KESKKONNAKIRI ⟩ See on vaid osa meie karmist kliimareaalsusest

Üritus Mumbais, kus hukkus kuumarabanduse tõttu 11 inimest. Foto: AFP/SCANPIX
Jete-Ri Jõesaar
, reporter-toimetaja
Copy

Allolev on viimane Ypsiloni keskkonnakiri, vähemalt oma praeguses vormis. Esimesest keskkonnakirjast on möödas aasta ja kaheksa kuud ning selle ajaga pole pilt kliimamuutusest ja meie maakera tervisest märgatavalt paranenud. Kuigi see esmaspäevad õhtutesse parajalt masendavaid keskkonnaampse toonud artiklite sari lõppeb, ei tohi unustada, et kõik siin kajastatu jätkub. Võib-olla mitte samas vormis ega samades kohtades, aga kusagil on alati keegi, kes kannatab kliimamuutuste pärast. 

Reede, 21. aprill

WMO raportis «State of the Global Climate» toodi välja, et viimased kaheksa aastat on olnud dokumenteeritud ajaloo kõige soojemad ning merevee taseme tõus ja ookeanide soojenemine on tõusnud uutesse kõrgustesse. Kliimamuutuse halastamatu pealetung on toonud maailma rohkem põudasid, rohkem üleujutusi ja rohkem kuumalaineid, mis mõjutavad nii inimeste tervist kui toimetulekut. Raportis rõhutatakse kiiremaks ja laiemaks tegevuseks kliimamuutuse vastu. Peamiste kasvuhoonegaaside kogus atmosfääris tõusis 2021. aastal, mis on hetkel viimane kindlate andmetega aasta, rekordilistesse kõrgustesse. Antarktika merejää pindala langes dokumenteeritud ajaloo madalaimale tasemele ja osa Euroopa liustike sulamine oli graafikutelt täiesti väljas. See on vaid osa meie karmist reaalsusest.

Allikas: UN News

Reede, 21. aprill

Merevee tase tõuseb ülemaailmselt kaks korda kiiremini kui aastatel 1993–2022. Eelmisel aastal püstitus uus rekord. Vahemikus 2013–2022 tõusis merevee tase keskmiselt 4,62 mm aastas. Alates 90ndate algusest on merevee tase tõusnud üle 10 cm. Isegi kui me täna lõpetaks kasvuhoonegaaside heited, jätkuks merevee taseme tõus tuhandeid aastaid, sest juba atmosfääri paisatud kasvuhoonegaaside kogus on nõnda suur. Merevee taset tõstavad liustike sulamine ja ookeanide kuumus.

Allikas: Reuters

Neljapäev, 20. aprill

Rahvusvaheline teadlaste grupp ütles, et nüüdseks on maakera jääkatte sulamise kiirenemine on nüüd eksimatu. Seda väidavad nad satelliitinfo põhjalt. Nende arvutuste järgi on vahemikus 1992 kuni 2022 kaotanud maakera 7560 tonni jääd. Sealhulgas on seitse kõige suurema sulamise aastat olnud viimase kümne aasta sees. Gröönimaa ja Antarktika jää kaotus moodustab nüüd veerandi ehk 21 mm kogu merevee tõusust. See panus on viis korda suurem kui 30 aastat tagasi.

Allikas: BBC

Neljapäev, 20. aprill

Bangladesh on sunnitud kuumalaine tõttu piirama miljonitel elanike elektriühendust. Kuumalaine on viinud elektrikasutuse tõusuni ja sellega on elektrivarustusest jäänud puudu. Enim on puudus tekkinud öösiti, mil inimesed on aktiivsed olnud, kuna eelmise nädala lõpuni kestis ramadaan. Õhutemperatuur Bangladeshis on olnud 12,5 protsenti kõrgem võrreldes eelmise aasta sama ajaga. Kolmapäeval tõusis temperatuur riigi lääneosas 42,8 kraadini.

Allikas: Reuters

Neljapäev, 20. aprill

Kolmapäeval tabas USA Oklahoma osariigi keskosa tugev tornaado. Hukkus kolm inimest. Tornaado tegi mitu maja täiesti maatasa, lennutas prahti igale poole, langetas elektriliine ja puid. Tuhanded jäid elektrita. Eriti tugeva tornaado kõrval märgati veel 17 tornaadot.

Allikas: Reuters

Teisipäev, 18. aprill

Keset äiksetormi toimus Pakistani Khyber Passis maalihe. Hukkus kolm inimest ja kahtlustati, et mulla alla võib olla lõksus veel kümneid. Mulla alla jäi 20 kuni 25 rekat. Hukkunud olid Afganistani kodanikud. Kolm inimest oli haiglasse viidud.

Allikas: Reuters

Esmaspäev, 17. aprill

Pühapäeval, 16. aprillil Indias Mumbais toimunud üritusel suri kuumarabandusse 11 inimest. Üritusele, kus siseminister Amit Shah andis üle auhinna kohalikule aktivistile, oli kokku tulnud sadu tuhandeid inimesi. Üritus toimus pärastlõunasel ajal õues, mil õhutemperatuur oli 38 kraadi, mis ei ole kevadel Mumbais ebatavaline. Haiglasse viidi 50 inimest.

Allikas: Reuters

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles