Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

FIKTIIVNE INTERVJUU Henn Põlluaas: vaimses mõttes ei ole me enam tervik

Henn Põlluaas Foto: Konstantin Sednev
, Kaasautor
Copy

Järgneva nelja aasta jooksul lakkab Henn Põlluaasa sõnul Eestimaal rahvusriik eksisteerimast. Maailmas on küll ärevad ajad, aga hetkel Eesti omariiklusele ainsaks ohuks olev Venemaa on end Ukrainas jõust tühjaks pigistamas ning meie kuulmine NATO-sse ja Euroopa Liitu peaksid suure tõenäosusega ka järgneva nelja aasta jooksul meile omariikluse tagama.

Nõndasama ei ole nelja aasta jooksul eesti keele käibelt kadumine tõenäoline. Niisamuti tundub uskumatu, et eestlaste etniliste alamrühmade – võrukeste, mulkide, saarlaste, hiidlaste ja setudega – nelja aasta jooksul midagi drastilist ja pöördumatut juhtuda saaks. Uurimaks, mida Põlluaas rahvusriigi kadumise all mõtleb, otsustas Ypsilon temaga intervjuu teha.

Aga et silmast silma jutuajamine ei pruugi alati ammendavaid vastuseid anda, kutsusime kohale meediumi, panime Ypsiloni kontori põrandale suure paberilehe, joonistasime sellele tähed ja numbrid ning nende vahele asetasime taldriku. Kahele poole paberilehte panime põlema küünlad.

***

On valimistejärgne õhtu, kell on pool 11 õhtul, meie koos meile appi tulnud meediumiga ootame pingsalt, et Põlluaas magama jääks ja me saaksime oma ekperimentaalintervjuuga alustada. Ühendumiseks Põlluaasa alateadvusega on meil tarvis, et ta kolmanda staadiumi deltaunne vajuks. Meedium puudutab aeg ajalt taldrikut, vaatab meie poole ja ütleb kahetsevalt pead raputades: «Siiberdab aina ringi.»

Kell 00 on Põlluaas uinunud. Meedium tunneb alfalainete asendumist ebaregulaarsete teetalainetega. Südametegevus ja hingamine on aeglustunud, lihased lõdvestunud. Põlluaas räägib midagi unes, jutt jääb meediumile arusaamatuks. Põlluaasa vasak jalg tõmbleb. Veel paarkümmend minutit.

Ei. Kell on 00:30. Ekstrasenss puudutab taldrikut ja raputab meie poole vaadates taas pettunult pead. Põlluaas tõusis üles ja läks kusele. Kõik algab uuesti – Põlluaas laseb WC-s vett, ronib tagasi voodisse ning 10 minuti pärast tajume uuesti tema südametegevuse ja hingamise aeglustumist.

Kell on 01:30. Põlluaas magab, meedium paneb kaks sõrme taldrikule ja me saame lõpuks alustada.

Meedium: Henn, kuule?

Põlluaas: Mis on?

Meedium: On sul paar minutit?

Põlluaas: Paar on. [vähkreb unes] Kui sa just siin tsensuuri ja inimeste suukorvistamist ajama ei hakka. Me küpsetame praegu Helmete juures vorste, kui sa Moonika ära suukorvistad, siis me ei saa talle vorsti suhu.

Meedium: Ei, ma ei tsenseeri sind. Kuidas kube kärab?

Põlluaas: Youtube? Ei kära. Uued uudised käravad.

Meedium: Neli aastat on valimistest möödas, mil te Refi käest sisse saite ja rahvusriigiga on nüüd lõpp...

Põlluaas: Nüüd on lõpp jah, täpselt nagu ma neli aastat tagasi ennustasin...

Meedium: Mida Eesti inimene rahvusriigi kadumisega kaotas?

Põlluaas: Vaimses mõttes ei ole me enam tervik. Näiteks juba sõidavadki Kihnu saarel külgkorviga mootorratastel, rahvariietes vanamuttide asemel transvestiidid ringi. Näete ju isegi, et traditsiooniline ja planetaarne Koidu ja Hämariku mudel täna enam ei tööta.

Meedium: Kas te seletaksite täpsemalt. Mis selle asemele tuli?

Põlluaas: Libestid! Kõik selline...

Meedium: Selge. Kui vaimses mõttes saime põhiväärtuste asmele libestid, siis millest me füüsilises, tajutavas maailmas ilma jäime?

Põlluaas: Mulgipuder kadus ära. Kolm pool aastat läks ja kõik. Pole enam.

Meedium: Seda on kurb kuulda. Mis veel?

Põlluaas: Hapukapsasupp. See oli juba enne suht kadunud. Algul hakati sellele tšillit juurde panema, siis nimetati Kimchiks ümber. Kõik. Lendorav on alles, aga hapukapsasupp on kadunud. Hernesupp...

Meedium: Oot-oot, Henn, Hernesupp ei ole vist meie kultuuri osa, seda on mainitud isegi Aristophanese «Lindudes» ja tol ajal müüdi Ateenas hernesuppi otse tänavail.

Põlluaas: Liberaalid on aegade algusest ajalugu ümber kirjutanud. Eesti suitsuseakoodiga hernesupp on tänu liberaalsele valitsusele nelja aastaga väljasuremisohus.

Meedium: Mida ühe supi kadumine ikka rahvale teha saab? Süüa ju on lettidel rohkem kui kunagi varem?

Põlluaas: Mida hernesupi kadumine teha saab? Peer kaob ära.

Meedium: Mis peer?

Põlluaas: Hernes ajab peeretama. Sellest, millest me ilma jääme, on hernesupi peer!

Meedium: Kas peer on meie rahvuskultuuri osa?

Põlluaas: Absoluutselt. Peer on üks kindel asi, mille järgi meid identifitseerida annab. Geneetiliselt oleme me, tahame või ei, venelaste, lätlaste ja soomlastega suguluses, aga kui venelane peeretab, siis haiseb tuba küüslaugu järgi, soomlase peer haiseb lagritsa järgi, lätlase peer on täiesti iseloomutu, aga eestlase tummises peerus on veel seakoodi, musta leiva ja vastlakuklite hõngu.

Meedium: Mis juhtus nelja aastaga teile oluliste kristlike pereväärtustega?

Põlluaas: Noh, nagu ma hoiatasin, igasugused välismaised homorastid ja lesbilised lasti sisse. Toidu toob sulle ukse taha välismaine homorast, tellid takso, sellega saad endale teise homorasti, teed teleka lahti ja kui seal parajasti mind, Marti või Moonikat ei ole, vaatad mõnele kolmandale aga kohalikule homorastile otsa.

Meedium: Sina oled ikka kristlike pereväärtuste juurde jäänud?

Põlluaas: Ikka.

Meedium: No tuleme siis Piibli juurde, võtame vana testamendi lahti ja sealt kohe algusest maailma loomise. Alguses lõi Jumal taeva ja maa. Siis ütles ta, et saagu valgus, ja valgus sai. Ja Jumal nimetas valguse päevaks ja pimeduse ööks.

Põlluaas: Loogiline.

Meedium: Teisel päeval lõi Jumal halja rohu, seemet kandvad taimed, viljapuud ja muu sellise...

Põlluaas: Ja nägi pealegi, et see hea on.

Meedium: Just. Kolmandal päeval pani Jumal päikese ja kuu taevasse!

Põlluaas: Täpselt.

Meedium: Kuidas sa nii loll saad olla, Henn?

Põlluaas: Misasja? Mida sa endale lubad?

Meedium: Sa oled kuradi seestunud imbetsill, Henn!

Põlluaas: [ahmib õhku] Mida sa praegu ütlesid?

Meedium: Seda, et sa oled kuradi kristlasest debiilik, Henn. Sa tunnistad kristlasena seda lolli juttu, et Jumal lõi päeva ja öö, enne kui ta päikese taevasse riputas. Kust ta selle valguse võttis?

Põlluaas: Kust mina tean? Helista, küsi Viilmalt.

Meedium: Päike läks vana testamendi järgi taevasse kolmandal päeval. Rohttaimed ja viljapuud teisel. Kuidas need rohttaimed terve ööpäeva vältel ellu jäid, enne päikese loomist oli siin päris külm. Mitusada kraadi miinust.

Põlluaas: Mis asja sa ajad? Mul on kõik kuradi juurviljad sügavkülmas, midagi nenedega ei juhtu!

Meedium: Ütle mulle juurvili, mille ümber maakera pärast loomist need kaks ööpäeva pöörles, kui tal päikest veel võtta ei olnud? Ja ööpäeva tegelikult veel polnud...

Põlluaas: Äkki oli niisama paigal veidi aega, võdises niisama omaette. Kuule, ma ei tea, ma tahan magada, helista päris ausalt Viilmale...

Meedium: Tead, kui sa sellist maailmaloomise juttu usud ja selle põhjal kristlikest pereväärtustest sonid, siis sa oled tegelikult ise ka homorast, ammu enne seda, kui sul duši all seep käest kukub!

Põlluaas: Nüüd hakkas see suukorvistamise osa? Konservatiivid on süüdi? Ajalugu kirjutatakse iga päev liberastide poolt ümber. Mis sa arvad, et piibel pole liberastide poolt algusest peale ümber kirjutatud?

***

Põlluaas hakkab unes rähklema, teetauni muutub järsult hapramaks ja läheb üle REM-uneks, mille järel Põlluaas järsult jalgadele hüppab ning tualetti tormab. Ypsilon ootab koos meediumiga hommikul poole kuueni, kuid Põlluaasa, 2017. aastal ühele Ghana perekonnale EKRE-nimelise kitse kinkinud poliitikut me sel öösel peldikust enam kätte ei saagi.

Mis seal ikka – aitäh, hea Henn Põlluaas. Jääme inimeste ja rahvana ootele. Tõde rahvusriigi, mulgipudru ja muu olulise kohta selgub juba hiljemalt nelja aasta pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles