«JA RUSSKI» Provokatiivne kleeps sunnib mõtlema integratsioonile (1)

Foto: Sander Leesment / Ypsiloni fototöötlus
, Kaasautor
Copy

Tegelikult ma rõõmustasin ajalehtedes selliste siltidega autopilte nähes. Sest sisult on see vastus vene inimese peas Ukrainas toimuvaga seoses tekkinud küsimusele «Kes ma olen?» Head meelt ei vähendanud oluliselt isegi nüüdseks selgunud fakt, et liikumise on algatanud korduvalt kriminaalkaristatud Pavel Ševtšenko, kes kutsub inimesi üles mitte häbenema oma vene päritolu. 

Üleskutse langeb üliviljakale ja -tundlikule pinnasele nii siin- kui ka sealpool Narva jõge ning ajab kiilu siinsete paralleelühiskondade vahele. Vene rahvusest inimeste (ei ole oluline, kas nad eesti keelt kõnelevad või mitte) peas on küsimus «Kes ma olen?» hetkel üliaktuaalne ja sellele tuleb vastata.

Meediapilt on selles osas paremaks läinud; nüüd räägitakse rohkem Venemaa ebaõiglasest sõjast, sõdivatest vene sõduritest ja vene okupantidest, ning üldistust «venelased» kasutatakse harvem. Igor Taro lahmib selles osas muidugi murdumatult edasi; ühesainsas tema nn Ukraina päevikus on kirjas sõnapaarid «venelaste kaudtuli», «venelaste õhukaitsevõimekus», «venelaste reservid», «venelaste positsioonid», «venelaste masinavärk». Tarolt ja temasugustelt tulebki küsida, miks meie venelastel küsimus, kes nad on, üldse pähe tuleb.

Väidetavalt on 20% Venemaa kodanikest sõjavastased; see teeb kokku u 28 miljonit sõjavastast ja vaikivat venelast, kelle küsimusele, kes nad on, vastab Taro, et okupandid, mõrvarid, vägistajad. See on väga piinlik; säärane üldistamine teeb okupantideks, mõrvariteks ja vägistajateks ka Venemaa alustatud sõja vastu sõna võtnud ja Venemaalt põgenenud sportlased, näitlejad jne. Muusikud nagu Galkin, Pugatšova, Slepakov, Grebentšikov, Sevtšuk jpt.

Veel halvem on, et selline üldistus teenib otseselt Kremli huve, sest Putin ja Kremli propagandamasin muud ei teegi, kui vastavad venelase peas tiirlevale küsimusele, kes ta on. Loomulikult tuhandeaastase kultuuriga võitmatu impeeriumi kodanik! Muud peale selle mulli Kremlil polegi. Ja kui vene rahvusest inimesele jäetakse tema peas tekkinud küsimusele, kes ta on, valida ainult kahe vastuse vahel – olla okupant, mõrvar ja vägistaja või tuhandeaastase kultuuriga võitmatu impeeriumi kodanik –, pole lihtsama inimese puhul raske arvata, kumma vastuse ta valib.

Kremli huve teenib ka see, kui meie ühiskond läheb pingesse paari aknakleebise pärast – Ida-Virumaale lisandus jälle mõni rusikas taskus, Stalnuhhin ja Peterson võitsid paar valijat ja Katri Raik paar kukutajat.

Aga võib arvata, kui palju võib tegelikult suure hulga venelaste seas segadust olla. Nad on venelased, ja Venemaast on korraga saanud vägivaldne, halenaljakas, patriotismil ja tuhandeaastasel kultuurimullil põhinev skisofreenne natsiriik, mis näeb igal pool väljaspool iseennast natse. Silmad pigistakse kinni ka omaenda sõdurite osas, kes on endale haakriste ja Parteiadlereid tätoveerinud ning nüüd puhastavad Ukrainat «natsidest».

Putin väidab, et ukrainlased pole eraldi rahvus ja läheb selle eest neile kallale? Kui palju rohkem nats saab üldse olla!? Eelmisel sajandil tapsid natsid juute sellepärast, et nad olid juudid; nüüdisaegsed natsid tapavad ukrainlasi selle pärast, et nad ei taha vene natsid olla? Kas meie aja natsid tapavadki ainuüksi selle eest, et natse ei armastata? Kui praegune Venemaa on selline, siis otse loomulikult küsib praegune venelane iseendalt «Milline mina siis olen?»

Kusjuures, ma olen sotsiaalmeedias ja silmast silma peetud vestlustes kohanud hoiakuid, et venelased ongi sellised. Võib vaid ette kujutada, missugust konflikti sellise jutuga vene inimestes luuakse ja kuidas Vene eriteenistused selle peale käsi rõõmust kokku löövad.

Las meie selleks kutsutud ja seatud ametkonnad selgitavad välja, mis on olnud vastava seltskonna kontekst ja tahe; sõnum ärgitab igatahes mõtlema küll.

Nii et segaduses venelased küsivad enda olemuse kohta iseendilt ja ülejäänud segaduses inimesed venelaste käest, kuigi asi pole üldse venelaseks olemises. Asi on hoopis inimeseks olemises! Ise ma kleebiks igale autole, millel on kleepekas «Ma olen venelane», lisaks kõrvale südame. Kui seal oleks kleepekas kirjaga «Ma olen inimene», siis juba kleebiks südant olenevalt inimesest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles