MEMEETILINE SÕLM Predator Handshake ehk väike meem suurte musklimeeste koostööst

Foto: Sander Leesment / Ypsiloni fototöötlus
Steven Vihalem
, kirjanik ja urban antropoloog
Copy

«Sest mingi kuradi idikas nimetas sind kõige paremaks,» teatab toolil istuv Dillon Dutchile. «Dillon!» hüüatab Dutch teda nähes üllatunult. «Sa litapoeg!» Järgneb filmiajaloo meeldejäävaim käepigistus, mis ebaharilikke «koostööpartnereid» ning nende «ühisosa» sümboliseerides on kolinud meemikultuuri.

Me kõik oleme kusagil seda käepigistust näinud: kaks ääretult lihaselist kätt, veenid musklitel tukslemas, biitsepsi ja triitsepsi juurest rebenevad särgid, punane polosärk heledanahalisel ja valge üleskääritud käisega triiksärk tumedanahalisel. Alul jagati käepigistust video, seejärel realistliku foto, kuvatõmmise ning kõige lõpuks vesivärvidega maalitud või kriidiga joonistatud kunstitöö kujul. Ühel hetkel lisandusid kätele sildid: pool- või täisantagonistlikud nähtused, tegevused, isikud ja muud sõnad, ning käte ühinemispunktis ebaharilik ja üllatav, tihti isegi transgressiivne ühisosa. Näiteks on Twitteri kasutaja @mitchysuch arust täiskasvanute ja imikute ühisosaks tisside imemine.

Meem sai alguse aastal 1987, kui esilinastus ulmefilm «Predator» («Kiskja») – teate küll, see film, kus rastapatsidega tulnukas kütib inimesi ja rebib neil kolba koos selgrooga kehast välja. Lisaks nimetusele «Epic Handshake» tuntakse seda meemi filmi tõttu ka nimetuse «Predator Handshake» all. Mehed, kellele need musklis käed kuuluvad, on Arnold Schwarzenegger ja Carl Weathers, filmi inim-peategelased Dutch ja Dillon.

Arnold Schwarzenegger, Mister Universum ja Mister Olympia, terminaator ja kuberner, kehastab filmis Vietnami sõja veterani major Alan «Dutch» Schaeferit, kes tegutseb vabakutselise palgasõdurina. Endine ameerika jalgpalli staar ja Apollo Creedina «Rocky» filmides kuulsust kogunud näitleja Carl Weathers mängib CIA agenti Al Dillonit, kes oli koos Dutchiga Vietnamis. Taaskohtumisel hüüatab Dutch: «Dillon! You son of a bitch!» Sellele järgneb igaveseks meeldejääv stseen käepigistusega.

Käepigistuse muudab eriliseks see, et esiti on tegemist rõõmsa taaskohtumisega, mis aga muutub mikrohetkega konkureerivaks käesurumiseks, kus kaks musklimeest võtavad teineteisega mõõtu. Loomulikult väljub mõõduvõtmisest võitjana Mister Olympia ehk Arnold isiklikult. Sellele järgneb dialoog vabakutselise palgasõduri ja CIA agendi vahel, kus viimane uurib eri tööotsade kohta ja küsib, miks Dutch Liibüasse ei läinud. Avaldub kahe mehe erinevus, sest palgasõdur teatab luureagendile, et ta on osa päästemeeskonnast ja mitte mingisugune palgamõrvar. Sel mehel on süda õiges kohas, aga kas ka CIA agendil Dillonil, va litapojal?

Foto: Ekraanipaugud filmist «Predator»

Filmi käigus selgub, et luureagent Dillon on ikkagi mölakas, kes väidab küll heausklikele palgasõduritele üht, aga tegelikult salasepitseb teist. Nimelt ütleb Dillon Dutchile ja tema meeskonnale, et nende eesmärgiks on välisministri päästmine mässuliste käest. (Peab mainima, et kogu tegevus toimub nimetus Lõuna-Ameerika riigis.) Missiooni käigus selgub, et tegelikult ei ole kedagi vaja päästa, vaid tuleb lihtsalt maha lasta terve mässuliste armee, mis Nõukogude Liidu toetusel plaanib riigipööret teha. Külm sõda kuumas Ladina-Ameerika džunglis.

Foto: Internet

Teemasse sekkub filmi tõeline peategelane Predator, keda kehastab 2,18 meetrit pikk näitleja Kevin Peter Hall. Mees mängis samal aastal ka lumeinimest Harryt filmis «Harry and the Hendersons». Predator asub ükshaaval palgasõdureid jahtima ja saab sellega suurepäraselt hakkama – kõvad sõjamehed lähevad üksteise järel nülgimisele ja kolbaeemaldusele.

Eluga pääsemiseks peavad Dutch ja Dillon vastastikused erimeelsused kõrvale heitma ja tegema koostööd. Dillon viib ainsa ellujääja, mässuliste liikme Anna sõjalise eksfiltratsiooni punkti ja saab sealt helikopteri. Dutch võitleb Predatoriga, kes, olles enda arust leidnud väärilise vastase, viskab maha laserpüssid ja muud tulnukrelvad ning asub Schwarzeneggeri tegelaskujuga käsivõitlusesse. (Spoilerina võin öelda, et Predatori jaoks lõppeb konflikt sellega, et Dutch peksab ta puupalgiga surnuks.) Saabub litapoeg Dillon helikopteriga ja võtab Dutchi peale. Lõputiitrid.

Foto: Steven Vihalem / Ypsiloni pilditöötlus

Eepilise käepigistuse meem on holistiline meem, s.t, see ongi päriselt, nii visuaalselt kui tähenduselt, ühtne – käepigistus kahe erineva vahel eesmärgiga leida ühisosa. See ei ole mingi tühi meem, mille dekonstrueerimisel ilmneb, et lõpuks pussitab üks käsi teist selga. Ei, see meem kannab välja lõputiitriteni; käepigistuse taga on ühisosa leidmine ehk ellujäämine ja helikopteriga putkupistmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles