Möödunud aasta augustis võtsin Medellíni ühes ülikoolis keelekursuseid, kus kohtusin ühe saksa tüübiga. Ühes loengus tuli teemaks Colombia toidukultuur ja eriti Antioquia piirkonna road. Suur oli mu üllatus, kui too tüüp, kes selleks hetkeks oli Medellínis juba üle poole aasta elanud, polnud ühtegi Colombia traditsioonilist toitu proovinud.
Selgus, et ta oli üks nendest, kes siin olles ainult burgeritest ja friikartulitest toitub. (Jah, siin on väga head burgerikohad ja friikartulid on ka tasemel, aga…) Ma saan aru, et inimestel on erinevad maitsed, eelistused ja sageli ka allergilised piirangud, mis pidurdavad kõige uue proovimist, aga olge nüüd. Toit on nii suur osa kultuurist, mis jutustab oma lugu, et on patt kohalikest roogadest isegi mitte ampsu võtta. See pole juhus, et Mehhikos ja Indias on vürtsid teemas, et Korea kultuur hindab fermenteeritud asju ja et pool Ida-Euroopast on üles kasvanud hapukapsa ja kartuliga.
Colombia toidu lugu
Samamoodi jutustab toit Colombias oma lugu ja mängib kultuuris väga suurt rolli. Colombiat kutsutakse sageli frititud toitude vabariigiks, mida see ka on, sest frititud toite saab siin igast putkast ja neid putkasid ei tasu eales alahinnata.
Lisaks on kogu riigi toidukultuuri läbivaks osaks mais ja maisijahu, koriander, värsked puuviljad, värske juust, mahlad ning veiseliha. Riigi suuruse tõttu on igal linnal, külal ja vahel isegi tänaval omad moodused nendest roogade valmistamiseks, millest tuleks raamatu jagu materjali.
Sellest tulenevalt on pea võimatu kõiki roogasid üles loetleda, sest juba pagaritooteid on siin nii palju, et esimesel reisil ei jäänud need kõik mulle meeldegi. Nüüd siin elades olen need enam-vähem selgeks saanud, aga vahel on tunne, et iga päev hüppab nurga tagant välja mõni uus, mille nime ma ei tea. Enne kui mõndasid neist tutvustama hakkan, räägin paari sõnaga Colombia restoranikultuurist.