SMUULI BARELJEEF 370-meetrine Smuuli viadukt Tallinnas tuleb tõenäoliselt lammutada (11)

Smuuli viadukt Foto: Maa-ameti ortofoto
Olavi Ruitlane
, toimetaja
Copy

Nõukogude Eesti poeet ja proosakirjanik Juhan Smuul oli usklik mees. Täpselt samasugune, nagu on kirjanik Mait Vaik. Smuul uskus jäägitult kommunismi ning jumaldas selle verist praosti Stalinit. Vaik on tõsikristlane. Smuul, siiralt uskudes ja propageerides kommunismi, on tänapäeva arusaamade järgi selgelt kommunismikurjategija. Samamoodi kannab Smuuli bareljeefi mahavõtmise eest seisev kristlasest kirjanik Mait Vaik kaassüüd ristisõdade eest ning on mentaalne osapool kõikide kristlike preestrite kloostrites sooritatud pedofiiliakuritegudes.

Kui me nõuame Smuuli bareljeefi mahavõtmist, peaksime nõudma ka kõikide Sõpruse Puiestee laulude, mille sõnade autor on Mait Vaik, käibelt kõrvaldamist ning tema osalusega müügis ja ringluses olevate helikandjate hävitamist. Samuti peaks tegelema Vaigu laulutekstide kustutamisega inimeste mälust. Kindlasti peaks Vaik eesti rahvale tagastama oma laulude pealt teenitud kasumi ning maksma need teise Ümera lahingu ohvrite järeltulijatele.

Napoleoni kooki olete söönud, eksole? Mis tunne oli, teades, et Napoleon oli rassistist massimõrvar, kes lasi maha tappa 100 000 Kariibi mere saarte, Haiti ja Guadeloupe'i elanikku? Päris okei kook mu meelest, absoluutselt ei tunne 100 000 Kariibi mere saarte, Haiti ja Guadeloupe'i elaniku kõrvalmaitset. Miks?

Selle pärast, et valu aegub, ja päris kiiresti. Umbes mingi paarisaja aastaga. Haiget saanud inimeste ja nende lähimate järeltulijate lahkudes saab valu põhjustanud sündmusi ilma kohe sügelema hakkamata hinnata. Nõukogude okupatsioon ja Stalini pask on lihtsalt veel liiga värske, Põhjasõja ajal toimus siin kordades hullemat. Putini ajalooline lemmik Peeter I oli jälk massimõrvar, temagagi on eesti rahvas ja muu maailm ammuilma rahu teinud. Ja mõelge, meie president elab massimõrvari suveresidentsis ning Kadriorgu nimetame ikka massimõrvari naise järgi.

Smuul oli väga hea kirjanik. Keegi ei sunni ju kedagi tema punast paska lugema, aga tal on head ja paremat kraami küll ja rohkem. Ene Mihkelson ütles tema kohta, et üks andekamaid, ainult et harimatu. Mihkelson, kel olnuks nagu põhjust, kuna ta nõukogude ajal nomenklatuuri poolt kiusata sai, ei olnud Smuuli ega kellegi teise peale kuri. Kurjad kohtumõistjad on nüüd ei tea kust välja ilmunud ja asunud ajaloost asju välja kirjutama. Ja ühel päeval, kui valu on üle läinud, avastatakse, et ajaloos on tühi auk, sest suur osa kedagi häirinud tegelastest ja sündmustest on sealt välja kirjutatud.

Aga kui Smuul võetakse Kirjanike maja seinalt maha, tuleb maha lõhkuda ka Tallinnas Smuuli teelt Peterburi teele kuni Suur-Sõjamäeni kulgev 370-meetrine Smuuli viadukt. Smuuli tee võib Kalle Muuli teeks teha, pohhui. Aga ansambel Sõpruse Puiestee peab võtma endale nimeks Kristiine Heinamaa, millele 1958-ndast aastast Sõpruse puiestee nimeline süvanõuka tänav tegelikult ehitatud on. Seda seniks, kuni pole täiesti kindel, et Juhan Smuul Sõpruse Puiestee nimeloome juures ei olnud.

Kristiine Heinamaa on täiesti korralik eesti bändi nimi. Kui mõistus päris otsa saab, võib sinna ju lehmad lasta.

Ypsilon hakkab kasutama maksumüüri. Kõik vanad artiklid jäävad tasuta lugemiseks avatuks ning ka kõik uued artiklid ei lähe tasuliseks, selle pärast muretsema ei pea. Maksumüüri taha lähevad ainult tulevikus ilmuvad long read’id, mille tunneb ära SUUR LUGU tähise järgi. Postimehe tellijatele jäävad kõik artiklid avatuks.

Kaks aastat oleme olnud kõigile tasuta ja piiramatult kättesaadavad. Nüüd on meil vaja raha, et kasvada. Harjuge ära, elu on selline. Olete näinud, kui palju toit praegu poes maksab?

Ypsiloni tasuline pakett maksab aga ainult 3 eurot kuus – see peaaegu et ei olegi päris raha. Lisaks pikkade artiklite lugemisõigusele saad kolme euro eest nii reklaamivabaduse kui ka vabaduse kommenteerida. Selle lunastamiseks saab teha igakuise 3-eurose püsikorralduse, osta korraga 6 kuu pääsme (15 eurot) või aasta tellimuse (30 eurot).

Tasulist paketti saab sõlmida siin: https://tellimine.postimees.ee/ypsilon

Sooduskoodiga YKSKUUYPSILONI saad esimese kuu tasuta ning alles järgmisest kuust hakkab raha maha minema. Koodi saab sisestada kuni 1. juunini 2023.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles