AUTOMAKS Kes need teele jäänud kährikud kinni maksab?

Foto: Sander Leesment / Ypsiloni fototöötlus
, Kaasautor
Copy

Koroonaaeg ja 600 päeva sõda otsa – nüüd hakkab aitama; tuleb alustada enda laadimist positiivsusega, muidu läheb inimene tühjaks. Juba on selline tunne, et ravin masendust masendusega; teen hommikul arvuti lahti, vaatan Venemaa kaotused üle ja elavnen – täna on 800 laipa, muidu ikka 400–500. Vanasti olid surmakuulutused lehe lõpus musta randiga ääristatud, nüüd lehes ainult surmakuulutused ongi, lihtsalt mustast randist on loobutud. Ei ole midagi teha, tuleb vägisi elu otsima hakata.

Võrklaev. Ohoh! Kui ma nüüd ilma negatiivse eelhäälestuseta teda vaatan, on ta päris sümpaatne mees, selline kontrastideta ja malbe... Samas midagi on nagu puudu. Kui mul käiks paberleht, võiksin talle sarved pähe joonistada, siis oleks ta punahirve moodi. Punahirv on ilus ja uhke loom – võrreldes näiteks kährikuga. Võrklaev ei näe välja nagu mingi kährik Tallin-Tartu maanteel, millest on 20 autot üle sõitnud. Punahirv on minu teada mäletseja. Ja kui ma nüüd selle kähriku peale mõtlen, siis pole automaksus ka midagi üleliia hullu. Keegi peab ju riigile need kährikud kinni maksma; kährikud ei ole ostalõppematu resurss.

Ses mõttes on automaks õiglane, et ühest kährikust saab üle sõita sada autot. Põdra- või hirvejaht on väikese seltskonna lõbu, aga ühest kährikust võib maanteele jätkuda terveks päevaks. Vaatan Võrklaeva uuesti, panen talle jälle mõttes sarved pähe, kujutlen endale püssi kätte – ja no tee, mis tahad, aga käsi ei tõuse sellele niiskete silmadega uhkele loomale kuuli otsaette tulistama, lihtsalt ei tõuse... Kährikust seevastu suudaksin autoga üle sõita küll. Võib-olla mitte esimesena, aga mingi kolmekümne viiendana tuleks juba kõne alla.

Näete, kui palju head, ja vaja polnud muud kui ainult loobuda negatiivsest eelhäälestusest! 600 päeva sõda – vähemalt ei ole 1200 päeva, hea! Tore, et ma pragu perega Iisraelis ei ole; Slava Ukraini, Slava Israel... Kui see Balticconnector oleks pikkupidi katki läinud, oleks palju hullem, aga, jumal tänatud, läks risti, ja sest pole midagi; sinna paneb mingi jupi või midagi vahele.

Ohoh, Reinsalu on automaksu vastu? Kui ma nüüd avatud meelega seda uudist loen, siis ma ei ärritugi. Inimesed on erinevad; võib-olla on ta kunagi esimesena kährikule otsa sõitnud. Kui sa oled kasvõi korra elus, puhtad riided seljas, kährikut rattakoopast välja õngitsenud, võib sul nende vastu tõrge tekkida. Mõnele ei meeldigi kährikud. Mõnele ei meeldi akvaariumikalad. Mõnele ei meeldi punahirved ka.

Allar Jõksi 90-aastane ema istub keset metsa oma majas pimeduses? See on vist öine uudis; praegu on päev ja Allar Jõksi 90-aastane ema peaks jälle nägema, nii et sellega on korras – mets, jumal tänatud, raiuti lagedaks ja müüdi maha; enam polegi selliseid tihnikuid, kust valgus läbi ei paistaks. Anu Saagim sööb ainult toidulisandeid, Telia kõnekeskus on häiritud – ah, kokutavad veidi, ja no mis siis. Pole hullu midagi...

Ukraina tulistas öösel alla 28 Vene drooni. Sõda on halb, aga pärast negatiivsest eelhäälestusest loobumist küsin endalt, et kui sõda läbi saab, siis kuhu need sõjablogijad ja julgeolekueksperdid pannakse; need ei pruugi enam elustiiliblogide peale ümber häälestuda. Nii et sõdagi ei saa võtta üheselt. Halvasti saab ja peabki, aga mitte üheselt. See Hamasi-onu Ali Baraka ütleb ilusti, et iga palestiinlane ihaleb enim saada jumala märtriks, ja nüüd nad siis kutsusid Iisraelist jõuluvana endile märtristaatust kingiks tooma. Slava Hamas kah selle peale!

Jälle Võrklaev. Kuidagi kurbade silmadega; ta nagu otsiks inimestele mingit lohutust, ise mõistmata, et elu on ainult paremaks läinud. Kui mandrijää siit 12 000 aastat tagasi lahkus, polnud siin esialgu nii palju sammaltki, et üks punahirv kõhu täis saaks, aga vaata teda nüüd – kõhuke juba vaikselt ette tulemas, lotike lõua all...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles