KESKKONNAKIRI ⟩ Uus-Meremaal sadas ühe päeva jooksul alla terve suve keskmine vihmakogus

Auckland, Uus-Meremaa. Foto: Dean Purcell/New Zealand Herald via AP/Scanpix
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 30. jaanuar

Reedel sadas Uus-Meremaa suurimas linnas, Aucklandis alla rekordiline kogus vihma – ühe päevaga sadas alla terve suve keskmine kogus vihma. Mõnel pool sadas kolme tunni jooksul alla üle 15 cm vihma. Tugev vihmasadu jätkus ka järgnevatel päevadel, mis on viinud tõsiste üleujutusteni. Üleujutunud on kodusid ja tänavaid, elektrita on tuhandeid ja veeta sadu. Umbes 350 inimest on vajanud erakorralist majutust. Praeguseks on elamiskõlbmatuks tunnistatud 69 kodu ning 300 piiripealseks. Teadaolevalt on hukkunud neli inimest.

Allikad: ReutersBBCThe New York TimesSky News

Esmaspäev, 30. jaanuar

Madagascarit tabanud troopiline torm Cheneso tõi ulatuslikke üleujutusi ja maalihkeid. Torm jõudis Madagascari rannikule juba 19. jaanuaril ning liikus tagasi mere peale pühapäeval, 22. jaanuaril. Vihmsadu aga jätkus. Cheneso tõi endaga tuule kiirusega kuni 47 m/s. Torm mõjutas hinnanguliselt 89 tuhandet inimest, kellest 60 tuhat jäid peavarjuta. Maju kukkus kokku, toimus maalihkeid, kuhu jäid inimesed lõksu. Teadaolevalt hukkus 30 inimest ning 20 on veel kadunud. Tormi tagajärjel on toiduhinnad järsult tõusnud, kuna torm muutis mitmed teed läbimatuks ning kaup ei saa seetõttu liikuda.

Allikad: AP NewsReuters

Neljapäev, 26. jaanuar

Vene sõjategevus Mustas meres on tapnud 14 delfiini. Jaanuari jooksul on Krimmi kaldale uhtunud 14 delfiini, kes on Vene sõjalaevade ja allveelaevade sonarite tõttu põrutada saanud. Bioloog ja ökoloog Ivan Rusev selgitas, et talveks migreeruvad delfiini Musta mere sügavatesse vetesse, sealhulgas piirkondadesse, kus praegu on käimas aktiivne sõjategevus. Seega sonarite ja rakettidest tekkiva tugeva heli tõttu on mereimetajad kannatada saanud.

Allikas: Ecopolitic

Neljapäev, 26. jaanuar

USA tornaadovööd tabas taas tormide jada. Kolmapäeval ja ööl vastu neljapäeva rändas läbi Texase ja Louisiana vähemalt 12 tornaadot, kahjustades maju ja lennutades katuseid. Samal ajal sadas Arkansases, Missouris ja Oklahomas rasket lund. Neljapäeva varahommikuks oli tormi tõttu elektrita rohkem kui 100 tuhat majapidamist. Lumetorm viis ka mitmete liiklusõnnetusteni, kus sai kannatada kümneid inimesi.

Allikas: CNN

Kolmapäev, 25. jaanuar

USA presidendi Joe Bideni administratsioon teatas, et on keelanud metsalangetuse ja teede-ehituse Põhja-Ameerika suurimas parasvöötme vihmametsas, Tongassi riiklikus metsas, mis asub Alaskas. Kaitse alla jääb umbes 3,6 miljonit hektarit metsa. Mets oli alates 2001. aastast kaitse all, kuid USA eelmine president Donald Trump tühistas selle aastal 2020. Tongassi metsas asub sadu aastaid vanu puid ning seal elab üle 400 liigi.

Allikas: The New York Times

Teisipäev, 24. jaanuar

Põhja-Korea teatas ekstreemsest külmalainest riigis. Riigi põhjaosas hoiatati, et temperatuurid võivad langeda alla -30 kraadi. Põhjaosa on ka riigi kõige vaesem piirkond. Seejuures pole aga teada, milline on säärase külma mõju sealsetele inimestele. On teada, et väljaspool pealinna Pyongyangi pole elekter majapidamistes tavapärane ning soojustuseks kasutatakse plastkilet. Eelmise säärase külmalaine ajal olevat suur arv inimesi kaduma läinud – tõenäoliselt hukkusid nad külma või nälja tõttu.

Hiina kõige põhjapoolsemas linnas Mohes mõõdeti linna dokumenteeritud ajaloo madalaim õhutemperatuur, -53 kraadi. Eelmine rekord mõõdeti 1969. aastal ja see oli -52,3 kraadi. Esimest korda langes temperatuur alla 50 miinuskraadi mitu päeva järjest.

Külmahoiatuse on andnud ka Lõuna-Korea. Niisamuti ka Jaapanis, kus ennustati, et temperatuur langeb viimase kümne aasta madalaimale.

Allikad: BBC(1)BBC(2)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles