KESKKONNAKIRI ⟩ Tornaado USA-s murdis puid nagu hambatikke

Seinad on läinud, aga mööbel jäi. Pilt Rolling Forki linnast Mississippi osariigis USA-s. 26.03.2023. Foto: SCOTT OLSON/Getty Images/AFP/Scanpix
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

 

Pühapäev, 26. märts

Reede õhtul toimus USA-s Mississippi ja Alabama osariikides suur tornaado. Tornaado tõttu hukkus teadaolevalt 26 inimest. Oli veel mitmeid vigastatuid ja kadunud inimesi. Tornaado rebis maa seest puid välja ja neid, mida välja ei tõmmanud, murdis pooleks nagu hambatikke. Tornaado tegi mitmed majad maatasa ja lennutas sõidukeid. Mitmel pool nähti ka golfipalli suurust rahet. Pühapäeval kehtestati Mississippis hädaolukord.

Allikad: BBC(1), BBC(2)

Laupäev, 25. märts

Prantsusmaal toimus politsei ja keskkonnaaktivistide vahel tõsine kokkupõrge. Põhjuseks eriarvamused veehoidla ehitamise osas. Prantsusmaa siseministri andmeil sai kokkupõrkes vigastada rohkem kui 30 inimest – 24 politseinikku ja seitse aktivisti. Protesti korraldajate sõnul sai vigastada üle 200 aktivisti, kellest vähemalt 40 said politsei kasutatud relvadest sügavad haavad. Politsei olevat kasutanud üle nelja tuhandet mittesurmavat granaati, et sadu aktiviste laiali ajada. Osa aktivistidest olevat olnud relvastatud matšeetede, kirveste ja bensiinipommidega.

Kokkupõrge sai alguse veehoidla ehitamisplaanist. Riigi arvates on veehoidla vajalik, et varustada põllumaid veega põuatingimustes. Kriitikute ja aktivistide sõnul toetab veehoidla mitte-jätkusuutlikku põllumajanduse vormi ning võtab ära vee, mis loomulikult niisutaks mulda ning toidaks jõgesid ja ojasid.

Allikas: AP News

Reede, 24. märts

Hispaanias algas maastikupõlengute hooaeg ebatavaliselt vara. Castelloni provintsis riigi idaosas evakueeriti reedel 1500 inimest kaheksast külast ja ühest vanadekodust. Neljapäeval alanud maastikupõleng oli reedeks ära kõrvetanud umbes 3000 hektarit maad. Põlengu põhjus pole teada, kuid põlengu kiirele levikule aitasid kaasa ebatavaliselt soe ja kuiv ilm.

Allikas: AP News

Reede, 24. märts

USA-s Arizona osariigis on tekkinud ulatuslikud üleujutused vihma ja sulavee tõttu. Nädala jooksul on hukkunud kolm inimest. Kõik hukkusid, kui tulvavesi viis kaasa nende autod ja nad jäid sõidukitesse lõksu. Madalal asuvatele kogukondadele on antud evakueerumise soovitus.

Allikas: The Guardian

Kolmapäev, 22. märts

Afganistani ja Pakistani tabas teisipäeva hilisõhtul 6,5-magnituudiline maavärin. Afganistanis hukkus vähemalt 10 ja sai vigastada vähemalt 50 inimest. Pakistanis hukkus teadaolevalt üheksa inimest ja vigastada sai veel 44. Mõlemas riigis said kahjustada kodusid ja muid hooneid ning tekkis maalihkeid. Värinat tunti üle 1000 km laiusel alal. Epitsenter oli Afganistanis Hindu Kushi mägedes.

Allikas: ReutersBBC

Kolmapäev, 22. märts

Teisipäeval tabas USA California osariiki järjekordne torm. See oli selle aasta 12. atmosfääri jõeks kutsutavatest tormidest. Maha langenud elektriliinide tõttu jäi elektrita üle 92 tuhande majapidamise ja äri ning kolmapäeval oli evakuatsiooni nõude all veel 14 tuhat inimest. California lahe piirkonnas hukkus viis inimest, kõik tugeva tuulega langenud puude tõttu. Tugev vihm tõi ka ulatuslikke üleujutusi. Los Angeleses tekitas torm tornaado, mis on piirkonnas ebatavaline. Tornaado kahjustas tugevalt ligi 12 hoonet ja mitmeid autosid ning üks inimene sai viga.

Allikas: Reuters

Esmaspäev, 20. märts

Avalikustati IPCC ehk valitsustevahelise kliimamuutuse paneeli uus aruanne, mida võib kokku võtta kui masendavat väljavaadet tulevikule. Siin raporti võtmejäreldused:

  • tõenäosus, et maakera soojenemine jääb alla 1,5 kraadi, on väga madal. Inimtegevus on juba soojendanud maakera 1,1 kraadi üle tööstusrevolutsiooni-eelse keskmise ning 1,5-kraadise soojenemise piiri ületame tõenäoliselt 2030. aastatel. Sellest tagasi tulemiseks on vaja võtta kasutusele seni tõestamata ja väga kallis süsiniku talletamise tehnoloogia;
  • kasvuhoonegaaside heited peavad 2030. aastaks langema 48 protsenti. Raportis rõhutatakse, et tuule- ja päikeseenergia on tänaseks odavamad ja fossiilkütuste kasutamise juurde jäämine võib olla hoopis kallim variant;
  • kliimamuutus muudab pandeemiaid ja konflikte hullemaks;
  • globaalselt on mereveetase tõusnud juba keskmiselt 20 cm;
  • juba tänaseks on 3,3 miljardit inimest kliimamuutuse mõjudele haavatavad;
  • ekstreemselt kuumad ilmad tapavad igas maailma osas juba praegu;
  • kõige enam kannatavad need riigid, mis on kõige vähem panustanud kliimamuutuse tekkesse;
  • tegutseda tuleb nüüd ja kohe ning nii poliitilisel kui üksikisiku tasandil.

Allikad: BBCSky News

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles