BUTAAN JA SURUÕHK ⟩ 2010-ndate alguses vahetasid lapsed liimi ja bensiini hoopis gaasi vastu

Foto: Ekraanipauk sarjast "King of the Hill"
Y-Jay
, Gazpromi CEO
Copy

Pikutasime kahe algkooliealise sõbraga garaažide vahel, umbrohus. Kõikidel gaasipurk näpus ja hea olla. Segastel asjaoludel olime vine kadudes nihkunud 50 meetrit eemale, parklasse, ja helkurvestides mehed tahtsid meilt mingeid asju teada. Politsei kutsusid meie rehvitöökoja mehaanikud, kes märkasid võsas nõiduvaid lapsi. Jaoskonnas näidati mingit paadunud narkarit, et meid sirgeks ehmatada. Igati traumeeriv kogemus, valmistusin vanglaks ja olin leppinud oma varajase läbipõlemisega. Politseinike jutust sain aimu, et väljakutse näol polnud tegu anomaaliaga, vaid pigem tüüpjuhtumiga.

Tegin kodus teki all gaasi ja hallarites pidasin purgiga dialoogi nagu Dora the Explorer seljakotiga. Küsisin, mis ta nimi on ja kuidas oleks ilus teda kutsuda. Ta ütles, et ta nimi on Skäuvi. Sellest päevast peale kutsuti minu sõpruskonnas teda nii. Umbes viis aastat hiljem loksusin Nõmmel bussis ja kuulsin, kuidas hüperaktiivsed poisikesed minu ees olid teel skäuvit tegema. Siinkohal peaks ära mainima, et ma ei elanud Nõmmel, aga kuidagi oli folkloor jõudnud nendeni.

Jutt käib tulemasina täitegaasist ehk butaanist (C4H10). Kui varasemalt eelistasid lapsed liimi või bena, oli 2010-ndate alguseks pea tõstnud gaas. Kuna enamus tarvitajaid on noored ja veebis subkultuuriks ei koondu, omandab meelemürk piirkonniti erinevaid hellitusnimesid. Me kutsusime teda skäuviks, skäoämiks, purgiks, gaasiks. Butaan on depressant – sissehingamisel tekitab lühiajalist eufooriat, koordinatsioonihäireid, teadvuskaotust ja hallutsinatsioone. Erinevalt psühhedeelikumidest on hallukate eraldamine päris maailmast keerukam, seega võib tarvitaja sattuda ohtlikesse olukordadesse. Olen ennast leidnud näiteks Kalev Spa leiliruumist, kinosaalist, koolitunnist, saamata aru, et midagi valesti oleks. Joovastus sarnaneb suuresti inhalantidega – paariminutiline rush, millele järgneb meeltesegadus, peavalu.

Foto: Erakogu

Keskmiseks tarvitajaks on 10–13-aastased poisid. Populaarsus noorukite seas on tingitud soodsast hinnast ja laialdasest kättesaadavusest. Butaani on võimalik osta putkast, Prismast, e-poest (kümmekond aastat tagasi said põngerjad enamus kohtadest ise kätte). Keskelt läbi on 300 ml suuruse ballooni hinnaks 2 eurot. Selline kogus butaani võib viia viienda klassi poisi neljaks tunniks lae alla hõljuma. Ja viis minutit peale kosmost pole tarvitamine enam tuvastatav – silmad ei puneta, jope ei haise. Kui kummiliim on oma tarvituslaadilt räige ja tänavalapselik, siis purk on Turbo näts, Hot Wheels ja 5-hour Energy. Butaan kaalub rohkem kui õhk ja peale selle sissehingamist on hääl madalam, saab öelda lahedaid one-liner'eid nagu heeliumõhupalliga Märjamaa kevadlaadal.

Olin üheksa, istusin sugulase juures ja vaatasin, kuidas ta CS 1.6-t mängib. Ta ulatas mulle suruõhu purgi, et näe, vii vennale, saab arvuti ära puhastada. Natuke igav oli ja pahaaimamatult lasin pika kõrregega duster'ist pahvaka ninna. Laksust olin toast välja imetud, viibisin lõputul astraalväljal. Avastasin elu cheat code'i, mis võimaldas liikumist teadvuse ja alateadvuse vahel. See oli võimsam kui masturbatsiooni avastamine. Suruõhk mu vennani ei jõudnudki, sellest sai minu väike salapaik.

Duster'it saab soetada arvutipoodidest. Peale eelmainitud lugu oli mul sinna tihti asja. 400 ml maksab 5 eurot. See on butaanist maitsetum, kohati isegi magus ja suurema rõhuga. Koostiseks võib olla ka muid gaase (amüülnitrit, benseen, propaan jpt), kuid kehas langenud hapniku taseme tõttu on joovastus sarnane. Selle soetamine on märksa süütum, sest kassapidaja ei tea, kas väike Priit on gamer või toksikomaan. Lisaks ei pruugi lapsevanemad teada selle psühhoaktiivsetest omadustest ja võsuke ei pea ballooni isegi peitma. Toodet müüakse «suruõhu» nime all, mis jätab mulje, nagu sisaldaks see kompresseeritud õhku. Ma ei tea, kas oleksin seda endale kunagi ninna lasknud, kui selle nimi oleks kurjem olnud.

Pärast mõnda aega duster'iga eksperimenteerimist, tutvusin kahe eakaaslasega, kes ümber kohaliku Maxima taidlesid ja toidu jaoks raha pommisid. Tüübid olid rasketest peredest ja andsid välimuselt tänavalapse möödu välja. Saadud raha investeeriti purki ja mindi poe taha kaifima. See ring kordus päevas mitmeid kordi. Sain teada, et duster on peenutsev viis elujanu tunda ja UNILITE 300ml on mu uus teejuht. Best days of my life.

Eestis on kirjutatud gaasist käputäis artikleid, mille sisuks on laste surmad ja raskes seisundis haiglasse toimetamised. Butaani sissehingamine võib tuua kaasa südamerütmihäiretest või kõripaistetusest tingitud äkksurma. On ka juhtumeid, kus tarvitaja unustab hingata ja hapnikuvaeguse (hüpoksia) tõttu seiskub hingamine või südametöö. Samuti hävitab butaan närvirakke, kahjustab organeid, tekitab krampe ja toob kaasa keskendumisraskusi. Tänan jumalat, et keegi minu lähikonnast surma ei saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles