RUITLANE ⟩ Bidenist sai esimene USA president, kes kuulis õhutõrjesignaali

Ukraina president Zelenskõi ja USA president Joe Biden Kiievis 20.02.2023 Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Scanpix
Olavi Ruitlane
, toimetaja
Copy

Venemaa inimsusevastane tegevus Ukrainas ja Zelenskõi juhitav vabadusvõitlus on sundinud ka progressiivse läänemaailma juhte endis vaprust leidma. Algul ebalemisi, katsetades ja süvenevast vaprusest vaprust leides järjest vapramaks minnes. Meenutagem, alles see oli, kui Macron julges Putinile helistada – algul arglikult, siis üha julgemalt ja lõpuks helistas kogu aeg, kuni Putin enam vastu ei võtnud. Ajaloos on teada ainult kahe käe sõrmedel üles loetavaid inimesi, kes on julgenud Putinile helistada: Erdoğan, Lukašenko, Orbán, Macron, Shcolz. Väidetavalt Biden ka.

Shcolz oli esimene, kes julges ukrainlastele kiivreid saata. Selle pealt läks vaprus massidesse – Euroopa ja Ameerika juhid hakkasid üksteist julgusega üle trumpama. Keegi saatis kuuliveste, padruneid, keegi julges juba püsse saata, siis juba läks teele esimene suurtükk. Peatselt saadeti juba esimesi katkisi soomukeid. Vaprus on nakkav, nüüd ei karda keegi enam Ukrainale sündmuste eskaleerumise hirmus generaatoreid saata.

Eesti vastas generaatorite peale muidugi meile ainuomase irooniaga ning saatis ukrainlastele terve sauna. Kui ukrainlased olid generaatoritega hädas, kuidagi keeruline oli nendega eesliinil vaenlasi tappa ning liikuvale sihtmärgile juhtmeid külge panna osutus keeruliseks ja generaatorid jäid vaenlasele lihtsalt vastu pead virutamiseks rasketeks, siis saunaga rünnata ei üritatudki ja seda hakati algusest peale sihipäraselt kasutama.

Edasi julgesid Euroopa liidrid välja öelda sõna «tank». Seda öeldi esmalt Shcolzile otsa vaadates ja see puges iga kord maa alla, kui sõna kuulis. Nüüd seisab Scholz sirge seljaga, vaatab Euroopa liidritele kulmu kortsutades otsa ja lausa käfib: «Panzer! Panzer! Panzer! Wo ist der Panzer?»

Esimesed lääneriikide liidrite arglikud sammud Ukraina pinnal

Kõigepealt saadeti prooviks Jüri Ratas, tuli tagasi. Siis käis see ja teine, lõpuks saadeti Kiievisse esimene naine – Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen. See oli nagu vapruse võidujooks kosmosesse, esimene lääneriikide kõrge naisametnik Kiievis võttis piltlikult Venemaalt nende Valentina Tereškova.

Ja nüüd Biden. Etteantud informatsiooni järgi pidi ta laekuma visiidile Poolasse, tõenäoliselt pidigi, see oli julge samm. Poolasse on kukkunud ei rohkem ega vähem kui kaks raketikesta. Kogemata ja Ukraina oma, aga see selleks. Poolas öeldi Bidenile, et külaskäik nende juurde ei ole Venemaale mingi tugev sõnum, isegi Lenin on Poolas käinud, mille peale Biden vihastas, sealsamas nördinult venelastele helistas ja teatas, et sõidab siis Kiievisse.

Kiievis tervitas USA presidenti Zelenskõi isiklikult ning ütles, et see on ajalooliselt kõige tähtsam ja julgem kohtumine üldse. Kuigi Bidenil ei olnud ATACMS rakette ega muud peale korterivõtmete kaasas, lubati ka edaspidi üksteisele julgelt silma vaadata.

Siis nad jalutasid, Zelenskõi ning mustade päikeseprillide ja sirge seljaga Biden Kiievi Püha Miikaeli katedraali ees. Kõige taustaks kostusid õhutõrjesignaalid. 60-inch Subwoofers, Dolby stereo, 188-detsibelline surround sound ja surnud, pahupidi trummikiledega tuvid Miikaeli katedraali kellatornis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles