KESKKONNAKIRI Vanuatut tabas kolme päeva jooksul kaks tormitsüklonit ja maavärin

Tormi tõttu langenud puud. Port Villa, Vanuatu, 01.03.2023 Foto: Matt Hardwick/Australian Broadcasting Corp via Ap/Scanpix
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Laupäev, 4. märts

Üle USA levinud tugevas tormis on hukkunud vähemalt 13 inimest. Riigi lõunaossa tõi torm golfipalli suurused raheterad ja mitu tornaadot. Tugev tuul lükkas ümber treilereid ja langetas puid ning viis elektri enam kui miljonilt inimeselt. Sama torm tõi tavaliselt sooja kliimaga California osariiki suure lumesaju, mis jättis lumevangi nii mõnegi ja viis hädaolukorra kehtestamiseni 13. maakonnas. Lumi tekitas ka ebatavalise vaatepildi, kus Hollywoodi märgi taga kõrguvad lumised mäed. Yosemite’i looduspargis purunes 54 aastat vana ühe päeva jooksul sadanud lumekoguse rekord.

Enim hukkunuid on olnud Kentucky osariigis. Alabama osariigis hukkus kolm inimest, Tennessees kaks ning Arkansas’s, Mississippis ja Californias igas üks inimene. Üle riigi olid nädalavahetusel miljonid inimesed saanud tormihoiatuse või tugeva tuule hoiatuse. Mõnel pool püsis ka äkküleujutuste oht. Heitlikud ilmaolud püsivat veel ka uuel nädalal.

Allikad: CNNCNBCThe Guardian

Laupäev, 4. märts

Malaisias on päevi kestnud lakkamatu vihma tõttu tekkinud ulatuslikud üleujutused. Riigi lõunaosas asuvas Johori osariigis on pidanud oma kodudest evakueeruma umbes 40 tuhat inimest. Hukkunud on vähemalt neli inimest. Piirkonniti on vesi kas vähemalt puusani või lausa rinnuni ning elanikke, kes on läinud tõusva vee tõttu katustele, päästetud sealt mitmeid. Suur vihm ja üleujutused pole Malaisias novembrist aprilli kestva vihmaperioodi jooksul ebatavalised, kuid sel aastal on üleujutused olnud etteaimamatumad ja kaootilisemad.

Allikad: ReutersAP News

Reede, 3. märts

Vanuatut tabas kolme päeva jooksul kaks tormitsüklonit ja maavärin. Kolmapäeval tabas üle 80 saarest koosnevat riiki tsüklon Judy, mis tõi elektrikatkestusi, langetas puid ja tekitas üleujutusi. Osa inimesi olid sunnitud üleujutuste tõttu oma kodudest lahkuma, teised ehitasid tõkendeid, et vett oma kodudest väljas hoida. Reedel tabas piirkonda 6,5-magnituudiline maavärin, millele järgnes tsüklon Kevin. Torm tõi endaga tuule kiirusega kuni 36 m/s. Kevini eel pagesid evakuatsiooni keskustesse juba sajad inimesed. Seni pole teada ühestki hukkunust.

Vanuatu on hinnatud maailma kõige looduskatastroofide rohkeimaks riigiks. Sellegipoolest on kaks tsüklonit paari päeva jooksul riigi jaoks enneolematu.

Allikad: BBCAP News

Neljapäev, 2. märts

Gaza tsoonis, Iisraeliga piiri jagavas külas on põlema lahvatanud prügila. Põleng on lennutanud Gaza City kohale paksu tiheda suitsukogu ja põleva prügi haisu. Põlengu algne põhjus on veel teadmata. Gaza ametnikud kutsuvad appi rahvusvahelisi organisatsioone, kartes, et põlengust võib selle levimisel saada keskkonnakatastroof. Samuti loodavad nad abi Iisraeli survestamiseks, mis on piiranud inimeste ja asjade liikumist Gazasse.

Allikas: Reuters

Kolmapäev, 1. märts

Indias olid veebruari õhutemperatuurid kõrgeimad alates 1901. aastast. Veebruari keskmine maksimumtemperatuur oli 29,5 kraadi. Seejuures on suur tõenäosus, et märtsi ja mai vahele jääb mitu kuumalainet, mis võivad mõjutada nisu tootmist ja tõsta elektri tarbimist. Kuum ilm ja kuumalained pole Indias midagi uut, kuid paistab, et suvi algab nüüd varem. Eelminegi aasta oli märtsikuu kuumim alates 1901. aastast.

Allikas: BBC

Teisipäev, 28. veebruar

Hispaaniat ja Mallorcat on tabanud ebatavaline külmalaine ja talvetorm Juliette. Mallorcal, kus tavaline veebruarikuu madalaim temperatuur jääb 5 kraadi kanti, on kraadid langenud miinustesse ning sadanud lund lisaks mägedele ka merepinna tasemel. Meri ise on möllanud kuni 8-meetristes lainetes. Hispaania maismaal on mõnel pool langenud õhutemperatuur miinus 15 kraadini.

Allikas: Sky News

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles