KESKKONNAKIRI USA-s hukkus tornaadode tõttu üheksa inimest

Tornaado tõttu hävinud maja Dallase maakonnas 13. jaanuaril. Foto: MICKEY WELSH/USA TODAY NETWORK/Scanpix
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 16. jaanuar

Tormid USA-s California osariigis pole siiani järele andnud. On lootust, et esmaspäeval jõudnud torm jääb viimaseks ja teisipäev toob juba kuivemat ilma. Seni on tormid aga toonud laastavaid üleujutusi, suurt lumesaud, maalihkeid. Hukkunud on teadaolevalt 19 inimest. Kadunud on üks 5-aastane poiss. Osariigis on kehtestatud hädaolukord.

Pühapäeval oli elektrita 11 tuhat majapidamist ja nädalavahetuse jooksul olid üleujutuse hoiatuse all umbes 25 miljonit inimest. 26. detsembrist 9. jaanuarini on alla sadanud kuus korda tavalisest enam vihma. Jõed on üle kallaste tulnud ja mitmed piirkonnad evakueeritud. Tormide jada hävitustöö reaalset ulatust on hetkel veel väga raske hinnata. Ainus pluss nende juures on see, et tormide toodud vihmasadu leevendas veidi California kauakestnud põuda.

Allikad: BBCCNN

Esmaspäev, 16. jaanuar

Kliimamuutus võib olla surmakuulutus pooltele täna maailmas räägitavatele keeltele. Juba praegu sureb iga 40 päeva tagant üks keel ning kliimamuutus kannustab seda vaid takka, kuna rannikute kogukonnad on sunnitud migreeruma piirkondadesse, kus nende keelt ei hinnata ega räägita. Migreeruma sunnib nii merevee tõus kui kuumalained, põuad, üleujutused, toidu- ja veepuudus. Maailmas räägitakse praegu umbes 7000 keelt ja neist pooled võivad selle sajandi lõpuks olla kadunud.

Allikas: The Guardian

Laupäev, 14. jaanuar

USA lõunaosa hindab neljapäeval piirkonda tabanud tornaadode jada hävitustööd. Peamiselt Alabama ja Georgia osariikidest käis läbi rohkem kui 35 tornaadot, mis hävitasid täielikult mitmed majad ja vagunelamud, tõmbasid puid maast välja ning lennutasid kõike, mis teele ette jäi. Tuhandetelt läks elekter ja tänavad olid täis ohtlikke elektriliine. Praegu teadaolevalt hukkus üheksa inimest, kuid nädalavahetusel jätkusid pääste- ja otsimistööd. Vigastada sai veel kümneid. Enim hukkunuid ja vigastatuid oli Alabama osariigis Autauga maakonnas.

Allikad: AP NewsBBC

Reede, 13. jaanuar

Venemaa sõda Ukrainas on hinnanguliselt põhjustanud 43 miljardi euro jagu kahju keskkonnale ja Ukraina nõuab selle kompenseerimist Venemaalt, ütles Ukraina keskkonnaminister Ruslan Strilets. Alates sõja algusest on dokumenteeritud umbes 2300 keskkonnakuritegu. Striletsi sõnul on Venemaa invasiooni tagajärjel õhku paiskunud umbes sama palju kasvuhoonegaase, kui on Bulgaaria terve aasta emissioonid. Heidete põhjuseks peamiselt metsatulekahjud ja rünnakud energia infrastruktuurile. Sõda on ka mürgitanud suure osa Ukraina mullast ja kahjustanud umbes kolmandikku metsadest. Oktoobris hindas Strilets keskkonnakahju 36 miljardi euro suuruseks. 

Allikad: EcopoliticEuronews

Reede, 13. jaanuar

Selgus, et ühe maailma suurima nafta- ja gaasifirma ExxonMobil-i teadlased ennustasid 1977. aastal väga täpselt globaaset soojenemist, mil firma on avalikkuse ees kliimamuutust pidevalt eitanud. Exxoni 1977. aasta uuring näitas, et maakera soojeneb iga kümnendiga 0,2 kraadi. Juba 2015. aastal avalikuks saanud dokumentidest ilmnes, et Exxon teadis kliimamuutusest aastaid enne, kui see avalikuks probleemiks sai. Kuid nagu siis nii ka nüüd eitab Exxoni kõneisik, et Exxon teadis ja ei teinud selle takistamiseks midagi.

Allikas: Sky News

Neljapäev, 12. jaanuar

Nii NASA kui WMO teatel oli 2022. aasta viies kõige kuumem aasta dokumenteeritud ajaloos, olles viigis 2015. aastaga. WMO andmeil oli 2022. aasta kaheksas aasta järjest, mil globaalsed temperatuurid tõusid vähemalt 1 kraadi üle tööstusrevolutsiooni eelse keskmise. WMO selgitas, et La Niña fenomeni jahutav mõju takistas 2022. aastat saamast dokumenteeritud ajaloo kuumima tiitlit. See jahutav mõju on aga ajutine.

NASA andmeil oli 2022. aasta 0,89 kraadi soojem kui 1951.–1980. aastate keskmine. Globaalsete õhutemperatuuride tõusu põhjuseks nimetas NASA kliimamodelleerimise keskuse, GISS-i juht Gavin Schmidt inimtegevust, mille tagajärjel paiskub õhku suur kogus kasvuhoonegaase. 2022. aastal oli ka süsihappegaasi konsentratsiooni atmosfääris ajaloo kõrgeim.

Allikad: NASAUN News

Esmaspäev, 9. jaanuar

Grupp ÜRO toetatud eksperte teatasid, et osoonikiht taastub tõenäoliselt nelja kümnendi jooksul. Osooniauk avastati 1985. aastal ning kui praegused kokkulepped, ehk osoonikihti hävitavate kemikaalide kasutuse vältimine, püsivad, taastub osoonikiht 1980. aasta tasemele 2040. aastaks. Samas on eksperdid mures uute tehnoloogiate mõju pärast osoonikihile. Üks selline tehnoloogia on nagu näiteks geoinseneeria, mis on looduse tomimismehhanismidesse sekkumine, näiteks päiksevalguse tagasi peegeldamine või süsihappegaasi eemaldamine atmosfäärist eesmärgiga vähendada kliimamuutuse mõju.

Allikas: UN News

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles