POOL AASTAT EELUURIMISES Lubatud seemnest ravikanepi kasvatamise eest vahistatud vajavad toetust

Foto: Midjourney AI
Mart Kalvet
, MTÜ Ravikanep
Copy

Mai lõpus saab kuus kuud sellest, kui Age-Theresa Tammaru ja Raigo Sõkkal vahistati kahtlustatuna suure koguse kanepi grupiviisilises käitlemises. Selle aja on nad veetnud Tallinna Vangla vahistatute osakonnas oodates, et esiteks prokuratuur ja seejärel kohus viimaks otsustaksid, kas ja mida neile konkreetselt süüks pannakse. MTÜ Ravikanepile teadaolevalt kasvatasid Age ja Raigo Euroopa sordinimistusse kantud ehk sertifitseeritud ja seega legaalset kanepisorti Finola, mis ei sisalda seaduslikust ülempiirist (0,3%) rohkem psühhoaktiivset toimeainet THC.

Nende tervislik seisund on sel ajal pidevalt halvenenud, kuna vahistatutel on Eesti karistussüsteemis märksa vähem õiguseid kui juba kohtulikult karistatutel. Kuigi paberil on vanglas tervishoid tagatud, on tegelikkus sellest kaugel.

MTÜ-le Ravikanep teadaolevatel andmetel seisneb Age ja Raigo ainus «süütegu» selles, et nad on kasvatanud Euroopa sordinimistusse kuuluvat sordikanepit Finola, mis mingil täpselt teadmata põhjusel on kasvamise käigus tootnud tavapärasest pisut enam THC-d. Sertifitseeritud sordiseemnest peaks kasvama taim, mis ei sisalda seaduslikust ülempiirist (0,3%) rohkem psühhoaktiivset toimeainet delta-9-tetrahüdrokannabinool (THC).

Paraku sisaldas osa Age kanepist seda toimeainet rohkem — kordades vähem uimastiturul tavapäraselt pakutavast THC-küllasest ürdist, aga piisavalt palju, et prokuratuur käsitleks seda narkootilise aine käitlemisena.

Age Tammaru
Age Tammaru Foto: Erakogu

MTÜ Ravikanep leiab, et inimeste kimbutamine seadusega lubatud kanepisordi kasvatamise eest ei ole põhjendatud. Kuni sordikanepi kasvatamise reeglid pole kujundatud selliseks, et kasvatajatel on lihtne kanepi THC- jm ainete sisaldust kontrollida repressioone kartmata, ei ole meist keegi kaitstud jõuametkondade omavoli eest.

Teame varasemast suhtlusest väga hästi, et Age tahe kanepi kasvatamisel on alati olnud kõrge CBD- ja madala THC-sisaldusega legaalne kanepiürt, mida ta on seni kasutanud iseenda ja lähedaste inimeste krooniliste tervisevaevuste raviks, sh dekarboksüleerimata (toorel ehk happelisel) kujul, mis sisuliselt tähendab, et suur osa Agelt ära võetud kanepiürdist ei sisaldanud ühtegi psühhotroopset ainet (THC happeline vorm THC-COOH ei ole psühhoaktiivne, vaid muutub selleks alles kuumutamisel või keemilisel töötlemisel).

Enese kaitsmine sellise omavoli eest ei ole ei lihtne ega ka odav «lõbu». Age on värvanud endale ühe Eesti parematest kaitsjatest Silver Reinsaare, kelle töö tasustamiseks on ta end kinnipidamisasutusest telefoni teel vaeseks laenanud. Sellest aga ei piisa kohtuasja edukaks menetlemiseks lõpuni; puudu jääb veel vähemalt 15 000 eurot.

Sestap palume Sul, hea kodanik, toetada Age ja Raigo kohtuteed.

Kui Sul on võimalik rahaliselt toetada Age kaitsekulusid meie hinnangul ebaõiglases ja põhjendamatus kohtuasjas, kanna, palun, MTÜ Ravikanep kontole Swedbankis (EE892200221057621978) summa, mida saad endale lubada — koos selgitusega «Age toetuseks».

Igal juhul palume, et levitaksid seda üleskutset võimalikult paljudes kanalites ja suhtlusringkondades. Üheskoos suudame saavutada pretsedendi Eesti lonkavas kanepipoliitikas. Me ei saa kahjuks hetkel veel detailselt Age kaitsetaktikat avaldada, sest ka vastaspool loeb neid ridu, kuid saame kinnitada, et Age kaitsemeeskond tegutseb igapäevaselt vajaliku pretsedendi nimel. Isegi kui kõik püstitatud eesmärgid ei realiseeru, saame eelseisva kohtuprotsessi abil vähendada avalikkuse huve mitte teeniva menetluse tulemusena Agele osaks saavate kahjude hulka.

MTÜ Ravikanep avaldab korjandusega kokku kogutud summa igal tööpäeval alates homsest oma Facebooki lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles