«THE TROUBLE WITH KANYE» Uus dokumentaalfilm jäädvustab Kanye radikaliseerumist ja otsib sellele selgitusi

Foto: Sander Leesment / Ypsiloni fototöötlus
Copy

BBC-s esilinastus 27. juunil dokumentaalfilm «The Trouble With KanYe». Ye Westist just tehti sari «Jeen-Yuhs», ent rohkem kui 20 aasta jooksul rohkem kui 20 tunnist käsikaameraga filmitud materjalist ei õnnestunud koherentset lugu kokku panna. «Jeen-Yuhs» linastus eelmise aasta jaanuaris; pärast seda on räppari elus toimunud suured sündmused.

Mobeen Azhar jäi oma tänavuses teises filmis «Predator: The Secret Scandal of J-Pop» intervjueeritavatega hätta, võib-olla ka keele tõttu. Westi kui väidetavalt bipolaarset inimest on vist keerulisem lahendada, kuid Azhar jõuab oma uues dokumentaalis «The Trouble With KanYe» lähedale.

West on kurtnud, et mustanahalised ei juhi muusikas suurfirmasid ja teda pole võetud Adidase juhatusse. 2016. aastal pidas ta Sacramento kontserdil kõne ja ütles, et Barack Obamal ei lubatud presidendina olla Obama ning Google ja Mark Zuckerberg valetavad inimestele. Tuur jäeti pooleli, West viidi ravile UCLA Medical Centerisse, kuhu pandi aastaid varem Britney Spears (pere fabritseeritud süüdistustega, avaldas Spears tänavu).

Täielik sümmeetria on Gustav Naani väitel võimalik ainult siis, kui peale meid ümbritseva maailma eksisteerib veel antimaailm. Netikülg Stranger Than Fiction arvas 2019. aastal Youtube'i postitatud videos, et West (ja teisedki kuulsused) on hakanud hüpnotiseerimise tõttu veidralt ehk vaiksemalt käituma. Hollywoodi valitsevad inimesed kasutavad manipuleerimistehnikaid, näiteks vabamüürlaste käeliigutusi või käivitavaid sõnu, märgiti videos ja arvati, et West programmeeriti ravi käigus ümber.

Westi kaastööline Malik Yusef ütles 2017. aastal, et West kaotas ravil mälu, mis on hakanud vähehaaval taastuma. Azharile sõnab ta, et West kasutab vabariiklasi ja tõrvikutega mehi ära. Azhar sõidab autoga Wyomingis, kuhu West 2019. aastal kolis, vestleb elanikega. Räägitakse spirituaalsusest, loodavatest töökohtadest ja sellest, kuidas Ye teeb lõpuks ikkagi seda, mida Ye tahab. Lumi tuiskab.

West plahvatas taas mullu oktoobris. Ta kuulutas räpisaates «Drink Champs», mille eesmärk on end täis juues intervjuusid sooritada, et juutidel on käsi sees igas maailma kontrollivas äris. Tucker Carlsoni saates väitis West, et Donald Trumpi väimees Jared Kushner (juut) soovis tuua Lähis-Idasse relvarahu raha teenimise eesmärgil.

Vice'i andmetel lõikas Carlson välja Westi lause, et ta ei saa olla juudivastane, sest mustanahalised ongi juudid. Azhar vestleb Black Israelitesidega (African Hebrew Isrealite Nation of Jerusalem – 1960. aastatel hulganisti Chicagost Iisraeli emigreerunud mustanahaliste inimeste vaimne kogukond, mille esindajad usuvad, et põlvnevad 12st algupärasest iisreali hõimust. – Toim.), kellelt West selle lause õppis. Jõutakse kokkuleppele, et piiblit võib tõlgendada erinevalt.

West kinnitas seejärel Twitteris, et teda on selleks, et ta paremini käituks, uimastatud. Ta laadis üles vestluse kellegi Harleyga, kes ähvardas, et kui West jätkab skandaalsete väljaütlemistega, kaob ta igaveseks zombimaailma. Ajakiri Evie selgitas: Harley on motiveerija ja treener Harley Pasternak, juut, kelle kliendid on teiste seas olnud Kim Kardashian ja Brittany Murphy. Pasternak uuris sõjaväelasena uimastusvahendeid, mille hulgas võisid olla ka CIA salajases inimkatsete projektis MKUltra kasutatud ained.

Rolling Stone reageeris, kirjutades, et juudid võib-olla ei valitse Hollywoodi, kuid juudi immigrandid tõepoolest asutasid filmistuudiod Metro-Goldwyn-Mayer, Warner Brothers, Paramount, Loew's ja Universal. Senaator Joe McCarthy süüdistas Hollywoodi juute kommunismis.

Traagiline on see, ütleb Azhar, kui paljud on Westi mõjul pöördunud juudivastasteks.

*

Kyrie Irving.
Kyrie Irving. Foto: Vincent Carchietta

New York Magazine'i tänavune kaanelugu avab Kyrie Irvingit, meest, kes tunneb end kõige vabamalt Twitchis arvutimänge mängides. Twitch on paik, kuhu võivad end kaotada nii Eesti võidusõitjad kui ka Ameerika korvpallurid. Irving arvas noorukina, et temast saab elukutseline videomängija. Twitchis võib ta mõne tuhande võõraga kõneleda astroloogiast, genotsiidist ja sellest, kuidas tema usus segunevad budism, kristlus, islam ja judaism.

Juudi kirjanik Kevin Coval sõnab Azharile, et kristlased on tekitanud mulje juutide võimust.

Saksamaal peab maksu maksma, kui tahad usklik olla.

Kyrie Irving on täpselt selline mees, kes suitsetab katkematult kanepit ja kihutab öösiti mööda internetti, iseloomustab üks NBA agent. Irving käis tihti Clevelandi meeskonnakaaslaste Channing Frye' ja Richard Jeffersoni netisaates «Road Trippin'», rääkis Kuul maandumisest ja JFK tapmisest. Kui jutt läks illuminaatidele, proovis kolmas saatejuht Allie Clifton teemat vahetada. Ebaõnnestunult.

Irving on aktivist: ta ostis kodu George Floydi perele, annetas seitsmekohalise summa WNBA mängijate toetuseks ning osales «Seksi ja linna» näitlejatari Cynthia Nixoniga Zoomis Tahanie Aboushi kampaanias Manhattani ringkonnaprokuröri kohale.

Kyrie' ema oli siuu, põliselanik, kes suri, kui Kyrie oli nelja-aastane. Irvingit huvitab väga tema enda päritolu. Eelmise aasta sügisel otsis ta netis oma nime tähendust. See tähendab «isandat», heebrea versioonis Jahvet. Irving sattus edasi otsides dokumentaalfilmi «Hebrews to Negroes» peale, tviitis sellest ja sai NBA-s mängukeelu.

Ühe sõbra hinnangul mõtles Irving ilmselt: «Jeerum, me olime algupärased Iisraeli hõimud?! Meie olemegi kuningad ja kuningannad.» Sõbra arvates ei viitsinud Irving neljatunnist filmi vaadata lõpuni, kuhu mõeldi välja Hitlerilt tsitaat, et mustanahalised on Iisraeli tõelised lapsed.

«Kõik teavad Youtube'i algoritme, mida temasugustele vandenõuteoreetikutele söödetakse...» vabandas Irvingit ühe NBA meeskonna ametnik, kes on juut. «Ta arvas, et avastas midagi, mida keegi teine ei tea.»

«Hümnid, tekstid ja kõige eelistatumad legendid vaga neegri kohta on kõik Vana Testamendi ja seega juudi päritolu,» kirjutas James Baldwin 75 aastat tagasi. Cornel West ja Michael Lerner arvasid 1996. aastal raamatus «Jews and Blacks», et mustanahalisi rõhutakse Ameerikas juutidest rohkem.

LeBron James, kellega Irving tuli NBA meistriks, küsis, miks ei räägita Irvingi piiramise asemel hiljuti avalikkuse ette ilmunud 1957. aasta fotodest, millel Ameerika jalgpalli meeskonna Dallas Cowboys omanik Jerry Jones protesteerib rassilise diskrimineerimise kaotamise vastu. Brooklyn müüs Irvingi tänavu Dallasesse Mavericksile, mille omanik Mark Cuban on juut.

Kyrie' võõrasemast sai 1. juulil esimene mustanahaline naisagent, kes aitas sõlmida õnnestunud NBA lepingut.

*

Sean «Diddy» Combs
Sean «Diddy» Combs Foto: Reuters

Järgmisena võiks ehk oodata skandaali Diddylt, kes andis tänavu joogitootja Diageo kohtusse, väites, et Diageo pole pärast tema viina Cîroc omandamist sellesse investeerinud, küll aga on investeerinud näiteks George Clooney tekiilasse. Diageo uue äri president Stephen Rust tunnistas Diddy sõnul, et Diddy rass oli osaliselt põhjus, miks Diageo piiras piirkondi, kus Diddy kaubamärke levitada.

Diddy ilmselt siiski juute ei ründa. Ta ei loo selliseid laule nagu «New Slaves». West avaldas oktoobris Instagramis vestluse Diddyga, milles Diddy palus lõpetada sotsiaalmeedias selliste avalduste tegemise, sest see kahjustab mustanahalisi.

«Juudi poepidajad olid veel 19. sajandil peaaegu ainukesed, kes ütlesid mustanahalistele klientidele «härra» ja «proua»,» kirjutas professor Howard Sachar. Kirjanik Goldie Taylor leidis, et mustanahalisi ärgitab juudivastasusele Louis Farrakhan. Professor Jeffrey McCune noorema hinnangul on Kyrie' puhul tegemist intellektuaalse ignorantsusega ja Kanye puhul intellektuaalse keeldumisega.

Azhar käib filmis jalatsipoes. Juristide nõustajad Adam Smith, Esq. taandasidki oma netikülje arvamusloos juhtunu tennistele: Kyrie oli Nike jaoks väike tegelane, Adidas lasi aga suhtel Kanyega kasvada asümmeetriliseks.

Azhar jätab lõppu Alex Kleini (juut), kes arendas Westiga välja Stem Playeri tema värskeima plaadi «Donda» ilmutamiseks. Klein toetab Yusefi arvamust: West soovib väljaütlemistega koguda toetust presidendivalimisteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles