KESKKONNAKIRI ⟩ Türgis toimus järjekordne maavärin

Kolm meest kõndimas mööda maavärinas hävinud majadest Hatays, Türgis 23. veebruaril 2023. Foto: Erdem Sahin/Epa/Scanpix
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 27. veebruar

Esmaspäeval toimus Türgi kaguosas järjekordne maavärin. Hukkus üks inimene, haavata sai 110 inimest ning hävis 29 hoonet. Maavärin oli 5,6-magnituudiline ja toimus 6,15 km sügavusel. Kohe algas ka päästetegevus varemete alla jäänud inimeste päästmiseks.

Kolm nädalat tagasi, 6. veebruaril Türgis ja Süürias toimunud maavärina tõttu on tänaseks hukkunud üle 50 tuhande inimese. Sellest maavärinast saati on piirkonnas toimunud veel neli uut maavärinat ning 45 järeltõuget. Esimese maavärina tõttu hävis rohkem kui 160 tuhat hoonet, kus oli kokku 520 tuhat korterit. Selle tulemusena on koduta jäänud umbes 1,5 miljonit inimest.

Allikad: ReutersReuters(2)

Esmaspäev, 27. veebruar

Tugev lumetorm jättis sajad Horvaatias lumevangi. Sajad inimesed pidid öö vastu esmaspäeva veetma oma autodes, tanklates või vastuvõtukeskustes, kuna tugev lumetorm muutis liikluse võimatuks ja jättis mõned piirkonnad ligipääsematuks. Torm mõjutas ka naaberriike Serbiat ning Bosnia ja Hertsegoviinat, jättes mõned piirkonnad Serbias elektrita ja katkestades rongiliikluse Serbia ja Montenegro vahel.

Allikas: AP News

Esmaspäev, 27. veebruar

Üle USA levinud talvetorm on toonud mitmele poole karme ilmaolusid, mil riigi teistes piirkondades on püstitatud uusi soojarekordeid. Möödunud nädala kolmapäeval oli talvetormi hoiatus antud 28 osariigis, mis mõjutab ligi 75 miljonit inimest. Nädalavahetusel sadas Californias Mountain High mäel alla ligi 2 meetrit lund ja samas osariigis mujal ligi 13 cm vihma. Torm tõi endaga ka lumetormi hoiatuse Los Angelese piirkonnale, mis tavaliselt lund ei näe. Karmid ilmaolud püsisid ka mujal USA lääneosas, mis tekitas liiklusõnnetusi ning viis elektri tuhandetelt majapidamistelt.

Samal ajal purunesid riigi ida- ja lõunapooles talvised soojarekordid. Näiteks Texases mõõdeti kolmapäeval 35-kraadine kuumus. Kentucky ja Tennesse linnades mõõdeti temperatuurid, mis purustasid sajanditagused soojarekordid.

USA keskosas oli esmaspäeva varahommikul teateid tornaadodest. Oklahomas toimus vähemalt seitse tornaadot ja 12 inimest sai vigastada. Tornaadod keerasid autosid katustele, langetasid puid ja rebisid hoonetelt katuseid. Karmid ilmaolud jätkuvad ennustatavalt nädala esimeses pooles.

Allikad: CNNBBCCNN(2)

Esmaspäev, 27. veebruar

Plastikasutus G20 riikides on tõusuteel ja võib 2050. aastaks kahekordistuda, kui ei looda globaalset kokkulepet kasutuse vähendamiseks, selgus uurimisrühma Back to Blue uuringust. Uuringus väidetakse, et taastöötluse ja ühekordsete plasttoodete keelustamine ei ole piisavalt mõjusad ning on vaja laialdasemat globaalset plaani. Praeguse plastikasutuse trendi jätkudes tõuseb G20 riikide iga-aastane plastitootmine 451 miljoni tonnini 2050. aastaks, mis on kolme neljandiku võrra kõrgem kui aastal 2019.

Allikas: Reuters

Reede, 24. veebruar

Esmaspäeval Mauritiusele jõudnud tsüklon Freddy tekitas seal mõningast kahju, näiteks ujutas üle rannaäärseid hotelle, kuid ei toonud laialdast kahju. Teisipäeval jõudis tormitsüklon Freddy Madagascari kaguossa. Kiirelt tekkisid üleujutused ja tugev tuul rebis hoonetelt katuseid. Valitsuse andmeil hukkus neli inimest. Torm sundis üle 11 tuhande inimese oma kodudest lahkuma, jättis ujutas üle 2276 kodu ning hävitas 2267 kodu.

Madagascarilt liikus tsüklon edasi läände Aafrika mandri poole, jõudes reedeks Mosambiiki. Torm tõi Mosambiiki tuuled kiirusega kuni 32 m/s ning suured üleujutused. Tänu piisavale ettevalmistusele ei hukkunud teadaolevalt ükski inimene, kuid tormi toodud kahju vaid lisas juba käimasolevale halvale humanitaarolukorrale.

Allikad: ReutersReuters(2)ReliefWeb

Reede, 24. veebruar

Üleujutused ja maalihked Brasiilias on võtnud elu juba 57 inimeselt. São Paulo osariigis on suur vihmasadu tekitanud maalihkeid ja üleujutusi. Peamiselt on inimelu kadu olnud São Sebastião linnas. Ennustati, et vihmasadu jätkub veelgi, mil kümned inimesed on veel kadunud ja üle 4000 inimese oma kodudest lahkuma sunnitud. Kohalik omavalitsus on palunud turistidel mitte piirkonda reisida.

Allikas: Reuters

Kolmapäev, 22. veebrurar

Prantsusmaa kehtestab märtsis osades piirkondades veekasutuse piirangud. Prantsusmaal on olnud viimase 64 aasta kõige kuivem talv – vihma pole sadanud juba 32 päeva. Riigi lõunaosas on 87 linnas juba piiratud põldude kastmist. Märtsist kehtestatavad piirangud ei tule keskkonnaministri sõnul väga karmid, vaid puudutavad pigem asju nagu basseinide täitmine.

Alates 2021. aasta augustist on peale kolme kuu iga kuu olnud vihma osas defitsiidis. Veevarud riigis on väga madalad ning madal on ka lumekate Alpides.

Allikas: Reuters

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles