«THE LAST RIDER» Mäed, jahimehed, pedofiilid – rattaspordis läbitakse võitmiseks seidlilik vaade

«The Last Rider» Foto: youtube.com
Copy

Juulis toimub tavapäraselt üks raskemaid spordivõistlusi Tour de France, 2023. aastal rahutustega, milles elustus film «La Haine». Tänavu valmis selleks ajaks tuuri ainukesest ameeriklasest võitjast Greg LeMondist film «The Last Rider».

Muidugi vaieldakse, kumb eelmise aasta rivaalidest võidab seekord, Jonas Vingegaard või Tadej Pogačar. Jalgratturi võimsust mõõdetakse vattides kilogrammi kohta (mõõdetakse, kui võimsalt rattur suudab sõita ja jagatakse see tema kehakaaluga) ja Tour de France otsustakse mägedes. Vingegaard ründas mullu 11. etapil Col du Granoni tõusul (11 km, 2400 meetrit üle merepinna, kallak 9%) Lanterne Rouge'i andmetel võimsusega 6,1 w/kg. Favoriit Pogačar sõitis võimsusega 5,6 w/kg, kaotas kaks minutit ja 51 sekundit ning jäi etapil lausa seitsmendale kohale. Taanlane võitis Touri suurima kiirusega ajaloos.

Greg LeMond.
Greg LeMond. Foto: Christian Hartmann / Reuters

Tänapäevase kergema rattaga Vingegaard sõitis Col du Granonil üle Greg LeMondi aja. Jänki näitas end erilisest küljest juba 1982. aasta MM-il, kus tema konkureerimine Jonathan Boyeriga varjutas võitjat. Boyer oli vanem, oli staar, esimene ameeriklane Tour de France'il, ja eeldati, et LeMond teeb tema heaks tööd. «Kui on üldse keegi, kelle moodi ma tahaksin olla, siis on see tema,» oli 16-aastane LeMond öelnud väljaandele Velo News.

See oli aastal 1978. Kolm aastat hiljem sõlmisid mõlemad lepingu vägeva Renault-Gitane'i meeskonnaga ja Boyer hakkas kohe LeMondi pilkama. LeMond tunnistas, et pälvis algul rohkem meedia tähelepanu, kui oli väärt.

Inglismaal peetud MM-il juhtis väsiv Boyer 800 meetrit enne lõppu 30-meetrise edumaaga. LeMond asus peagrupi ehk pelotoni eesotsas. Siis LeMond ründas. Ta võitis hõbeda. Giuseppe Saronni võitis kulla. Boyer lõpetas kümnendal kohal. Vähesed Ameerika delegatsioonist õnnitlesid LeMondi. Meedia süüdistas teda Boyeri võimaluste rikkumises. LeMond ei eitanud seda.

«Ma ei usu, et Saronni oleks Boyerit rünnanud. Ta jälgis mind. Siis aga LeMond läks ja Saronni läks järele,» ütles pronksimees Sean Kelly.

Boyeril oli sõidus aitajaid, nende seas Eric Heiden, kes pärast viit uisukulda 1980. aasta olümpial hakkas ratturiks. Euroopa meedia aga ei mõistnud, et Ameerikal polnud profimeeskonda. Teiste riikide esinumbrid MM-il olid selged: prantslastel Bernard Hinault; Itaalia maksis Francesco Moserile rivaali Saronni abistamise eest.

«Amatöörid – eriti Ameerikas –, ei adu, et proffide lõpusprindid on pikemad ja kiiremad. Keegi poleks Saronnit sel päeval võitnud,» arvas Ameerikat esindanud George Mount.

Boyer veetis sõidule järgnenud öö nuttes.

Rattaspordiajakirjaniku Dennis Donovani meenutuste kohaselt tundus sügavalt usklik Boyer ühel Tour de France'il prantsuskeelses maailmas nii üksildane, et ingliskeelse emakeelega ajakirjanikud pakkusid talle kaastundlikult erootika-ajakirju. Boyer keeldus viisakalt ja ütles, et eelistab piiblit.

2002. aastal mõisteti pedofiiliasüüdistusega Boyer vangi. Ühe tüdruku väitel hakkas Boyer teda ahistama 1997. aastal, kui ta oli 11-aastane, ja ahistas 2000. aastani. Boyer andis ajakirjale Bicycling selgituseks intervjuu, kuid üksikasjadest ei soovinud rääkida. Ta tahtis tüdrukut säästa. Ütles vaid seda, et seksuaalkurjategijaid on erinevaid: paadunud perverdid ja siis need, kes on lihtsalt teatud piiridest üle astunud.

Boyeri semu sõnul sõbrunes Boyer tüdrukuga, too armus Boyerisse ja kui Boyer suhtest keeldus, pöördus tüdruk politseisse.

Boyer läks oma naisest lahku 2000. aastal ja lahutas 2003. aastal.

*

LeMond sõitis Col du Granoni aja Vingegaardile ette 1986. aastal. Ka tema võitis sel etapil ligi 3 minutiga suurimat konkurenti, Hinault'd, viiekordset võitjat, meeskonnakaaslast. Hakkas dedovtšinale vastu, kui taadid ei jaksanud. «Hinault' võit sobiks mulle paremini, sest ta on Ameerikas tuntum kui LeMond,» tunnistas meeskonna La Vie Claire omanik Bernard Tapie, keda tulevikus ootasid vangla ja ministrikoht.

LeMond ei võitnud seda etappi. Ta lihtsalt sõitis selle tõusu kiiremini kui etapivõitja Eduardo Chozas, ent LeMondist sai esimene mitte-eurooplasest Tour de France'i võitja. Richard Moore kirjutas sellest 2011. aastal raamatu «Slaying the Badger: LeMond, Hinault and the Greatest Ever Tour de France». Hinault lõpetas 1986. aastal karjääri.

Inimese hiilgavalt planeeritud elus esineb ettearvamatuid nähtusi. Dick Cheney tulistas jahtides kogemata kaaslast. LeMondi tulistas 1987. aastal jahil kogemata õemees.

LeMondi oli aasta varem tulistatud. Täpsemalt oli see hoiatuslask. LeMond ja Steve Bauer treenisid Californias, kui üks auto neist möödus ja juht vihaselt signaalitas. LeMond ja Bauer näitasid keskmist sõrme, birdi. Mõni kilomeeter hiljem nägid nad seda autot teeveeres, juht kõrval seismas, neid ootamas. Käes püstol. Ta tulistas õhku.

LeMondi ja Baueri päästis juhuslikult mööduv veok. See peatus ja nad hüppasid peale. Püstolimees arreteeriti ja vabastati kohe.

Õemehega jahiti kalkuneid. Lemond oli kogenud jahimees. Püstol ostetakse tapmiseks, jahipüss spordi jaoks, uskus ta. Rattaspordis hukkub rohkem inimesi kui jahil, teadis LeMond. Ta jahtis alati linde, aga kalkuneid küttida oli tema jaoks esimene kord. Hirve oli ta küttinud korra ega soovinud rohkem. Õemees oli jahil käinud ainult paar korda.

Esimene pauk möödus LeMondist nii lähedalt, et ta tahtis küsida: «Kes tulistas?» Järgmine lask tabas teda selga. Tema kehas oli 60 auku ja igaühest nirises verd. LeMond oli inimsõel.

Ta viidi helikopteriga haiglasse. Kui ta oleks sinnajõudnud 20 minutit hiljem, oleks ta surnud. Õemees muutus tulistamise tõttu hüsteeriliseks ja viidi ühte teise haiglasse. LeMondi rase naine viibis samal ajal kuskil kolmandas tervisetemplis.

Väljal lamades ja kopterit oodates oli LeMondil aimdus, et ta sureb vähemalt valudeta. Jookseb verest tühjaks ja jääb nagu magama. Rattasõidule ta ei mõelnud. Mõtles naisele ja lapsele: kas ma neid veel korraks näen?

Õnnetusehetkel kaalus LeMond 68 kilo. Kui ta jälle treenima asus, kaalus 62. LeMond tajus oma nõrkust, kui 110-kilone rattur ta treeningul seljataha jättis. Aasta lõpus eemaldati LeMondilt pimesool. Järgmisel aastal ta kukkus sõites ja tal opereeriti säärt. Tour de France'id jäid vahele.

Domestique tähendab prantsuse keeles «teenrit». Rattaspordis on domestique rattur, kes töötab meeskonna heaks. Psühhodraama Hinault'ga – see, et domestiqueid LeMondi ei aidanud –, avas täiskasvanud LeMondis lapsepõlvehaava: peresõber oli 11–12-aastast Gregi mitu korda seksuaalselt rünnanud.

Ka 1989. aastal sõitis ta peaaegu üksinda, sest keegi ei pidanud teda tugevaks ja tema meeskond ADR oli nõrk. Eelmine meeskond PDM lõpetas temaga järsult lepingu ja LeMond sattus rahalistesse raskustesse. «Ma nutsin mitu päeva,» meenutab LeMond.

1989. aasta mais proovis ta Tour de Trumpi ja lõpetas 27. kohal, mõned haavlid endiselt kehas. Giro d'Italia ühel etapil kaotas LeMond võitjale 17 minutit. Ta helistas naisele ja palus valmistuda karjääri lõpetamiseks, kui olukord ei parane. LeMondile süstiti rauda. Lõpuetapil finišeeris ta teisel kohal. Raudmees.

Värske Giro võitja Laurent Fignon tõmbas Tour de France'il kollase liidrisärgi selga kümnendal etapil, esimest korda pärast 1984. aasta võitu. Ka Fignoni jaoks olid vahepealsed aastad rasked; ta jäi 1987. aastal vahele dopinguga. Nüüd muutus ta arrogantseks, süüdistades LeMondi jõudu kokkuhoidvalt sõitmises. «Ära süüdista mind sellistes asjades. Ma nägin, kuidas sa mootorrattast kinni hoidsid,» sõnas LeMond.

Fignon sülitas kaamerassee, kui tal paluti intervjuud anda. Ta keeldus fotodest ja Prantsuse ajakirjanikud korraldasid talle 48-tunnise fotoboikoti. Paljud prantslased hoidsid LeMondi poole.

Enne viimast etappi paiknes ta teisel kohal ja kaotas Fignonile 50 sekundiga. Võit näis niisama võimatu kui kohtumine kentauriga pealinna tänaval. LeMond võitis Touri ajaloo kõige napima eduga, kaheksa sekundiga. Fignon lõpetas karjääri kahekordse võitjana: 1983. ja 1984. aastal.

LeMond võitis Touri kolm korda: 1986., 1989. ja 1990. aastal. Tema keskmiseks võimsuseks neil hinnati 5,7 w/kg. Lance Armstrongi kohta öeldi, et tegi LeMondi, tuli surnuist tagasi. Armstrong võitis seitse korda, aga tema võidud tühistati dopingu tõttu. LeMond oli esimene, kes dopingu vastu välja astus.

*

Alžeeria päritolu 17-aastase pitsapoisi Nahel Merzouki tapmine on ajanud Prantsusmaa tänavu mässama. Eelmise nädala lõpuks oli vahistatud üle 3000 meeleavaldaja. Tour de France algas küll kolme etapiga Hispaanias, kuid Prantsusmaal on seda Reutersi teatel turvamas 33 000 politseinikku. Viienda etapi linna Pau politseijaoskonda visati süütepudel ja rahutusi on esinenud ka seitsmenda etapi linnas Bordeaux's.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles