INTERVJUU Ballzy režissöör Aleksandr Kovaljonok: Tommy Cash on art performance muusikas ja videos

Foto: Sander Leesment / Ypsiloni fototöötlus
Copy

Aleksandr Kovaljonok oli teel lennukile, kui talle helistas Eesti kõige tähtsam ketsipoekett Ballzy ja pakkus võimalust reklaami teha.

Teises riigis viibides märkas ta Instagramis postitust autorilt @joepease, kuid ei pööranud sellele erilist tähelepanu. Algselt kirjeldas Kovaljonok stsenaariumis Ballzy maailma kui midagi salapärast ja erilist. Otsustati luua maailm, mis mahuks kingakarpi. Iga filmivõtte jaoks tahtis Kovaljonok sisse tuua huvitavaid kaameranurki ja efekte. Talle meenus postitus Instagramist.

«Mõtlesin, et klippi võiks alustada selle efektidega,» meenutab Kovaljonok, «mis omakorda tähendas, et klipi võiks lõpetada põneva üleminekuga Ballzy kauplusesse.» Kaadritele autosse istuvatest noortest järgnesid autos liikuv kaamera, üleminek ketsikarbi sisemusse ja seejärel karbiga autost välja.

Kuskil on kell igavesti kolm hommikul. Parim viis Ballzy guašš-sinise maailma saavutamiseks oli filmida öösel. Kella kaheksa paiku õhtul sai meeskond kokku. Hommikul kell kuus teatas Kovaljonok: wrap! «Seejärel algas monteerimine, monteerimine, heli, monteerimine, värvikorrektsioon – ja kõik oligi valmis,» selgitab ta.

Ballzy käive on kasvanud iga aastaga; tänavu esimesel kuuel kuul oli see ligi kuus miljonit eurot. Augustis laieneti Tartusse. Just korraldati klientidele võistlus Jordani retrotossude Red Cement ostuõiguse omandamiseks (sest kõigile ei jätku).

Ballzy klipp on üks selle suve säravamaid, silmamoondamise ABC. Ilu paneb inimesed liikuma. Kunstiga saab moonutada füüsilist maailma, vormida seda täiuslikuks. Moefoto peegeldab kujutlusvõime mehhanisme. Pilt on elus, kuigi objektid on fikseeritud ja seega elutud.

Kovaljonok tegutses moefotograafina, tegi videoreklaame FIBIT-ile. Kuidas sünnib hea moefoto? «Lühidalt: maitse ja meeskond,» ütleb ta. Moes tõmbavad teda Dieseli viimane hooaeg, Mugler, Kith.

Perfection is boring, väitis ilukliiniku Intelligent Beauty mullune reklaamvideo, mille juures Kov oli operaator ja monteerija. Inimestel olid kunagi muinasjutud. Siis tulid revolutsioonid, mis muinasjutud kukutasid, ja nüüd on olemine ebamugav. Pepsi vastuolulist reklaami Kendall Jenneriga kritiseeriti.

Pealtnägijad näevad asju omamoodi. Kipume nägema peamiselt seda, mida kardame või ihaldame. Kui realistlik või õpetlik oli jälgida reklaamide valmimist näiteks sarjas «Mad Men»? Kovaljonok pole sarja vaadanud ja küsib, kas tasub vaatamist.

Ta ei saa kiidelda suure kogemusega filmide või sarjade vaatamisel. Kovaljonok kuulub nende hulka, kes veedavad aega Vimeos. Sealt saab inspiratsiooni ja võib mõtteid ümber mõtestada. Ta jälgib alati trende – mitte ainult filminduses, vaid ka disainis, moes ja animatsioonis. «On oluline mitte piirduda ühega, vaid pidevalt areneda,» teab Kovaljonok.

«Mad Men» kajastas David Ogilvy tegutsemisaega. Ogilvy esimest raamatut «Confessions of an Advertising Man» (1963) peetakse reklaamipiibliks. Ogilvy ei soovinud oma reklaamide eest auhindu ega esitanud neid konkurssidele. Reklaami esmane eesmärk peaks olema kaupa müüa, mitte hiilata loomingulisusega, arvas ta.

«Kõik sõltub žürii koosseisust ja konkursi olemusest,» leiab Kovaljonok. «Mõnikord on parem loobuda osalemisest kui jääda arusaamatuks.»

1980. aastate Briti reklaamikunsti suurkuju Charles Saatchi arenes kunstikaupmeheks. Mis suhe Kovaljonokil kunstiga on?

«Kui mul oleks valida «Mona Lisa» ja «Composition with Red, Blue and Yellow'» vahel, siis valiksin teise. Mulle meeldivad abstraktsioon, sirged jooned ja värv. Kui ma hakkaksin väsima reklaamist ja filmimisest, pöörduksin võib-olla arhitektuuri poole, kuna arhitektuurikunst on minu jaoks disaini ja filminduse järel kõige paeluvam.»

2021. aastal lavastas Kovaljonok Villemdrillemi klipi «Sinuta», kus Villem satub pärast pidu digimaailma ja vaatab end «mustast peeglist». Tänavu oli Kovaljonok kaamerameheks LeHanna videos «Ainult siis, kui...», võttepaigaks omaaegne parteifunktsionäride puhkekodu Villa Andropoff. Kovaljonok ütleb, et lihtsam on olla režissöör ja operaator korraga, sest siis ei pea selgitama, kuidas ta asja näeb. «Lõppkokkuvõttes olen ma rohkem operaator kui režissöör. Nagu öeldud, põhinevad kõik mu tööd vaatenurkadel ja kaamera liikumisel. Olen alati valmis projekti juures koostööd tegema,» kinnitab ta.

On vahe, kas teha video räpp- või poploole? Kovaljonok osutab, et tal kogemusi napib. Kolleeg Aleksander Dmitrijeviga kirjutati mitu stsenaariumit eri artistidele, kuid midagi ei klappinud ja need ootavad oma aega.

«Minu arvates ei dikteeri muusikastiil tänapäeval video välimust. Üha vähem on videosid, kus on lip sync [suu liigutamine laulusõnade järgi – Toim.]. Youtube'is, kus muusikavideoid kõige sagedamini vaadatakse, hinnatakse video kontseptsiooni ennast, selle kooskõla muusikaga või isegi vastandumist sellele. Nagu üks režissöör ütles: suurepärase muusikavideo tegemiseks tuleb muusikasse armuda. Praegu ma ei ole veel armunud,» ütleb Kovaljonok.

Käärijä andis 15. septembril välja videosingli «It's Crazy, It's Party», kus teeb kaasa ka Tommy Cash. Tavaliselt liiguvad tema klippides tegelased, kellele on asetatud Cashi pea, siin aga on peaesineja Soome artist Käärijä. Võttemeeskond koosnes soomlastest ja Cashi peaga tegelasi ei ole näha. «Tommy Cash on minu jaoks nagu art performance, nii muusikas kui ka üldiselt,» kommenteerib Kovaljonok.

Viimati tekitas temas emotsioone Doja Cati põrgulik «Demons». «See võib ju olla popmuusika, eks?» Kovaljonok naeratab. «Doja Cat kas paneb naeratama või ei meeldi. Põhiline on esile kutsuda emotsioone.»

Samuti meeldis talle väga Gruusia režissööri Lado Kvatanija viimane töö, Mgzavrebi loo «Waltz» muusikavideo, mida kümneminutilise kestuse tõttu võiks nimetada lühifilmiks. «Väga liigutav video. Nägin, kuidas inimestel tulid selle peale pisarad silma. Kas see pole edu?» Grusiin väntas Habib Nurmagomedovi ja Reeboki klipi, samuti Cardi B video «Hot Shit» (kaasas Kanye & Lil Durk).

Kovaljonok nimetab veel lemmikuid.

A$AP Ferg «Green Juice» (ft Neptunes). «Mulle meeldib kõik, mida Valentin Petit on teinud. See on juba täiesti väljaspool reaalsuse piire.»

Rimon «What They Called Me». «Mulle meeldivad videod, millel on hea lugu, eriti kui need on pikemad, üle kolme minuti.»

Spence Lee «Spend My Days». «Selles videos on geniaalsed kaadritevahelised üleminekud.»

Kovaljonok märgib ära ka Benjamin Earl Turneri video «Headspace/Bent», milles Ameerika räppar seikleb hiiglasliku animatroonilise semuga.

Kui jutt läheb klassikalistele muusikavideotele, tuleb Kovaljonokile meelde Bon Jovi video «It's My Life». «Tundub, et selle video loomine tol ajal oli tehniliselt keeruline. Oleks olnud huvitav viibida toonasel võtteplatsil.»

Veel üks video, mis talle meeldib, on Outkasti «Ms. Jackson». Ja muidugi midagi Black Eyed Peasi repertuaarist, sest tol ajal olid nende videod väga lahedad. «Pane palade «Pump It Up» ja «Let's Get It Started» videodes tähele efekte, mis sarnanevad nendega, mida nüüd tihti näeme reklaamides!»

Kovaljonok, Arun Tamm, Helen Takkin, Kaimar Kukk, Andžei Matsukevitš, Martti Helde, Janar Aronija, Regina Sepp, Magnus Aule ja vennad Eskod on esindatud Cuba Filmsi režissöörikataloogis. See on nagu Eesti variant Propaganda Filmsist, kus tegutsesid David Fincher, Dominic Sena, Spike Jonze, Mark Romanek, Stéphane Sednaoui ja teised.

Kovaljonok tunnistab, et pärast ühist projekti lisati teda Cuba talendilisti ja see on meeldiv, kuid seni puuduvad muud projektid, mis neid ühendaksid.

Võib-olla ühendab see, et Eesti noored filmitegijad on kurtnud, kui raske on saada mängufilme tegemiseks. Mida Kovaljonok sellest arvab?

«Tundub, et peamine väljakutse Eestis on seotud projektide eelarve ja rahastamisega. Eelarve ei ole kuigi sageli filmi kvaliteedi näitaja.

Kunagi ammu oli mul soov teha lühifilm sotsiaalselt teraval teemal. Ma ei ole kindel, kas on hea või halb, et ma seda ideed ei realiseerinud. Ent nüüd ma mõistan, et olen jõudnud sinna kohta, kus ma tol hetkel olla tahtsin.

Seni meeldib mulle reklaamide lühidus. Need on omamoodi väikesed filmid, äärmuseni kokku surutud. Võib-olla ärkan homme üles ideega teha täispikk film. Ma arvan, et see võiks olla draama.»

WE R BALLZY (DC) from KOV on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles