Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

TARBIJA18 LSA – nagu hape, aga nirum ja legaalne

Foto: Midjourney AI
, viidipäeva märter
Copy

«Sain sõbra käest mingeid legaalseid tablakaid, pidid nagu LSD olema,» teatab Pets (nimi muudetud) kohtudes ja näitab kahte värvilist pakikest, mis näevad minigrippidesse pakendatud droogide asemel pigem tavaliste toidulisandite moodi välja. Jutt käib LSA-st ehk D-lüsergiinhappe amiidist, mida leidub erinevates eksootilistes taimedes. Nende taimede seemneid leiab kergesti kohalikest aianduspoodidest ja seemnekauplustest. Ent tuttava käes olevad pakid tablakatega ei ole kohalike naarikute kodukootud toodang, vaid Hollandi laborites kokkukeevitatud eurostandartitele vastav toode. Isegi tarvitamisjuhend on detailselt seal kirjas.

LSA ehk D-lüsergiinhappe amiid on erinevates taimedes leiduv hallutsinogeen, mis oma toimelt peaks olema sarnane LSD-le ehk lüsergiinhappe dietüülamiidile. Laboratoorselt on LSA isaks loomulikult Albert Hoffman, LSD ja muude hallutsino- ja enteogeenide sünteesija. Peale LSD sünteesimist 1938. aastal – ja selle katsetamist 1943. aasta kuulsal «jalgrattatripil» – otsustas Hoffman ka muid huvitavaid aineid taimedest välja pigistada.

Hollandi laborites kokkukeevitatud eurostandartitele vastav toode
Hollandi laborites kokkukeevitatud eurostandartitele vastav toode Foto: 615 erakogu

Aastal 1959 jõudis ta otsaga Turbina corymbosa nimelise taime juurde, mida tänapäeval teatakse Ipomoea corymbosa nime all. Tegemist on ilusa Ladina-Ameerika lehtertapuga, mis kasvab Mehhikost Peruuni. Inglise keeles teatakse seda kui Christmasvine'i, Christmaspops'i ja snakeplant'i, eesti keeles nimetatakse seda kännas-mesitapuks. Hoffman suutis sellest välja võluda LSA, mida ta ise nimetas esiti ergiiniks ehk ergoliini alkaloidiks. LSA-d leidub ka tungalteras ning sellel on sarnane struktuur LSD-ga, tihti mainitakse LSA-d kui LSD lähteainet.

Lisaks kännas-mesitapule leidub LSA-d ka kahes teises eksootilises taimes. Esimene on samuti pärit Ladina-Ameerikast ning lehtertappude perekonnast: Ipomoea tricolor ehk kolmevärviline lehtertapp, inglise keeles tuntud kui Mexican morning glory või lihtsalt morning glory. Teist teatakse kui Argyreia nervosa ehk uimastav elevanditapp, inglise keeles tuntud kui Hawaiian baby woodrose ja woolly morning glory – Indiast pärit kassitapuliste sugukonda kuuluv mitmeaastane vääntaim.

LSA-d sisaldavaid taimi on tarbinud rituaalsetel ja rahvameditsiinilistel eesmärkidel mitmed Ladina-Ameerika ja India põlisrahvad ning seda tunduvalt kauem kui Lääne hipitraditsioonis. Erinevalt LSD-st ei leia LSA-d Eesti narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirjast. LSA-d sisaldavaid taimi võib leida aga Ravimiameti ravimina määratletud raviomadustega ainete ja taimede nimekirjast.

Uimastav elevanditapp ehk Hawaiian baby woodrose ehk Argyreia nervosa
Uimastav elevanditapp ehk Hawaiian baby woodrose ehk Argyreia nervosa Foto: James Edward Smith ja James Sowerby / Public domain / Wikimedia Commons

Sellest hoolimata sai Pets oma sõprade käest firma Happy Caps kapsleid, kahes pakis kokku kaheksa kapslit. Pooled sisaldasid 75 mg ja ülejäänud 150 mg purustatud uimastava elevanditapu seemneid. Tootjamaaks tundus pakendi järgi olevat Holland ning internetiavaruste kohaselt maksab üks pakk ehk neli kapslit tsipake üle 10 euro. Pets testis kõik ära ja kirjeldas seda järgnevalt:

«Sain sõbra käest kaks pakki Happy Capsi kapsleid, üks oli «Trip-E: psychedelic & mystic» ja teine «Space-E: trance & energy». Paki taga oli kirjas, et üks kapsel on maksimaalne päevane doos ja igasuguseid muid soovitusi, keelde ja käske: alates sellest, et toidulisandid ei asenda tervislikku ja mitmekülgset toitumist; et doosi ületamine võib põhjustada iiveldust ja oksendamist; kuni selleni, et rasedana või rinnaga toitjana ei tohiks neid kapsleid kütta. Kõige naljakam oli see, et paki peal oli kirjas: «Tarvitada koos klaasi piimaga.» Nagu miks piimaga? Kas piim võtab mingid mürgid endasse ja pärast ei ole kõhus paha olla? Või aitab piim paremini seedida ja tekib kõvem trip? Võtab vähemaks või annab juurde? Ma otsisin netist ka üles need samad kapslid ning seal ei olnud piimast midagi juttu. Aga seal oli kirjas, et võib võtta maksimum kaks jubinat. Okei, testime.

Plaan oli sõpradega õhtul peole minema, mingi bänd pidi esinema ja jutud. Saime eelnevalt kokku, teised tegid nähvijutte, ma võtsin kotist pooleliitrise piimapaki ja ühe Space-E kapsli, sest peole peaks vist minema pigem energia ja transi kui psühhedeelia ja müstitsismiga? Jõin klaasi piima ja võtsin ühe kapsli, lugesin pakendilt, et see sisaldab 75 mg Hawaiian baby woodrose'i, 40 mg kofeiini ja siis mingeid L-trüptofaane, L-türosiine ja teobromiine. Ma tol hetkel ei teadnud, mis need on, eeldasin, et ka mingid kammijad, aga tegelt on mingid suva aminohapped ja stimulandid, mida saab toidulisandina poest osta.

Panin märkmikusse kirja, et kell oli 20:20, kui esimese kapsli võtsin. Kell 21:22 kirjutasin märkmikusse: «Ei midagi erilist, aga kerge ekstaas, kiirus. Vbl contact high nähvist.» Seejärel lippasin sõpradega klubisse ja suutsin lampi pooleliitrise piimapaki sisse smuugeldada. Hängisin ringi, vaatasin tulukesi ja kuulasin mussi. Põhiliselt märkasin seda, kuidas kõrvalolijad muutusid kiiremaks ja ma lihtsalt sumisesin. Kell 22:11 ehk siis kaks tundi peale esimest panen uue paugu LSA-d sisse. «Mõnus ja rahulik ja jutukas, aga võiks ju veel,» on märkmikus kirjas. Lükkasin salaja ühe kapsli põske ja libistasin paar sõõmu piima peale. Edasi suudan kirja panna järgneva: «LSA on imelik, nagu Xanax, hajali ja laiali ja ei suuda kontsentreeruda. Külm on halb, peab kodus proovima. Inimesed on kõik nähvis. Ja ma jauran kaasa, aga mingil teisel lainel.»

See kummaline olek, teisel lainel olek oligi peamine, mis tollest õhtust mällu on sööbinud. Tunne oli selline, et silmad on kukla taga ka, et suudad tunnetada kogu ruumi. Aga millelegi konkreetselt keskenduda ei suuda, isegi otse minuga rääkivate inimeste jutt läks eespool olevatesse silmadesse ja tuli kukla taga olevatest välja. Kummaline oli ka see, et baaridaam oli mega kena, aga kuidagi teistsugune, nagu hüperbeibelik. Hiljem sain aru, et ta teeb transition'it ja see pani mind, paiksoolist heteromeest, mõtisklema, kuidas ma peaks sellise tundega tegelema. Kas see tekitab minus ebamugavust ja kui jah, siis kas minus on salajane transfoob, või pigem ei, kas see üldse tähendab midagi? Ja selle üle, et kas ta on muidu ka kena või peaksin ma LSA-ga ettevaatlik olema? Hiljem sõbrad kinnitasid, et päris kena on.

Visuaalide poole pealt olid mingid õhkõrnad moonutused, veidike kuskil miski võbelemas või midagi sellist. Väljas tobi tehes märkasin klubi ees olevat imelikku kollast valgust, mis tuletas mulle meelde Lovecrafti novelli «Värv ilmaruumist»: «...mulle ei meeldinud, kuidas päikesevalgus tolle mahajäetud kaevu suu kohal värvi muutis.» See kollane valgus oli selline, mis justkui suretas ülejäänud värvid ära, näiteks suitsufiltri oranž muutus halliks. Võimalik, et tegemist oli lihtsalt sellise valgusega, mis teebki teised värvid mustvalgeks – ma nägin sellest mingit dokki.

«Hommikul on pea paks ja kummaliselt lödi (olek, tunne?),» kirjutasin märkmikusse järgmise päeva kohta. Lisaksin veel, et pask on ka enamasti lahti. Ma testisin veel neli korda ja nii oli see ka järgmistel kordadel. Esimene kord tegin ma kaks 75 mg-st kapslit, teisel korral võtsin ühe 150 mg-se. Kolmas kord ühe 75 mg. Neljandal korral üks 150 mg, sõber proovis ka ja tal kammis ära täiega, aga ta tegi mahvi ka legendaarselt. Ning viimane kord võtsin 150 mg pluss 75 mg. Kui kõik eelnevad korrad oli selline õrn värelus, nagu oleks midagi ja nagu ei oleks ka, siis viimane 225 mg littis korralikult – kõndisime läbi tuisu kesklinna, mul oli hull kiirus ja eufooria peal ning värvid sõitsid.

Aga see viimane kord oligi võib-olla midagi päris reaalse high moodi, ülejäänud korrad lihtsalt selline kujuteldav. Kas ma teeks uuesti? Võimalik, et prooviks kaks korda 150 mg ära, sest see on ideeliselt osade instruktsioonide järgi lubatud. Kas ma paugutaks rohkem kui kaks? Arvatavasti mitte, see pakend kuidagi heidutab rohkem võtmast. Mingi sarnane tunne on nagu valuvaigistitega: üks ibukas on täiesti okei, eeldatavasti võtab valu ära; kaks on juba korralik litakas ja võib teleka ette kerra tõmmata; kolmas ibukas jätaks tunde, nagu oleksin liigtarvitaja, drug abuser või midagi sellist. Üldiselt tundub kogu see LSA asi veits siuke kodukootud putsi tõmbamine, et samahästi võiks muskaatpähklit teha või banaanikoori suitsetada. «LSA is similar to LSD» on vist see slogan. Ongi sarnane, aga mitte heale happele, vaid sitale happele. Sellisele, mis ei tööta eriti. LSA – nagu hape, aga sitem.»

Ideeliselt ei ole LSA-d sisaldavates legaalsetes uimastites midagi uut ning need on legal high produkte müüvates netipoodides levinud juba 2000ndate keskpaigast: näiteks on liikvel olnud «Druid's Fantasy», «Flash of Inspiration» ja «Space Cadets» nimelised tooted. LSA ja seda sisaldavad legaalsed uimastid on ära mainitud juba 2008. ja 2009. aasta «Uimastiprobleemide olukord Euroopas» eesti keelsetes aastaaruannetes. Ärakeelamiseni on jõutud mõnes üksikus riigis ning valdavas osas Euroopast on tegemist legaalse hallutsinogeeniga. Vaatamata sellele peaks kindlasti nende taimede ja ainega ettevaatlik olema, sest ka info Happy Capside toodetel internetis manitseb valvsusele: «Ärge võtke, kui teil on raske depressioon või kui teil on varjatud psühhoos. Ärge kombineerige stimulantide või alkoholiga ega ravimitega, mis mõjutavad teie närvisüsteemi (MAO-i, SSRI jne). Ärge kasutage mootorsõidukite juhtimiseks ega osale liikluses. Ärge kasutage, kui olete alla 18-aastane.»

Kolmevärviline lehtertapp ehk Mexican morning glory ehk Ipomoea tricolor
Kolmevärviline lehtertapp ehk Mexican morning glory ehk Ipomoea tricolor Foto: William Curtis / Public Domain / Wikimedia Commons

Sinead O'Mahony Carey 2010. aasta raamatus «Psychoactive Substances: A Guide to Ethnobotanical Plants and Herbs, Synthetic Chemicals, Compounds and Products» on uimastavale elevanditapule ehk Hawaiian baby woodrose'le pühendatud terve lehekülg. Esimesena torkab koheselt silma, et elevanditapu seemnete lühiajalised mõjud on üllatavalt sarnased tripiraportis kirjeldatule: muutunud tajud, teadvuse muutus, seotus maailmaga, arusaamine, sensuaalse ja esteetilise hinnangu suurenemine, huvi asjade vastu, mida tavaliselt eiratakse, LSD-sarnased efektid, vähem visuaale (esineb nii avatud kui ka suletud silmadega), meeleolu tõus, ebatavalised mõtted ja kõne, kesknärvisüsteemi stimulant.

Taime kasutamise pikaajaline toime on Carey sõnutsi järgnev: toniseeriv, analeptiline (kesknärvisüsteemi alanenud funktsiooni normaliseeriv või stimuleeriv, virgutav), antihüperglükeemiline (kõrget veresuhkrutaset vähendav), spasmolüütiline (krambivastane), punetust soodustav (tekitab naha punetust, nt põhjustades kapillaaride laienemist ja vereringe suurenemist.). Elevanditappu saab kasutada anthelmintikumina (kõhuusside vastase ravina), antioksüdandina, diureetikumina (kuse eritust suurendavana), kõhulahtistina ja kõigelõpuks ka toonikuna. Taime on pikalt kasutatud Indias ravimtaimena ja eelneva loetelu järgi on selleks ka põhjust – siin on päris mitu asja, mis on ka meil probleemiks.

Elevanditapu problemaatiliseks küljeks on negatiivsed kõrvalmõjud ja üleannustamise tagajärjel tekkivad jamad: kõhukrambid, ärevus, segadus, lihaskrambid, gaasid, pearinglus, maksaprobleemid, raseduse katkemine, iiveldus, paanika, paranoia, hirm, unetus, oksendamine, kurnatus, kõhukinnisus. Suured annused võivad põhjustada koe nekroosi ja gangreeni. Eriti suuri probleeme võib tekkida inimestel, kel on maksakahjustused. Lisaks mõjub see halvasti, kui isik tarbib antidepressante, MAO inhibiitoreid, klosapiini, tsüproheptadiini, dekstrometorfaani, meperidiini ehk demerooli, pentasotsiini, risperidooni või tramadooli. Ühesõnaga, küllaga asju ja tablakaid, millega kindlasti arvestada enne teadvust muutva kogemuse otsimist.

Kännas-mesitapp ehk Christmasvine ehk Turbina corymbosa/Ipomoea corymbosa
Kännas-mesitapp ehk Christmasvine ehk Turbina corymbosa/Ipomoea corymbosa Foto: Fg2 / Public Domain / Wikimedia Commons

LSA-d sisaldavate taimedega on mitu asja, millele peab tähelepanu pöörama. Esiteks tuleb mõelda selle peale, et neid taimi on kasutatud pikalt ravimtaimena nii Indias kui ka Ladina-Ameerikas, kusjuures ka rituaalsetel põhjustel – inimesed on neist leidnud kasu enda ihuliste ja hingeliste hädade leevendamiseks. Teiseks peaks igaüks ise mõtlema, et nende taimede suuremates kogustes tarbimisest võib tekkida eelkirjeldatud lühi- või pikaajalisi halbu kõrvalnähte – inimesed peavad väga täpselt teadma, miks ja kuidas neid tarbida, mõni õpib terve elu, mitte paar tundi suva netilehekülgedel. Kolmandaks peab arvestama, et inimestel on huvi selle aine ja seda sisaldavate taimede vastu – juba ainuüksi Redditis on 21 000 liikmega kogukond ning see subreddit on täis tripi kirjeldusi, küsimusi erinevate seemnete kohta, nõuandeid taimede kasvatamiseks vajalikust päikesevalgusest kuni seemnetest külma ekstraheerimise viisil LSA eraldamiseks. Viimaseks peab tõdema, et jube keeruliseks ja riskantseks muudab kogu ettevõtmise see, et iga seeme võib sisaldada erinevas koguses LSA-d (osade testide põhjal isegi kümnekordse erinevusega) ja tavainimesel ei ole kodus vahendeid sellisteks mõõtmisteks. Hollandi tootjal on see võimekus ning kontrollitud ja kvaliteetne kaup on kahjude vähendamise peamiseks alustalaks.

Hollandi tootjal on ka võimekus paki peale kirjutada, et see on päevane annus ja sellest üleminekul riskid oma tervisega. Sellised asjad tegelikult töötavad ja seda peaks tihtilugu meelde tuletama. Kahjude vähendamine ei ole mitte ainult kolossaalsed meediakampaaniad, keerulised tehnoloogiad ning tasuta ravimite/ainete ja varustuse jagamine – vahel piisab väga lihtsast juhisest (päevane annus on kaks kapslit) tarbijale mõju avaldavalt autoriteedilt (siinsel juhul kapslite tootja). Et ses suhtes, ole normaalne diiler ja ütle, mis on okei kogus, ning ole okei naarik ja kuula oma diilerit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles