KESKKONNAKIRI ⟩ Austraalia jõge katab surnud ja haisvate kalade vaip

Surnud kalad Darlingi jõe peal Austraalias, 19.03.2023. Foto: Samara Anderson/AAP Image via AP/Scanpix
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 20. märts

Austraalia kaguosas asuva Menindee linna lähedal olevat jõge katab surnud ja mädanevate kalade kiht. Darlingi jõe, mis on Austraalias pikkuselt teine, pinnal heljub praegu sadu tuhandeid või lausa miljoneid surnud kalu. Peale selle, et jõe olukord pole silmale hell, pole see meeldiv ka ninale – kohalike sõnul levib õhus jube hais. Lisaks haisule on kohalikud mures vee reostumise pärast. Ekspertide sõnul viis kalade massilise hukuni hapniku vähesus jõevees. Nimelt on piirkonnas olnud väga kõrged, kuni 40-kraadised ilmad. Kuumade ilmadega vajavad kalad rohkem hapnikku, kuid hiljuti toimunud üleujutuste tõttu on jõevee hapnikutase madal.

Allikas: Sky News

Esmaspäev, 20. märts

Somaalias hukkus põua tõttu eelmisel aasta hinnanguliselt 43 tuhat inimest. Tõenäoliselt pooled neist olid alla viieaastased lapsed, selgus WHO ja ÜRO avaldatud uuringust. Ennustati, et tänavuaasta esimese kuue kuu jooksul hukkub 18–34 tuhat inimest. Somaalias, Etioopias ja Keenias pole kuus aastat olnud normaalset vihma hooaega, mis on viinud ekstreemse põuani, mis omakorda ähvardab piirkonda tõsise näljahädaga. On hoiatatud, et praeguse olukorra trendid Somaalias on hullemad kui 2011. aasta näljahäda puhul, milles hukkus veerand miljonit inimest.

Allikas: AP News

Pühapäev, 19. märts

Laupäeva pärastlõunal toimus Ecuadoris tugev, 6,8-magnituudiline maavärin, milles hukkus vähemalt 15 inimest. Vigastada sai veel enam kui 400 inimest. Suurimat kahju tektitas maavärin riigi lõunaosas asuvat El Oro provintsi, kuid puutumata ei jäänud ka riigi põhjaosa. Maavärin purustas maju ja kahjustas sõidukeid, tekitas maalihkeid, mis blokeerisid ära teid.

Allikad: CNNBBC

Reede, 17. märts

Märtsi teisel nädalavahetusel jõudis tormitsüklon Freddy Malawisse. Torm tõi endaga tugeva tuule ja suure vihma. Muda ja tulvavett voolas pea et igast suunast. Reedel oli teadaolevaid hukkunuid 326, kuid 200 inimest oli veel kadunud. Lisaks jäid kindla peavarjuta kümned tuhanded inimesed. Torm tabas kõige tugevamalt Blantyre linna, mis on Malawi finantskeskus. Seal hukkus üle 150 inimese. Muda ja tulvavesi viisid endaga kaasa maju ning tuul rebis puid maa seest välja ja langetas elektriposte.

Tsüklon Freddy seadis teadaoleva kõige pikemalt kestnud tormi rekordi, püsides aktiivsena 37 päeva. Torm hajus kolmapäeval maa kohal. Möödunud nädala keskkonnakirjas sai kirjutatud ka Freddy laastavast mõjust Mosambiigis, kuhu torm jõudis juba teist korda. Tormi tagajärjed mõlemas riigis on tõsised, kuna mõlemates riikides oli juba enne suur koolera puhang. Kuna koolera on veega edasi kanduv haigus, võib tulvavesi olukorda märgatavalt halvendada.

Allikad: The New York TimesAP News

Reede, 17. märts

Järjekordne atmosfäärijõgi tõi USA-s California osariiki taas üleujutusi. Torm tõi endaga tugeva tuule ja vihmasaju, millest said üleujutused. Veekogud tulid üle kallaste, toimus maalihkeid ning purunesid aastakümneid püsinud vihmasaju rekordid. Sel talvel on Californias olnud juba 11 atmosfäärijõge ning 12. on juba teel. Ainus positiivne külg sel tormidejadal on mõningane leevendus 20 aastat kestnud põuale.

Allikas: CNBC

Neljapäev, 16. märts

Türgis Adiyamani ja Sanlifurfa provintsides on üleujutuste tõttu hukkunud 16 inimest. Mõlemad provintsid on ka osa 11. piirkonnast Türgis, mida 6. veebruaril toimunud 7,8-magnituudiline maavärin tabas. Türgis Äkküleujutused muutsid kolmapäeval tänavad jõgedeks, viies endaga kaasa autosid, uputades kodusid ja ajutisi laagriplatse, kus elavad katastroofilise maavärina üle elanud, kuid kodu kaotanud inimesed. Enam hukkus inimesi Sanlifurfas.

Allikas: AP News

Kolmapäev, 15. märts

Argentiina maadleb rekordilise kuumalainega. Kuna Argentiina asub lõunapoolkeral, jõudis seal hiljuti lõpule suvi. See aga ei peegeldu temperatuurides. Märtsi esimese kümne päeva jooksul oli riigi kesk-ida piirkonnas õhutemperatuur 8–10 kraadi kõrgem kui viimase üle 30 aasta keskmine. Riigi pealinnas Buenos Aireses on alates 28. veebruarist olnud iga päev üle 30 kraadi sooja. Mitmes teises piirkonnas mõõdeti viimase 63 aasta kõige kõrgemad märtsikuu temperatuurid. Kuumalainega kaasneb ka põud ja maastikupõlengud. Neist esimesel on katastroofiline mõju põllumajandusele, mis juba niigi majanduslikult keerulisel ajal viskab vaid õli tulle.

Allikas: CNN

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles