Elektri pelutavat ja erutavat väge saame looduslikul kujul kogeda äikesetormi ajal või pimedas toas kassi silitades. Elektri kaksikvenda magnetismi ei pane me aga tavaliselt tähelegi, kuigi terve meie planeet on üks suur magnet ja selle omaduse kadumine ohustaks siin asuvat elu suurimal võimalikul viisil. 

Koolist kaasa antud maailmapilt seob magnetismi enamasti võimega magneetuvast materjalist esemeid külge tõmmata. Pole siis ka ime, et sõna «magnet» on oma tähendust argikeeles tublisti avardanud just tõmbesuunal – tunneme turismimagneteid, publikumagneteid, häältemagneteid jt. Raua magnetilembusele on raske midagi ette heita. On, nagu on. Inimeste puhul on allumine eri atraktoritele seevastu sotsiaalselt hinnatav. Nii mõnigi tõmbetsentritest käitub moel, mis on sarnane kalameestele müüdava landimäärde toimega.

Kosmilised käsulauad

Enamik tänapäevastest paberil ja elektrooniliselt levitatavatest väljaannetest ei saa läbi ilma horoskoopideta. Uuringud väidavad, et umbes kolmandik inimestest loeb neid. Päris suur osa lugejaist lausa alustab aja­lehega tutvumist eluennustusest. Sestap on ka mõistetav, et publikatsiooni edukuse nimel ei soovi väljaanded horoskoopidest loobuda. Teisalt ei arutle enamik inimestest loetud ennustuste tõeväärtuse üle. Kuigi ehk võiks.

Püüame järgnevas siiski veidi mõtiskleda. Kui leiduks võimalus koostada iga inimese jaoks perfektselt töötav horoskoop, oleks taolise oskuse valdamine midagi veel palju paremat kui igiliikuri omamine. Võimaldaks see ju igal ajahetkel kõige ohutumalt tegutseda ja ressursse optimaalselt kasutada. Taolisest teadmisest tõusev tulu oleks tohutu! Arvatavalt saaksime siis igal hommikul mobiilile päevased elusuunised ja elaksime täiuslikus õnneühiskonnas. Mida aga pole, seda pole.

Kommentaarid
Copy