EESTLANE COLOMBIAS ⟩ Osa 5. Teejuht ja meelespea potentsiaalsele turistile

Cartagena Foto: Aliis Tops/Erakogu
Aliis Tops
Copy

Oleme märkamatult jõudnud teekonna lõppu. Mina veel päris ei ole, sest mina jään veel mõneks ajaks siia imelisse riiki. Viimase kirjatüki puhul mõtlesin, et oleks kõige mõistlikum kokku panna väike meelespea, kui ka sinul on tekkinud tuhin oma asjad kokku pakkida ja Colombiat külastada. Kahjuks või õnneks on see meelespea väga Medellíni põhine, sest kui varasemaid lugenud olete, siis juba teate, et mina resideerun just selles linnas.

Esiteks leian ma, et iga riigi külastamise teeb mugavamaks ja elamuse paremaks see, kui sul on keegi ees. See ei pea olema isegi nii eksootiline riik nagu Colombia, ka Läti ja Soome võlu näed paremini, kui keegi kohalik võtab sind käevangu ja viib sind ühest kohast teise. Nii samuti ka Colombiaga, aga siin on kultuuriliste erinevuste tõttu endal lihtsam ja kohati ka turvalisem, kui keegi ees ootab või oskab lihtsalt väga selgeid näpunäiteid anda.

Duolingo ja Google Translate taskusse

Inglise keelega on siin riigis üsna kehvad lood. Võttes arvesse riigi ja üleüldse Lõuna-Ameerika ning hispaania keelt emakeelena rääkiva rahva suurust, on loogiline, et kohalikud ei olegi teisi keeli selgeks õppinud – puudub lihtsalt vajadus.

Isegi riiki sisenedes ja migratsiooni läbides võib juhtuda et inimene su vastas ei räägi inglise keelt või räägib seda väga baastasemel. Samad lood on hostelites ja hotellides, kus tuleb vahel Google Translate appi võtta. Rääkimata siis kohvikutest, restoranidest ja poodidest, kus 75 protsenti ajast inimesed inglise keelt ei oska.

Kui kohalik on ees

Võttes arvesse Colombia rahva külalislahkust, on siin suureks eeliseks, kui keegi on ees. Olgu see päris kohalik või keegi nagu mina, kes siin mõnda aega elanud on, sest tahes-tahtmata hakkab see külalislahkus külge.

Esiteks, nagu mainisin, oskavad kohalikud nõu anda, kuhu minna ja mida teha. Sageli võtavadki nad sind ise käevangu ja parimal juhul panevad sulle kogu reisiplaani paika. Sõbrad, kes meid külastanud on, peavad suurimaks boonuseks seda, et kohati ei pea millegi pärast muret tundma. Alustades sellest, kuhu parki minna, kus šopata, mida osta, kus ringi käia, ja lõpetades sellega, mis restoranides kõige paremaid palasid nautida.

Teiseks on kohalike puhul pea 100-protsendiliselt garanteeritud, et nad kutsuvad sind külla. See on midagi, mis mulle siin kõige rohkem meeldib. Uudishimu saab kohe rahuldatud ja saab näha, kuidas kohalikud elavad, missugused nende kodud on, mitu lemmiklooma neil on ja mida nad toiduks pakuvad.

Traditsiooniline maja
Traditsiooniline maja Foto: Aliis Tops/Erakogu

Kolmandaks kindlustab mõne kohaliku tundmine selle, et sa ei satu valel kellaajal valesse linnaossa, sest nii Medellínis kui Bogotás on piirkondi, kus turistil on päevasel ajal väga okei ringi liigelda, aga päikese loojudes tuleks kiiresti taksosse hüpata ja kodu poole kihutada.

Turvalisuse küsimus

Sellega on sellised lood, nagu ma ka varasemalt maininud olen, et siin tuleb lugu pidada kultuurist ja selle inimestest. See algab sellega, et siia reisides võid plätud kotti pista, aga linnapeal on targem nendega mitte ringi tuiata. Samad lood on suviste rõivastega nagu maikad, värvilised lühikesed püksid ja muud, millega Hurghadas või Tenerifel probleemi poleks, aga siin veidi on. Sa tõenäoliselt paistad niikuinii silma, aga õigesti riietudes võib-olla pisut vähem.

Seetõttu pea riietudes silmas sõna «viisakus». Jah, näiteks Medellínis ja Cartagenas võib kohati olla väga palav, aga ka palavas on võimalik väga viisakalt riietuda. Ilusad kingad või puhtad tossud, õhulised triiksärgid ja kleidid. See näitab austust kohalike vastu ja usu mind, kohalikud märkavad seda ja suhtuvad sinusse paremini.

Turvalise reisikogemuse loomine jätkub sellega, et ära eputa oma kõige uhkemate elektroonikaseadmetega ega pane kaela ja kõrva kõige hinnalisemaid kuldehteid või pere reliikviaid. Kohalikel on ka ütlus: «Ära näita oma papaiat», mis võtab selle hästi kokku. Mõnes piirkonnas võid näidata, aga laiemas laastus kehtib reegel: mida vähem tähelepanu endale tõmbad, seda parem.

Üldpildis on aastakümnete taguse ajaga võrreldes siin väga turvaline. Kui ise korralikult käitud ja häda ligi ei tõmba, on kõik korras. Tõenäosus, et siin keegi sul koti käest rebib või telefoni tagataskust pihta paneb, on täpselt sama suur nagu New Yorgis või Pariisis.

Millal Colombiasse tulla?

Kaarti vaadates märkad kindlasti, et Colombia asukoht on sisuliselt ideaalne. Troopilises kliimas ja ekvaatori külje all, mis tähendab et Colombiat võid külastada igal päeval aastas. Kuigi ka siin on väikesed vihmaperioodid, mis kestavad oktoobrist-novembrini ja aprillist maini.

Reisi planeerides tuleb esimese asjana muidugi mõelda, mis piirkonda soovid külastada ja kui kauaks on plaan jääda; kas soovid linnapuhkust või Amazonases ringi seigelda. Colombia suuruse tõttu soovitan siin viibida vähemalt kaks nädalat. Nõnda saad vajadusel kätte nii linnaelamuse kui ampsu loodust või vastupidi.

Kariibi piirkond ehk Cartagena, Santa Marta ja Barranquilla on suurepärased selleks, kui soovid pigem rannapuhkust, lämmatavat kuumust, koloniaalajastu arhitektuuri ja kalatoite. Need on riigi kõige turistirohkemad piirkonnad, mille tõttu võib seal veidi kallim olla, aga igal juhul seda väärt.

Cartagena
Cartagena Foto: Aliis Tops/Erakogu

Barranquillas toimub igal aastal veebruari alguses Barranquilla karneval, mis ei jää alla Rio De Janero omale. Seega kui Brasiilia sind ei huvita, aga karnevali sooviks näha, siis broneeri pilet Shakira kodulinna.

Bogotá, mis on riigi pealinn ja jätkuvalt minu kõige vähem lemmikum koht siin riigis, võib sind kõnetada, kui tahad näha suurlinna kaootilisust. Bogotá on samuti kõvasti jahedam kui teised mainitud, aga on väga rikkalik kultuuri poolest. Siin linnas on soe soovitus külastada Bogotá kullamuuseumi, Monserrate mäge ja võtta ka kindlasti free walking tour Bogotá vanalinnas ehk La Candelarias. Siit leiad ka riigi parimad restoranid ja baarid, mis on lausa maailmatasemel.

Medellín ehk Antioquia piirkond on minu väga subjektiivsel arvamusel riigi kõige ilusam piirkond. Siin on mägesid, ideaalne 25-kraadine temperatuur, rohelus ja ka inimesed on siin võrreldes teiste linnadega kõvasti sõbralikumad.

Seda linna on samamoodi ideaalne külastada igal päeval aastas, aga kui lilled on sinu teema, siis broneeri oma reis augustikuusse, mil toimub linna lillefestival La Feria de Flores. Festival kestab kahel esimesel augusti nädalal ja kulmineerub erakordse lilleparaadiga El Desfile de los Silleteros, kus näed lilli sellisel kujul, mida kunagi varem näinud pole.

Lillefestival
Lillefestival Foto: Aliis Tops/Erakogu

Lisaks on Antioquia piirkond tuntud kohvi poolest, seega saad siin ette võtta ka kohvituurid, kus nautida seda kõige värskemat ja paremat kohvi, mille eest mõnes Eesti kohvikus võiks hingehinda küsida.

Soe soovitus on Medellínis külastada kaasaegse kunsti muuseumi (Medellin Modern Art Museum) ja Antioquia muuseumi, millest viimane asub kesklinnas Botero väljaku kõrval. See on linna kõige kaootilisem ja ohtlikum piirkond, seega see on see paik, mida soovitan külastada päevasel ajal ja enne pimedust sealt lahkuda.

Mõnusaks jalutuskäiguks on hea Medellíni botaanikaaed ja Parque Arvi. Viimasesse tasub sõita kaabelmetrooga, sest see on omaette elamus ja vahest isegi põnevam kui park ise. Kui aga on soov natukene ekstreemsemat «jalutuskäiku» ette võtta, siis lisa Salto del Angel ehk ingli juga oma reisi to-do nimekirja. Lisaks asub see Colombia kõige kurikuulsama tegelase omatarbeks ehitatud «vangla» kõrval, seega lisaks ekstreemsele matkale, mis viib imekauni koseni, saad pilgu heita ka ajaloole.

Ingli juga
Ingli juga Foto: Aliis Tops/Erakogu

Mine külla

Kui linnast saab kopp ette, siis rendi auto või hüppa bussile, mis viib sind mõnda väikesesse külakesse. Iga Colombia suurlinna ümbruses peidavad ennast väikesed külad, kus on elanikke rohkem kui Eesti linnades ja millest igaühel on oma nišš. Seega vastavalt sellele, mille vastu sul huvi on, saad valida ka küla, mille poole sammud seada. Igal juhul on igasse külla sõitmine juba omaette elamus, eriti Medellíni ümbritsevate puhul, sest meeletud kurvid ja mägised vaated võtavad juba enne külla saabumist hinge kinni.

Vaade autoaknast
Vaade autoaknast Foto: Aliis Tops/Erakogu

Siin nimekiri Medellíni ümbritsevatest küladest, mida mina soojalt soovitan:

  • Santa Fe de Antioquia on küla Medellínist umbes pooleteise tunni kaugusel. See on tuntud oma koloniaalaegse arhitektuuri, kullakaevanduste, eksootiliste puuviljade ja rannikule sarnase kuumuse poolest. Lisaks on sinna sõitmine võrreldes teiste küladega teps erakordsem – veel rohkem mägiseid vaateid ja ootamatuid kurve;
  • Carmen de Viboral on üks mitmest Colombia tuntuimast keraamikakülast. Sinna saabudes tervitavad sind keraamikapoed iga nurga peal ja isegi majade külgedel. Seega, kui su kollektsioonist on puudu mõni ainulaadne taldrik, tass või vaas, siis sellest külast leiad kindlasti mõne meelepärase ja seda väga rahakotisõbraliku hinnaga;
Carmen de Viboral
Carmen de Viboral Foto: Aliis Tops/Erakogu
  • Guatapé on Medellíni küladest vast kõige populaarsem ja seda suure lahmaka kivi ja tehisjärve tõttu. Medellínist 79 kilomeetri kaugusel asuva küla suur tehisjärv loodi kunagi, et ehitada hüdroelektrijaam, mis töötab tänaseni ja varustab kogu riiki elektriga. Lisaks on Guatapé värviline, mis tõstab tuju ka kõige tuimemal eestlasel;
  • Jardín on Medellínist 134 kilomeetri ehk 3-4 tunni kaugusel ja see on kohvientusiastide paradiis. Seal saad ette võtta väikese kohvituuri ja nautida küla elu-melu.

Viimased näpunäited

Siia tulles tasub alla laadida Uberi rakendus, aga siin peab silmas pidama seda, et Uber on tehniliselt riigis keelatud, mille tõttu autosse istudes pead alati võtma koha juhi kõrval ja veidi ka temaga juttu tegema. Taksod on samuti usaldusväärsed, aga seal peab alati sularahas maksma. Sellega seoses – siin on hea, kui sul on sularaha alati kotis, sest päris kõigis kohtades kaardiga maksta ei saa.

Migratsiooni järjekorrad on pikad, seega pane alati kirja koht, kus ööbid, ja täida ära ka migratsioooni leheke.

Austa kohalikku kultuuri ja nende abivalmidust. Kõik tahavad sulle siin (üldjuhul) alati head, seega isegi kui keelebarjäär on ees, näita nendele sarnast entusiasmi.

Ära maini kõva häälega riigi kõige kurikuulsamat tegelast. See on sarnane sellega, kui Saksamaal ringi jalutades nende kunstikoolist väljavisatud tüüpi mainiksid.

Kindlasti proovi kõiki kohalikke toite, jooke ja puuvilju.

Külasta nii palju kohti kui vähegi võimalik – linnu, külasid ja loodust.

Lõpetuseks – kuigi Colombia pole amatööridele kõige parem sihtkoht, siis ma ei kahtlegi, et igaüks saab siin hakkama. Lihtsalt võib see olla siin veidi suurem väljakutse ja veidi stressirohkem. Ent kui oled seda riiki juba külastanud, garanteerin sulle, et see on paik, mille kultuuri, inimestesse, loodusesse ja toitu armud ning mida jääd korralikult igatsema, kui Eestis esimene külmakraad ennast ilmutab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles