keskosa poole.

Allikad: CNNThe New York Times

Esmaspäev, 2. jaanuar

Filipiine tabas 25. detsembril ulatustlikud üleujutused. 2. jaanuariks oli hukkunute arv tõusnud 51 inimeseni, kuid 19 inimest oli veel kadunud. Üleujutused kahjustasid üle 4500 majapidamist ning esmaspäeval oli veel 8600 inimest varjupaikades – esialgu olid sunnitud oma kodudest lahkuma üle 50 tuhande inimese. Mõnel pool oli seni ka probleeme elektri- ja veevarustusega. Kahju infrastruktuurile ja viljapõldudele on esialgsetel andmetel hinnatud 24,4 miljoni dollarini.

Allikad: AP NewsReuters

Pühapäev, 1. jaanuar

Ülemaailmne kliimaliikumine Extinction Rebellion (eesti k Vastuhakk Väljasuremisele, lühidalt XR) teatas, et lõpetab ajutiselt avalike häiringute korraldamise. Teadaandes põhjendas organisatsioon otsust vähese mõjuga – viimase nelja aasta jooksul korraldatud protestid pole toonud muutust. Samuti tahab organisatsioon muutuda kaasa arvavamaks ja vähem eemale tõukavaks, et liikumisega liituks rohkem inimesi ja kliimaaktivism oleks normaalsus, mitte radikaalsus. Extinction Rebellion on korraldanud liiklusblokaade, visanud sisse aknaid, pihustanud seintele punast verd matkivat värvi jne. Teised avalikke häiringuid korraldavad kliimagrupid pole sarnast taktikamuutust välja näidanud.

Allikas: Sky News

Reede, 30. detsember

Jõulunädalavahetusel tabas mitmeid USA piirkondi ajalooline lumetorm. New Yorgi osariigis asuvas Buffalo linnas sadas alla üle 120 cm lund, peatades liikluse – kehtestati lausa sõidukeeld – ning tuues elektrikatkestusi. Temperatuur õues langes alla -20. Mõnes kohas oli tajutav õhutemperatuur lausa -40.

Üle USA hukkus lumetormis vähemalt 65 inimest. 32 neist surmajuhtumitest olid Erie maakonnas, kus asub ka Buffalo linn. Hukkunuid oli üle 12 osariigis Kesk- ja Põhja-USA-s. Nüüd valmistutakse mitmel pool mõningasteks üleujutusteks, mis lume sulamisega võib kaasneda, sest temperatuurid tõotavad küündida ligi 10 plusskraadini.

Allikad: CNBCCNN

Reede, 30. detsember

Organisatsioon Christian Aid avaldas raporti möödunud aasta kõige kulukamate kliimakatastroofide kohta. Raporti hinnangulised kulud ulatuvad 3 miljardist dollarist 100 miljardini. Reaalsed kulud võivad olla suuremad. Esikolmikusse jõudsid orkaan Ian (100 mld), põud Euroopas (20 mld) ja üleujutused Hiinas (12,3 mld). Ilmselgelt pole neisse summadesse arvestatud emotsionaalset või inimelulist kahju, millele hinnasilti külge panna ei saa.

Allikas: Sky News

Esmaspäev, 26. detsember

Detsembri eelviimane nädal tõi suure lumetormi ka Jaapanisse. Põhja-Jaapanis sadas alla tavalisest kolm korda rohkem lund, mis tõi elektrikatkestusi, jättis sadu autosid teedele lõksu, katkestas rongi- ja lennuliikluse. Tormi tõttu hukkus 17 inimest ja vigastada sai 93. Mitmed neist õnnetustest juhtusid lund koristades – inimesed kukkus katustelt alla ja said vigastada või kukkusid katustelt ja jäid lumehunnikute alla lõksu.

Allikas: AP News

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles