KESKKONNAKIRI ⟩ Amazonase vihmametsa raadamismaht viitab uue presidendi lubaduse läbi kukkumisele

Linnuvaade raadatud metsale Uruaras Para osariigis Brasiilias, 21.01.2023. Foto: UESLEI MARCELINO/REUTERS/Scanpix
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Laupäev, 8. aprill

Ookeanide pinnatemperatuur on saavutanud dokumenteeritud ajaloo kõrgeima taseme. NOAA (National Oceanic and Athmospheric Administration) esialgsetel andmetel on alates aprilli algusest olnud ookeanide pinnatemperatuur 21,1 kraadi, tõugates troonilt eelmise, 2016. aastal püstitunud rekordi, milleks oli 21 kraadi. La Niña jahutav kliimanähtus on viimased kolm aastat temperatuuri madalamal hoidnud, kuid nüüd kohale jõudev El Niño soojendav kliimanähtus võib veelgi tõsta ekstreemsete ilmaolude võimalust, globaalseid temperatuure ning seehulgas ka ookeanide pinnatemperatuuri.

Allikas: The Guardian

Reede, 7. aprill

Brasiilia Amazonase vihmametsa raadamine tõusis 14 protsenti võrreldes eelmise aasta märtsiga. Möödunud kuul raadati 356 ruutkilomeetrit metsa. Kuigi raadatud metsa pindala tõusis, mis justkui viitaks Brasiilia uue presidendi Luiz Inacio Lula da Silva lubaduse metsa kaitsta läbi kukkumisele, on kogu senise aasta raadatud metsa kogus siiski madalam kui eelmisel aastal – jaanuarist märtsini on raadatud 845 ruutkilomeetrit metsa, mis on 11 protsenti madalam kui eelmise aasta samal perioodil. Siiski tõusis raadamine ka veebruaris, mistõttu on kaheldav, et 2023. aastal Amazonase raadamine märgatavalt väheneb.

Allikas: Reuters

Neljapäev, 6. aprill

Kanada Quebeci ja Ontario provintse tabas kolmapäeva pärastlõunal jäätorm. Hukkus kaks inimest – üks kummaski provintsis, mõlemad langevate puude tõttu. Torm tõi jäävihma ja väga tugeva tuule, mille koosmõjul langes palju puid ja elektriliine. Neljapäeval oli elektrita üle miljoni inimese üle nende kahe Kanada kõige elanikerohkema provintsi. Enim kannatas Quebeci provintsis asuv Montreali linn, kus sadas alla 25 mm jäävihma ning elektrita jäi 500 tuhat elanikku.

Allikad: BloombergReuters

Kolmapäev, 5. aprill

USA Missouri osariigi kaguosast rebis kolmapäeva öösel läbi tornaado. Hukkus viis inimest ja vigastada sai veel mitmeid. Tornaado kahjustas mitmeid maju, lennutades neilt katuseid, hävitas 12 maja, langetas elektriliine ja puid, millest osa blokeeris ära kiirteid ehk ligipääsuteid päästjatele. USA kesk- ja lõunaosa on viimastel nädalatel tabanud mitmed tugevad tormid ja tornaadod, milles on hukkunud kokku vähemalt 58 inimest.

Allikad: The New York TimesReuters

Teisipäev, 4. aprill

Paapua Uus-Guinea põhjaosas toimus 7,2-magnituudiline maavärin. Hukkus vähemalt neli inimest, hävis 300 maja ning oli kinnitamata teateid enamatest hukkunutest ja hävinud hoonetest. Maavärin toimus riigi maapiirkonnas, täpsemalt Ida Sepiku piirkonnas Chambri järvede lähedal.

Allikas: Reuters

Esmaspäev, 3. aprill

Kongo Demokraatliku Vabariigi idaosas toimus maalihe. Mudast leiti kaheksa naise ja 13 lapse surnukehad. Maalihe toimus Bolowa piirkonnas hetkel, mil inimesed jõe ääres riideid ja nõusid pesid. Oli üks ellujäänu, kes viidi haiglasse. Kardeti, et mudas võib olla veel hukkunuid.

Allikas: Reuters

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles