KORGIJOOK Milliliitrite mäng. Pudelikorgiga ei mõõda enam mitte keegi korgijooki

Maailmakoristus keskendub tänavu väikeprügile. Nii juhitakse tähelepanu suitsukonidele, pudelikorkidele ja väikeplastile. Foto: Maailmakoristuspäev
Mait Ülejõe
Copy

GHB-st ehk valmast ära ei sure. GBL-i ehk toorest GHB'st on surm ligemal, kui ideaalis võiks. Sellest tõmbavad inimesed tihtipeale kasti, kui saab võetud lonksuke liiga palju. Milliliitrite mäng. GHB-st, ehk valmisproduktist, nagu kõigest muust, sureb pigem siis, kui seda hulgaliselt muuga segada.

Ravimi ja mürgi vahe peitub koguses. Puhtalt Xanaxist on keeruline, kuid mitte võimatu fataalselt üle panna. Vaid ulmelised kogused Xanaxit tapavad, ent alkoholiga või teiste bensodega segades on üledoosi piir palju kiirem kätte jõudma.

Nii Xanax kui ka GHB/GBL mõjuvad neurofüsioloogiliselt GABA ehk gamma-aminovõihappe regulatsioonile. GABA ülesanne on vahendada infot ühest närvirakust teise. GHB on samuti inimese kesknärvisüsteemis orgaaniliselt esinev aine – hea ja looduslik. GBL on mürgine veljevedelik, korgi keetmisel GHB lähteaine, mis muundub organismis GHB-ks, kuid tapab oma teekonnal kaifini sisikonda. Surmad tekivad segamisest.

GHB üledoosist kused või halvimal juhul situd end täis. Ei miskit, mida mähkmed ei päästaks. Tervise Arengu Instituut aga tarkade praktiseerijate informatsiooni ei kajasta. Veljevennaskond nõuab rahva tervise nimel, et naps oleks kättesaadav GHB vormis. Nii oleks narkosurmade statistika hoopis optimistlikum. Endal hea tuju, teistel hea tuju.

Paraku hetkel omades GBL-i on kriminaalne kogus arvestatud GHB kogusena. GHB-d aga kulub palju rohkem kui GBL-i, seega entusiastid peavad tarbima tapvat GBL-i, et karistuse potentsiaal oleks väiksem. Šrokk või surm. Vennaskonna maitse kohaselt on põhiline kombinatsioon Eesti Vabariigi mõnusatele meestele kork ja persekoka.

Eesti keskmine kokaiin on päris halva kvaliteediga, kuid siiski ilma selleta ei saa. Tõmbad ennastsalgavalt ja nead seda persekokat. Lingvistiliselt pärineb «perse»- eesliide salasigaretibrändi West punase sortimendi perioodist – persewesti kimuti ennastsalgavalt, trotsides õudset maitset, sest midagi oli vaja tõmmata ja seda sai peaaegu tasuta. Ja nii ongi täidetud järjekordne tühi auk eesti keeles – persevein, persekebab, perseburger, persekoka.

Eelmäng tehtud, on aeg anda sõna vennaskonnale. Vennaskond on müstiline kogukond, umbes nagu vabamüürlased. Kes teavad, need teavad. Vennaskonda pole olemas.

Vennaskonna vanasõna, harrastajate hüüdlause:

«Kes ei riski, see korki ei joo. Nii targad kord on öelnud.»

Proloog – korgi kirjeldamatu võlu persekoka üle

Olles mindud laupäeva kesköö kanti viimasest variandist kokaiini hankima, kohtuti nelja munapäisega. Ühel olid lisaks mustale jopele teksad ja mokassiinid. See oli selline väiksem, peenem ja agressiivsema maneeriga tegelane. Teistel munapäistel olid kiledressid ja kingad või tossud. Nood olid turskemad ka.

Väiksem munapäine jaotas laual kokatriipe ning paistis otsustaja olevat. Tõenäoliselt oli turskematel munapäistel aga väiksema klähvimisest sootuks pohui. Ega ta otseselt kedagi ju provotseerinud, lihtsalt oli, nagu ta oli. Karjas ikka on energilisemaid väiksemaid isendeid. Ei tasu sellest suurt teha. Sai siis proovitud munapäiste presenteeritud pulbrit. Lihtsalt märkuse mõttes, nii jutu jätkuks, sai viisaka, kuid kindla häälega kommenteeritud, et pulber kõlbab küll. Rohkemat selle kohta kindlasti kiita polnud. Väiksem munapäine vastas, et ega me kuskil Colombias pole. Sai veendutud, et paikneme siiski Eestis, selles osas oldi üksmeelel.

Tõepoolest, geograafiliselt asetseti Eestimaal, kuskil Mustamäe päraperses. Kulunud paneelmaja ühetoalises korteris, nelja higistava munapäisega, kes olid tõenäoliselt päevi üleval olnud ning enda ees paiknevat kokahunnikut tegusasti vähendanud. Enamus tegelastest jäi kokahunniku juurde. Mõne jaoks oli aga tähtsam pumbaaeg.

Asja iva, pumbatäie võlu

Vahemärkuse korras olgu öeldud, et vaikiva kokkuleppe alusel nimetatakse torka või valma doseerimiseks mõeldavat süstalt (muidugi nõelata) pumbaks, eesmärgiks ennast selgelt eristada süstivatest narkomaanidest. See on milliliitrite mäng, pudelikorgiga on reaalsuses korgijoogi koguseid väga halb mõõta ja veelgi halvem tarvitada.

Pumbaga torkat doseerides sai ühest turskest, tusasest ja armilisest kiilakast härrast hoopis positiivsusest kiirgav ja igati vahva vestluskaaslane.

Munapäine, saanud pumbatäie torkat kõrist lõpuks alla, muutus hetkega sõbralikuks. Velje- ja maohappe reageerimisel vabanesid kõik pinged. Mängleva kergusega tantsis varasemalt tõsise maneeriga munapäine elutoast esikusse. Sujuvalt kingi jalga libistades ning suitsu kõrva taha asetades oli ta valmis jututunniks. Lisaks velgedele, piduriketastele, grafitiga määrdunud seintele ja muule tööstussaastale teeb torka puhtaks ka südametunnistuse.

Kekslevate kingade kõla saatel, nina kõveralt näolappi kaunistades, südames siirast rõõmu tundev naeratus näol, rääkis munapäine, kuidas tema olevat kogu oma elu korgiga maha mänginud. Pumbatäiest siirast rõõmu tundes, naerdes, olukorra tõsiduse mõttes veelkord toonitades, et ta kogu elu olevat pumpa paugutades maha mänginud. Nii siiras tänutunne on elus harv nähtus. Sellel rõõmsal toonil interaktsioon munapäisega lõppes ning sai oma teed mindud. Südamesse jäi aga pehme soojustunne, mis meenutades kestab tänaselgi päeval.

Lopukaga on milliliitrite mäng viidud välja igasugustest parameetritest

Lopukas. Kui valma või torka saab esimest korda otsa, ei ole see veel otsa saanud. Happeline torka ja sõltuvalt korki keetnud kokast kas aluseline või happeline valma jäävad alati ükskõik millise plastanuma seintele. Anumapõhja tuleb lasta veidi vett ja seejärel loputada anuma seinad puhtaks. Saadud lahus on lopukas.

Lopukas on viimne lootus. Ei taha keegi, et torka oleks otsas, kuid vähemalt on lopukas. Lopukaga on milliliitrite mäng viidud välja igasugustest parameetritest. Lopukast on vaja võtta lootuselonksu, pumbaga seda ei mõõda. Kel veab, see jääb lopukast mõneks tunnist looja. Mõni aga hakkab hommikul pererahva ees põrandal kukerpallitama. Mõni nokib korgikrampides oksendades nina vastu peldikupotti puruks. Rääkides toorest üleüldiselt, annaks vennaskonnale soovituse: torkakomplekti peaks kuuluma lisaks pumbale ka täiskasvanute mähkmed. Mõnel on kalduvus napsutades parimal juhul end täis kuseda, pisut kehvemal juhul hakkab ka sulgur lekkima.

Lopukast on tehtud ka teste. Mees valas iga doosi läbi lehtri ning sama lehtri kastis kohe veekaussi. Sellest kausist, peale kuu aega valamist, valas mees samast lehtrist saadud tihke vedeliku pudelisse ning kork sai tagasi geeliks, liblikast tagasi kookonisse. Vedelik oli nii tihke ja raske, et tegemist oli kangeima lopukaga, mida mees kunagi näinud oli. Lopukate lopukas. Testis saadust lakitud puitlaual, jälgides, kuidas lakk söövitas. Lahjendas saadust veega, valas lauale ning võrdles söövitusplekkide tugevust.

Mees kordas viimast protsessi, kuniks oli leidnud optimaalseima söövitusastmega pleki. Eesmärk oli saada lopukas, mida võiks julgelt lonksata ning mitte nokki jääda. Samas pidi lopukas olema piisavalt kange, et asi ikka lööks.

Eksperimendid sooritatud nii, et lopukate lopukas oli lahjendatud näivalt mõõduka astmeni. Mees mõõtis isegi lopukat pumbaga. Eelnevale korrapärasusele vaatamata kukkus mees iga lopuka lonksuga nokki. Ärkas halva enesetundega, lonksas, kukkus nokki. Mees oli järjepidev, lonksas igakord küll vähem, kuid ikka saabus järgmine mälupilt neli tundi hiljem. Ja nii läks viimne lopukas viimse lootusega.

Rohkem torkat polnud, ainult lopukas, alati ettearvamatu. Lopukas lõi litri. Lopukas lõi hinges helkima viimse kuma. Miski paremini hinge ei lohuta. Lopukas – viimne lootus.

Ypsilon hakkab kasutama maksumüüri. Kõik vanad artiklid jäävad tasuta lugemiseks avatuks ning ka kõik uued artiklid ei lähe tasuliseks, selle pärast muretsema ei pea. Maksumüüri taha lähevad ainult tulevikus ilmuvad long read’id, mille tunneb ära SUUR LUGU tähise järgi. Postimehe tellijatele jäävad kõik artiklid avatuks.

Kaks aastat oleme olnud kõigile tasuta ja piiramatult kättesaadavad. Nüüd on meil vaja raha, et kasvada. Harjuge ära, elu on selline. Olete näinud, kui palju toit praegu poes maksab?

Ypsiloni tasuline pakett maksab aga ainult 3 eurot kuus – see peaaegu et ei olegi päris raha. Lisaks pikkade artiklite lugemisõigusele saad kolme euro eest nii reklaamivabaduse kui ka vabaduse kommenteerida. Selle lunastamiseks saab teha igakuise 3-eurose püsikorralduse, osta korraga 6 kuu pääsme (15 eurot) või aasta tellimuse (30 eurot).

Tasulist paketti saab sõlmida siin: https://tellimine.postimees.ee/ypsilon

Sooduskoodiga YKSKUUYPSILONI saad esimese kuu tasuta ning alles järgmisest kuust hakkab raha maha minema. Koodi saab sisestada kuni 1. juunini 2023.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles