MÜÜGIKUULUTUS Kas sul Andrus Veerpalu voodi on? Kepid ka?

Foto: Sander Leesment / Ypsiloni fototöötlus
, kaasautor
Copy

Eelmisel nädalal raputas meediakülgi kahekordse olümpiavõitja Andrus Veerpalu tütre avaldatud kuulutus: «Müüa Andrus Veerpalu voodi». Esimene mõte, mis pähe tuli, oli, et kas kahekordne olümpiavõitja on mööblit valmistama hakanud? Ja teine mõte oli, et kas kahekordne olümpiavõitja pole mitte oma nime mõne mööblifirma tootele maha müünud?

Kohe alguses ei eelda ju kõige halvemat. Mööblitisler on aus amet ja nõukogude ajal, kuhu olümpiavõitja ajaliselt ulatub, pandigi mööblitükkidele inimese nimesid. Seinasekstsioon Helle, kummut Kalle, jalatsiriiul Viktor. Muid asju nimetati ka inimeste nimede järgi – munalõikur Mati, vahvliküpseti Kaie. Tänapäeval on trend pisut vaibunud (ega peale mikser Sveni ei teagi midagi), ent võib arvata, mis kisaga köögikombain Kati nimelist toodet «Virginia Woolf sind ei karda!» grupis vastu võetaks.

Aga ei olnud tegu trendi taaselustamisega; tegu on ikka kahekordse olümpiavõitja isikliku voodiga. Maailmas pole ka tuntud isikutele kuulunud esemete oksjoni korras müümine mingi võõras nähtus. John Lennoni särk, mis sai veriseks ööl, mil legendaarne muusik oma kodumaja juures tapeti, müüdi kunagi 31 000 naela eest. Marilyn Monroe' kleit, milles ta esitas president John F. Kennedyle sünnipäevalaulu, müüdi Los Angeleses oksjonil 4,8 miljoni dollari eest. Just oli kusagil uudis, et oksjonile läheb Freddie Mercury klaver, millel ta oma kuulsamad lood kirjutas.

Niisiis, müüa Andrus Veerpalu voodi. Kolmanda mõttena tuli pähe mõte kahekordse olümpiavõitja esimesest ööst pärast seda, kui voodi on juba maha müüdud, ja see seostus kuidagi filmi «Täna öösel me ei maga» pealkirjaga. Et öö on saabunud ja pole nagu enam  kuhugi pikali heita. Mul, nagu kõigil inimestel, tekivad kuulutuse «Müüa Andrus Veerpalu voodi» peale assotsiatsioonid.

Järgmine mõte on loogiliselt see, et äkki võivad ka kahekordsel olümpiavõitjal endal selle voodiga seotud assotsiatsioonid olla. Mis näiteks ei lase magama jääda. Äkki pole tal assotsiatsioonide tõttu võimalik selles voodis korralikult välja puhata? Ja järgmine hea küsimus on, kas Veerpalu assotsiatsioonid tulevad heausksele ostjale kaubaga kaasa?

Ostan voodi ära ja mingil hetkel hakkan madratsil määrdejälgi nägema. Teen öösel silmad lahti ja näen, et mu kõrval magab kindral Mati Alaver ja tammepuidust jalutsil on kepi jäljed. Täkked või midagi... Ma võin endale vabandusi otsida, et mis võimalused mul kindrali vastu olid, ja nentida, et ei mingeid, ma olin sõjaväes reamees, aga ikkagi.

Hakkan madratsil määrdeplekkide kõrval ka vereplekke nägema. Õnneks ei ole see Lennoni voodi, aga need võivad nüüd kuuluda nii mulle kui ka kahekordsele olümpiavõitjale, tema naisele või pojale. Siis teen keset ööd silmad lahti ja tunnen, et olen verest tühjaks voolanud, sest jäin vereülekande ajal magama ja ei keeranud kraani õigel ajal kinni. Siis mingil hetkel ei ole mu alateadvuses enam selgust, kas ma olen enam mina või olen kahekordne olümpiavõitja. Või äkki olen hoopis Mati Alaveri madrats?

Siis sulgun ja tõmbun avalikkusest tagasi. Mu elu on muutunud, ma ei kõnni enam kergliiklusteil, vaid murran nende kõrval võsas. On talve algus, väljas on ilus, Otepääle on maha sadanud esimene värske suusalumi...

Aga nende assotsiatsioonidega võib ka teisiti olla. Ostan selle voodi ja võib-olla tuleb täitsa hea uni. Ja kõik assotsiatsioonid seostuvad armastusega. Enne und mõtlen, et maailmas pole midagi uut, et Jumal lasi ka ju oma poja verel voolata ning Jeruusalemm oli toona samamoodi ebaausast konkurentsist läbi imbunud, täpselt nagu murdmaasuusatamine täna. Ja Jeesus Kristus ei olnud tõtt-öelda ka mingi Bjørn Dæhlie; tavaline lihtne poiss oli, kes vereülekandest nii palju usku sai, et see ta teiste kõrvalt maast kõrgele taevasse tõstis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles