KESKKONNAKIRI ⟩ Tuneesias jäävad kraanid öösiti kuivaks

Vett otsides. Kuivanud maapind Chiba veepaisus Tuneesias. 01.04.2023 Foto: Mohamed Messara/epa/scanpix
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 3. aprill

Tuneesia kannatab piirkonna dokumenteeritud ajaloo kõige halvema põua käes. Nüüd on valitsus otsustanud piirata öist vee kasutust, keerates kraanid kinni kella 21 ja 4 vahel. Tuneesias on juba neljandat aastat põud, mis on viinud veevarude ja saagi vähenemiseni ning kraanivee hinna tõusuni. Näiteks veepaisud on täis vaid 30 protsendi ulatuses ning mõnel pool madalamgi. Lisaks veekasutuse piiramisele on keelatud kasutada joogiks kõlbulikku vett autode pesemiseks, aedade kastmiseks ning tänavate ja avalike ruumide pesemiseks.

Allikas: Euronews

Pühapäev, 2. aprill

Kümned tornaadod tõid hävingut USA-s vähemalt 11 osariigis. Vägevad tormid tõid tornaadosid nii lõuna-, kesk- kui kirdeossa. Hukkus praeguseks teadaolevalt 32 inimest. Hukkunute arv on suurim Tennessee osariigis, kus hukkus 15 inimest. Mitmel pool on kehtestatud hädaolukord. Hävingu ulatust veel hinnatakse, kuid nii mõnelgi pool muutis torm maju varemeteks, puid kändudeks ja viis elektri sadadelt tuhandedelt.

Allikad: AP NewsCNN

Pühapäev, 2. aprill

Lõuna-Korea pealinnas Seoulis lõõmanud maastikupõlengu tõttu evakueeriti 120 majapidamist. Põleng algas pühapäeva keskpäeva paiku mäel Seouli kesklinnas ning kella viieks õhtul oli põleng peaaegu kustutatud. Sellegipoolest kõrvetas põleng ära umbes 30 jalgpalliväljaku jagu maad.

Allikas: Reuters

Reede, 31. märts

Ecuadoris Alausi linnas toimunud maalihkes on hukkunud 23 inimest. Maalihe toimus märtsi viimase pühapäeva öösel. See mõjutas 850 inimest ja hävitas 57 maja. Hukkunute arv kasvab pidevalt, kui päästjad saavad ligipääsu täielikult mulla alla jäänud majadele. Reedel oli kadunud veel 67 inimest. Vigastatuid oli 38.

Allikas: Reuters

Reede, 31. märts

Märts oli Inglismaal viimase 40 aasta märjeim. Riigi ilmateenistuse andmeil sadas märtsiga alla 111,3 mm vihma, mis on 91 protsenti keskmisest enam. Ka Walesis ja Põhja-Iirimaal oli märtsikuu kümne märjeima märtsi seas. Eriti märg märts järgnes eriti kuivale veebruarile – nimelt oli veebruar Inglismaal viimase 30 aasta kuiveim.

Allikas: Sky News

Neljapäev, 30. märts

Tais möllas suur maastikupõleng. Kolmapäeva õhtul Nakhon Nayoki provintsi mägedes alanud põleng oli neljapäeva keskpäevaks ära põletanud 112 hektarit metsa. Põlengut saavad tuletõrjujad kustutada vaid helikopterite abil, sest maa pealt ligipääsemiseks on mäed liiga järsud. Ennustati, et põlengu kustutamine võib aega võtta kuni viis päeva. Tõusva temperatuuri tõttu on maastikupõlenguid Tais ka mujal.

Allikas: AP News

Kolmapäev, 29. märts

Ajakirjas Geophysical Research Letters avaldatud uuringust selgus, et inimkond on poolel teel murdepunktini, kus Gröönimaa jääkatte sulamine ja sellest tulenev merevee tõus on vältimatu. Murdepunktiks on hetk, mil inimkont on atmosfääri paisanud tuhat gigatonni süsinikku. Selle tulemusel sulaks Gröönimaa lõunaosas olev jääkate täielikult isegi juhul, kui pärast seda süsinikuheited katkeks. Sulamine tähendaks 1,8-meetrist merevee tõusu. Kui heidete tase tõuseks 2500 gigatonnini sulaks Gröönimaa jääkate tervikuna ja merevesi tõuseks 6,9 meetrit. Sulamine ei toimuks üleöö, vaid võib võtta sadu või lausa tuhandeid aastaid, kuid oleks vältimatu.

Allikas: CNBC

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles