KESKKONNAKIRI ⟩ Torm tegi ringi peale ja jõudis teist korda kuu aja jooksul Mosambiiki

12.03.2023. Vaade tsüklon Freddy tagajärgedest Quelimane linnale Mosambiigis. Foto: ALFREDO ZUNIGA / UNICEF / AFP / Scanpix
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 13. märts

Tsüklon Freddyst on saanud üks kõige pikemaid dokumenteeritud torme ning see on ringiga tagasi Mosambiigis, kus torm juba veebruari lõpus käis. Freddy on ka üks lõuna poolkera tugevamatest dokumenteeritud tormidest. Laupäeval täisvõimsusel Mosambiiki jõudnud torm tõi suure vihmasaju, mis tekitas üleujutusi, ja tugeva tuule, mis lennutas katuseid. Mõnel pool kadus elekter ja side. Mitmel pool evakueeriti inimesi ning poed, ärid jne olid kinni. Teadaolevalt hukkus seal üks inimene, kuid laastuse täielik ulatus on veel teadmata.

Mosambiigist liikus torm edasi Malawi poole, kus valingvihmad tekitasid suuri maalihkeid. Langes ka puid ja oli äkküleujutusi. Selle tõttu hukkus praeguseks teadaolevalt 60 inimest ning umbes 200 on tugevate vigastustega haiglas. Esmaspäeval veel sadas ja paljudes piirkondades polnud elektrit, mistõttu pole veel Malawi kohta samuti teada, kui halb olukord on.

Allikad: BBCReuters

Esmaspäev, 13. märts

Florida ülikooli teadlased uurisid 21 erineva tualettpaberi tootja tooteid üle maailma ning leidsid PFA-sid neist kõigist. PFA-d on grupp umbes 14 tuhandest kemikaalist, mida lisatakse toodetele, et neid vee-, pleki- või kuumusekindlaks muuta. Neid nimetatakse ka alatisteks kemikaalideks (ingl k “forever chemicals”), sest nad ei biolagune ning on seostatud mitmete terviseprobleemidega. Kõnealuse uuringu tulemused võivad viidata sellele, et tualettpaberi kasutus on suur veesaastuse allikas. Seejuures pole teada, kas pühkimise põhine kontakt kehaga on piisav, et PFA-d inimkehasse satuks.

Allikas: The Guardian

Pühapäev, 12. märts

Atmosfäärijõgi tõi Californiasse taas väga tormised tingimused. Atmosfäärijõed on ilmastikunähtused, mis võivad olla tuhandeid kilomeetreid pikad ja sadu kilomeetreid laiad, kandes troopilistest piirkondades niiskust ning vallandades selle mujal suure vihma ja lume näol. Nädalavahetusel tõi üks selline Californiasse laialdased üleujutused ja matva lume. Ligi 10 tuhat inimest olid sunnitud oma kodudest lahkuma. Mitmed suuremad kiirteed ja mõned väiksed kogukonnad Santa Cruzi maakonnas California keskosas muutusid ligipääsematuteks. Selles piirkonnas tulid mitmed veekogud üle kallaste. Eeldatavasti järgneb sellele tormile nädala alguses juba järgmine.

Allikad: Sky NewsAP News

Pühapäev, 12. märts

Austraalia Queenslandi osariigi sisemaal on valingvihmadest tekkinud rekordilised üleujutused. Ühest piirkonnast, Burketowni külast, kus olukord on kõige hullem, on helikopteriga ära viidud ligi 100 inimest. Austraalia meteoroloogia instituut ennustas, et veetase tipneb pühapäevaga, kuid on juba kindel, et 2011. aasta rekord – 6,78 meetrit – on juba ületatud.

Allikas: Reuters

Laupäev, 11. märts

Peruud tabas tugev torm, mis tõi endaga maju ja infrastruktuuri materdanud valingvihmad. Peamiselt on torm riigi põhjaosas, kus on kehtestatud ka hädaolukord. Tormis hukkus teadaolevalt kuus inimest. Riigi ametkondade sõnul on alates vihmaperioodi algusest hukkunud ilmastikuolude tõttu 58 inimest.

Allikas: Reuters

Reede, 10. märts

Kuus kuud pärast Pakistani laastanud üleujutusi elavad mitmed perekonnad siiani telkides. Sellele lisaks on toiduhindade tõus olnud meeletu ning mitmed sunnitud olukorda, kus peavad sööma vähem kui varem. Arstid on teatanud alatoitumuse levimisest. Abivajajaid on siiani umbes 33 miljonit, neist 16 miljonit lapsed.

Allikas: Euronews

Reede, 10. märts

Maailma ookeanides heljub praegu rohkem kui 170 triljonit osakest plasti, mis kaaluvad kokku ligi kaks miljonit tonni. See kogus võib aastaks 2040 pea et kolmekordistuda, kui midagi koheselt ette ei võeta, selgus ajakirjas PLOS ONE avaldatud uuringust. Teadlaste sõnul on selle koristamine sama hea kui mõttetu, kui plasti tootmise ja kasutamise vähendamiseks midagi ette ei võeta.

Allikas: CNBC

Reede, 10. märts

Brasiilia Amazonase vihmametsa veebruarikuine raadamine tõusis taas rekordtasemele. Möödunud kuul raadati 322 ruutkilomeetrit metsa, mis on 62 protsenti enam kui 2022. aasta veebruaris. See on ka suurim ühe kuu jooksul raadatud ala alates mõõtmise algusest 2015. aastal.

Allikas: Reuters

Neljapäev, 9. märts

La Niña ilmastikufenomen on ametlikult läbi saanud ja El Niño on tulemas. La Niña fenomeni iseloomustab jahedam ilm, El Niño on selle vastand. Viimase pealetulek võib endaga kaasa tuua rahulikuma orkaanide hooaja Atlandi ookeanis, kuid aktiivsema Vaikses ookeanis, ning globaalsete temperatuuride tõusu. Tõenäoliselt moodustub El Niño suve jooksul ja püsib kuni järgmise talveni.

Allikas: CNN

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles