MUSKAATPÄHKEL ⟩ Ka maitseainelett pakub võimalusi enda lärakile tõmbamiseks

Muskaatpähkli tarvitamist ei soovita kõigile Foto: Midjourney AI
Y-Jay
, Maitsete maaletooja
Copy


Muskaatpähkli rekreatiivsest tarvitamisest kuulsin ma esimest korda põhikooli lõpus. See kõlas nagu Bananadine «Anarchist cookbook’ist» ehk kuivatatud banaanikoore suitsetamine ja kaifimise jäljendamine. Igatahes ei tundnud ma ühtegi gurmaani, kes nende maitsetega tegeleks. Guugeldasin välja sobiva koguse ja läksin maitseaineletti. Järasin kaks pähklit jogurtiga sisse ja jäin ootama.

Kui keskajal maksis kilo muskaatpähkleid 14 härga, siis täna saab Prismast soetada eur-viiekümne eest 10 grammi Santa Maria muskaatpähkleid. Järjekordne sissekanne kogusse: «Kuidas võimalikult odavalt täiesti lärakil olla?» Kusjuures 10 grammi (kaks keskmise suurusega pähklit) ongi esimeseks korraks piirmäär. Soovitan siiski pähkleid enne manustamist kaaluda. 5g on madal, 10g keskmine, 15g kõrge doos, üle 30 grammi manustamisel hüppad kindlasti üle oma varju ja riskid tervisega. Kuid ainult kaalu järgi doseerida ei saa, koguste arvestamisel tuleb hinnata pähklite potentsi. Mida tumepruunikamad sooned on pähkli läbilõikes, seda järsem on minek.

Vasakul on kõrge ja paremal madala potentsiga pähkel.
Vasakul on kõrge ja paremal madala potentsiga pähkel. Foto: Y-Jay

Muskaati ei tohiks kindlasti tarvitada inimesed, kes muutuvad kanepit suitsetades paranoiliseks või kellel on skisofreenseid kalduvusi. 100 protsenti bad trip. Kaks päeva maailma lõpu tunnet – nagu koeral, kes kogemata brownie kallal käis. Samuti ei tohiks tarvitada epilepsia, südame- ja maksahaiguste all kannatavad inimesed. Muskaadi üleannustamisest (rahvakeeli parakas) annab märku paanika, palavik, peavalu, iiveldus, kõrge pulss. Enamasti saab olukorda parandada vaid aeg ja haiglaravi ei vajata.

Muskaadi tarvitamine koos depressantidega (kaasaarvarud alkohol) võib lõppeda surmaga ka eelmainitud «ohutute» koguste juures. Ise üritan liigtarbimisest hoiduda, sest muskaat on maksale toksiline ja liigne uimerdamine ei tule kasuks. Oma sõpruskonnas olen ma peaaegu ainuke, kes sai enda jaoks muskaatpähkli normaalselt toimima.

Bioloogi perspektiivist polegi tegemist pähkli, vaid seemnega. Psühhotroopse löögi ja ka värvi annavad muskaadile eeterlikud õlid. Eeljahvatatud muskaadist saad vaid kõhuvalu, sest sellest on õlid välja aurunud. Antud kontekstis pakuvad meile huvi kolm muskaatpähkliõlis leiduvat fenüülalaniini derivaati – müristsiin, elemisiin ja safrool. Müristsiin sarnaneb molekulaarstruktuurilt amfetamiinile ja on maksale toksiline. Elemisiini peetakse meskaliini eelkäijaks. Juhin siinkohal tähelepanu, et muskaatpähkli psühhoaktiivset mõju on vähe uuritud ja struktuuriline sarnasus ei pruugi tähendada kattuvat efekti. Safrooli on muskaatpähklis liiga vähe, et mingit meeleolu tekitada, ent oleks vaja teada, et sünteetilisest safroolist saab MDMA'd sünteesida ning et tegu on kantserogeeniga.

Muskaadipuu oks
Muskaadipuu oks Foto: Wikimedia Commons / British Library

Muskaati tarvitatakse oraalselt. Räägitakse ka suitsetamisest ja boof'imisest (pärakpidine manustamine). Suitsetamine on platseebo ja rasvhapped on kopsudele kahjulikud, boof'imine on lihtsalt kurb. Pähkel tuleks jahvatada võimalikult väikseks ja manustada tühjale kõhule millegi rasvasega kokku segatuna. Maitse on intensiivne ja lääne inimesele meenutab see jõule. Jogurt sobib ideaalselt selle maskeerimiseks, osade allikate väitel suurendavad kääritatud piimatooted mürgituse ohtu.

Pool tundi enne manustamist võib võtta tugevama efekti ja kergema maandumise huvides ka teisi maitseaineid (must pipar, kaneel, kollajuur, nelk). Kaks tundi peale manustamist võib iivelduse vähendamiseks/vältimiseks ingveriteed juua. Üldse tuleks tripi vältel palju vett juua, sest muskaatpähkel on väga dehüdreeriv. Pähkel hakkab toimetama 2–8 tundi peale manustamist – kindlasti ei tohiks kunagi juurde doseerida – haripunkt on kuskil 10–13 tunni juures ja järelkaja võib kesta kuni 72 tundi. Seega oleks kõige targem manustada seda hommikul, sest siis on väiksem pohmaka oht ja peak ei lähe magades raisku.

Santa Maria muskaatpähkel
Santa Maria muskaatpähkel Foto: barbora.ee

Toime intensiivsus ja iseloom on individuaalne, mistõttu tuleks käesolevat teksti võtta pigem hoiatusena kui soovitusena. Mõni on tund aega nagu antus ja siis kassib kaks päeva, teine muutub paranoiliseks ja kolmas mõnnatab. Esimesel korral peaks kindlasti järgmise päeva vabaks võtma.

Minule mõjuvad muskaadi väiksemad doosid kanepi suitsetamise, kanepikoogi söömise ja meskaliini ristsugutisena ja kestab 48 tundi. Kissis silmad kilavad ja mingit munch'i võiks ka olla. Kõrgemad kogused toovad kaasa motoorika halvenemise, tracer'eid (visuaalne hallutsinatsioon, mille käigus näevad liikuvad objektid välja bagu neid oleks pika säriajaga pildistatud, kognitiivne läg), unenäolist reaalsust ja reaalseid unenägusid. Teisel päeval võivad jalad olla rahutud ja vedelikupuudus tingida pohmakat. On ka võimalik, et midagi ei juhtu, siis oleks mõistlik olukorraga leppida ja muudele ürtidele kuuma anda.

Keskkoolis käisime klassiga Rootsi kruiisil. Alkoholi ma tarbida ei tahtnud ja narkootikumide pardale toomine tundus riskantne, seega otsustasin muskaadi kasuks. Kui teised, kolmandas nooruses keskealiste memmedega tantsu panid, istusin mina kottpimedas kajutis ja ei saanud aru, kus pool uks on. Soojavärinad käisid üle keha ja varjuinimesed pidasid loengut. Ei tundnud küll, et oleks millestki ilma jäänud.

Ühel teisel korral Poolas olles, kusagil karuperses – järved, kämpingud, tohhuija aega ja liiga vähe narkootikume. Riikides, kus kanepi soetamise ja omamise riskid kaaluvad üle võimalikud hüved, saavad kõik Jah man' wagwan'id oma sõltuvust muskaadiga leevendada.

Veendumaks, et ma ei mäleta vanu kogemusi läbi roosade prillide, otsustasin mälu värskendada. Sõin 2x17,5 grammi nädalase vahega (Tarvitamiste vahel soovitan vähemalt 2 nädalat pausi teha). Kogusest ja pähkli kvaliteedist võis prognoosida viisakat fluidumit, kuid pidin pettuma. Esimesel korral oli lihtsalt vässu ja uinamuinakas. Lodeva ja eemalehoidva stoner'i tunne oli. Teisel korral sain paremini ree peale, kuid pähkel toimetas siiski madalamatel võngetel, kui oleksin soovinud. Aga kivi oli mõlemal korral mega mõnus suitsetada.

Muskaat aeglustab kannabinoidide lõhustumist kehas, mis tähendab, et väiksemast kogusest on võimalik rohkem pilve jääda. Samuti on muskaadil rist-tolerants kannabinoididega, seega tunnevad suitsetajad nõrgemat efekti. On ka võimalik, et tähestikusupid on mu tundlikkust aastatega nüristanud ja mul ei olegi enam võimalik muskaadist õiget pauku saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles