KESKKONNAKIRI Prantsusmaa põlengute hooaeg algas sel aastal eriti vara

Suits tõusmas Prantsusmaad ja Hispaaniat mõlemat kõrvetanud maastikupõlengust. Vaade Llanca linnast Hispaanias, 16.04.2023 Foto: LLUIS FELIU/Reuters/Scanpix
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Maailm põleb, upub ja sulab. Aga kus? Seda saad teada Ypsiloni iganädalasest keskkonna- ja kliimauudiste kokkuvõttest. See on kliimateemaline amuse-bouche, sest infot on palju, aga tähelepanu vähe. P.S. Sündmuste nimekiri ei ole ega üritagi olla ammendav.

Esmaspäev, 17. aprill

Prantsusmaa lõunaosas on lahvatanud põlema ulatuslik maastikupõleng. Pühapäeval, 16. aprillil alanud põleng oli esmaspäevaks kõrvetanud ära 1000 hektarit metsa, tikkudes juba ka Hispaania territooriumile, kus see on põletanud ära umbes 500 hektarit metsa. Prantsusmaal oli sunnitud evakueeruma umbes 300 inimest, Hispaanias umbes 50 inimest.

Prantsusmaa lõunaosas on olnud üle talve põud, mistõttu oli maastikupõlenguid ka talvel, kuid kõnealune põleng on selle aasta esimene suur põleng, mis viitab põlengute hooaja ebatavaliselt varajasele algusele. Seda võib seostada kliimamuutusega, kuna Vahemere piirkond soojeneb kiiremini kui globaalne keskmine, mis tekitab kuumemaid ja kuivemaid tingimusi. See omakorda viib laastavamate ja tihedamate maastikupõlengute tekkeni.

Hispaanias oli ulatuslikke maastikupõlenguid juba märtsikuus, mis oli samuti ebatavaliselt varane aeg maastikupõlenguteks. 

Allikad: EuronewsReuters

Esmaspäev, 17. aprill

India vaevleb kuumalaine käes. Lääne Bengali, Bihari ja Andhra Pradeshi osariikides on möödunud nädalal olnud keskmine päevane õhutemperatuur 40 kraadi, mis on viis kraadi kõrgem hooaja keskmisest. Valitsus on soovitanud inimestel juua piisavalt vett, kanda hingavaid riideid ja vältida tänavatoitu, mis võib sellistes tingimustes kiirelt halvaks minna. Samuti on nädalaks suletud koolid, kuna õpilased hakkasid kurtma kuumusest tingitud peavalusid. Ennustatavalt kestab kuumalaine veel ka sel nädalal.

Allikas: The Guardian

Laupäev, 15. aprill

Saksamaa sulges oma kolm viimast tuumajaama. See on otsus, mis tekitab tulist debatti, kuid Saksamaa valitsus on oma otsuses ja arvamuses, et tuumaenergia pole roheline ega jätkusuutlik, kindel. Saksamaa plaanib aga asendada selle 6 protsenti, mis energiatootlusest tuumajaamade sulgemisel puudu jääb, nii jätkusuutlike allikate kui gaasi ja kivisöega. Juba praegu tuleb rohkem kui 30 protsenti Saksamaa energiast kivisöest, mis ajal, mil fossiilkütustest vabanemine on elutähtis, on vastuoluline.

Allikas: CNN

Reede, 14. aprill

Tsüklon Ilsa jõudis Austraalia rannikule. Tsüklon kategoriseeriti ühest viieni jaotuses viienda katergooria ehk kõige tugevama kategooria tormiks. Ilsa hoidis eemale tihedamalt asustatud piirkondadest, kuid tõi siiski laastustööd nii mõnelgi pool. Ilsa rekordilised tuuleiilid lennutasid näiteks Pardoos 6-meetriseid konteinereid 25 meetri kaugusele, lükkasid ümber rekasid, purustasid katuseid ja murdsid puid. 

Allikas: Reuters, ABC News

Neljapäev, 13. aprill

USAs Florida osariigis möödus eelmine nädal vihmas ja vihmahirmus. Esmaspäeval alanud suurte vihmade jada kulmineerus kolmapäeva pärastlõunal ja õhtul, mil mõne tunniga sadas alla ligi 50 sentimeetrit sademeid. Fort Lauderdale’i linna jaoks oli kolmapäev dokumenteeritud ajaloo vihmasem päev. Tekkisid äkküleujutused, mis sundisid autojuhte oma sõidukeid poole sõidu pealt lihtsalt teele jätma ja ise jala põgenema. Vesi tungis ka kodudesse ning suleti Fort Lauderdale’i lennujaam ja katkes ka rongiliiklus. Neljapäeval vihm jätkus ning samuti ka üleujutused.

Allikad: CNNCNBCNew Scientist

Kolmapäev, 12. aprill

Malawis on tsüklon Freddy tõttu hukkunute arv tõusnud üle tuhande. Tsüklon Freddy laastas Malawit, Mosambiiki ja Madagascarit kõigepealt veebruaris ning siis tuli märtsis ringiga tagasi, tuues järjekordse laastustöö. Torm mõjutas üle 2 miljonit inimest ja jättis üle poole miljoni koduta. Mil 20. märtsil teatati, et hukkunute arv on üle 500 ning veel sajad on kadunud, siis nüüd teatas Malawi president Lazarus Chakwera, et hukkunute arv on tõusnud üle tuhande. Seejuures ei selgitanud president täpsemalt, kust selline järsk tõus hukkunute arvus tuli.

Allikas: Reuters

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles