«GOING INFINITE» Sam Bankman-Fried ilmutas enne krüptoäri lahtist pead aktsiabörsil

Foto: Sander Leesment / Ypsiloni fototöötlus
Copy

Kanada börsiindeks käitus kümmekond aastat tagasi kahe nädala jooksul igal hommikul avamisel veidralt: kell 9.30 liikus ebatavaliselt kõrgele või madalale ja naases siis kell 9.31 endisele tasemele.

Ameerika maaklerifirma Jane Street Capital noor maakler Sam Bankman-Fried analüüsis seda ja avastas, et keegi oli teinud mitme miljardi dollarise optsioonitehingu ning loonud roboti, mis ostis indeksit, kui see tõusis, ja müüs, kui see langes. Jane Street teenis väikese varanduse, müües indeksit, kui robot oli seda ostnud, ja ostes, kui robot oli müünud, kuni roboti loonud maakler ärkas ja selle välja lülitas.

Michael Lewis kirjutab krüptofirmaga FTX kurikuulsaks saanud Bankman-Friedi värskes elulooraamatus «Going Infinite» tema mitmetest nutikatest varajastest tähelepanekutest aktsiabörsi liikumise kohta.

Täpselt 12 tundi pärast seda, kui Lõuna-Korea börsil tõusis teatud aktsiate hind, tõusis teatud aktsiate hind Jaapani börsil. Bankman-Fried märkas, et hindu mõjutas ühe Saksa panga maakler, kes pidi ostma iga paari päeva tagant klientidele aktsiaid Lõuna-Korea ja Jaapani investeerimisfondides.

Iga kord, kui Brasiilia võitis 2014. aasta jalgpalli MM-il, langes Brasiilia börs, sest võidud suurendasid korrumpeerunuks peetava presidendi Dilma Rousseffi tagasivalimise tõenäosust.

SBF – kes sai omapärase perekonnanime sellega, et tema isa perekonnanimi on Bankman ja emal Fried – pidi olema nutikas, et üldse Jane Streeti tööle pääseda. Massachusettsi tehnikainstituudi lõpetanud Samilt ei küsitud, kas tal soovituskirju on. Jane Street uuris, kas ta tuleks tööintervjuule ja esitas siis matemaatilisi küsimusi.

Näiteks: kui veeretada kahte kuueküljelist täringut, siis milline on tõenäosus, et tuleb vähemalt üks kolm? Ühe täringuga on tõenäosus muidugi 1:6 ja mõtlematu vastaja võiks arvata, et kahe täringuga 1:3. Tegelikult on vaja küsimus enda jaoks ümber sõnastada: kui suur on tõenäosus, et kahe täringuga EI veereta kolme? Ühe täringuga on see tõenäosus 5:6. Kahe jaoks tuleb 5:6 korrutada 5:6-ga: 25:36. Tõenäosus kahe täringuga üks kolm veeretada on 11:36.

Kandidaatidele jagati päevaks sada žetooni mitme ülesande jaoks. Neid, kes žetoonid maha mängisid, ei palganud Jane Street kunagi.

Ühe ülesandena anti kulli ja kirja viskamiseks valida kümme münti. Iga kulli eest anti žetoon. Ühe mündi raskuspunkt oli paigutatud nii, et kulli tõenäosus oli 50:50. Ülejäänud üheksa olid erinevate raskuspunktidega. Aega viskamiseks oli 30 minutit. Iga münti tohtis visata kuni sada korda.

Sam mõistis, et üht ja ainsat õiget teed pole. Põhimünti polnud mõtet visata, sest see ei andnud uut infot. Paljud muidu targad kandidaadid raiskasid viskeid ja otsisid münti, mis oleks kallutatud kõige rohkem kullile. Nad viskasid iga münti tõenäosuse tuvastamiseks viis korda. Sam otsustas teistsuguse taktika kasuks: ta valis ühe erinevatest, viskas seda nii kaua, kuni tuli kiri ja mõtles siis, kas jätkata sellega või võtta järgmine.

Ettevõte jälgis ülesannetega, kuidas kandidaat infot kogub ja mida sellega peale hakkab, samuti seda, kuidas käitutakse ajasurve korral. Sam ei lasknud ajal end survestada. Sam Bankman-Friedil puudusid tunded.

Bankman-Fried töötas Jane Streetis aastatel 2014–2017. Ta ei võtnud kordagi puhkust. Esimese aasta järel tõsteti tema aastapalk 300 000 dollarile, järgmisel 600 000 dollarile. Pärast kümmet aastat oleks talle vastavalt tulemustele makstud 15–75 miljonit aastas.

Bankman-Friedi raha ei huvitanud; ta annetas peaaegu kõik heategevuseks. Küll kurtis ta, et kolleegid ei soovinud teda lähemalt tundma õppida. Ettevõte panustas presidendivalimistel sellele, et Donald Trump võidab ja turud reageerivad negatiivselt. Trump võitis, kuid turud reageerisid positiivselt. Jane Street kaotas 300 miljonit. See oli ettevõtte ajaloo suurim kahjum. Bankman-Friedi häiris, et ettevõtet ei huvitanud, mis läks valesti.

Krüptoturu väärtus kerkis 2017. aastal 760 miljardile dollarile. Klaas oli pooltäis, vesi oli karge ja inimestel oli janu. Kõik maailma poole tosina krüptovahetuse asutajad kaotasid und kaotamata klientide raha ja olid juba ilmselt miljardärid. Jane Street, nagu ka teised edukad maaklerfirmad, krüptoga ei kaubelnud. Bitcoini permutatsioone pole võimalik seletada, ütleb ka endine maakler Lewis. Aktsiabörs puhkab öösel. Krüpto ei peatu eales.

Mitteteadmise tunnetamiseks on vaja suuri teadmisi. Sam ei jaganud krüptost eriti midagi, kuid ta teadis, kui kerge on seda varastada. Lõuna-Koreas ajasid spekulandid hinna 20% kõrgemale kui Ameerikas. Tuli lihtsalt leida võimalus, kuidas osta krüptot väljaspool Lõuna-Koread ja müüa Lõuna-Koreas. Bankman-Fried tegi kiire arvutuse: kui ta hõivaks viis protsenti maailmaturust, pistaks ta päevas taskusse vähemalt miljoni.

FTX alustas poolemiljonise kapitaliga. Ettevõtte salarelvaks olid omakasupüüdmatud rikkad. Mõne kuuga investeeriti FTX-i 170 miljonit dollarit, sellest 130 miljonit investeeris Jaan Tallinn.

Lewis, kellele Vanity Fair maksis kunagi kümme dollarit sõna eest, pole Tallinna tabanud. Ta on intervjueerinud FTX-i väiksemaid liikmeid. Mingit pilti need ehitavad, aga väga huvitavaks ei osutu. On Ben Kimil sarjas «Billions» oluline roll peale natukese nalja?

Lewise töö Bankman-Friedi portreteerimisel on ja ei ole kerge. Bankman-Friedist leidub Amazonis kümneid tehisajuga kirjutatud raamatuid. Film «Dumb Money» muutub kiiresti igavaks, sest oodatakse lihtsalt aktsiahinna kerkimist. Lewise raamatu «The Big Short» põhjal vändatud filmis oodatakse samamoodi, ent seal ootavad teistsugused inimesed. Kui geeniusi oleks palju, siis nende väärtus langeks.

Hulkurplaneedi FTX kuulsaks saamine võttis aega. Sõsarfirma Alameda Research teenis 2018. aastal 30 miljonit dollarit kasumit. Investorid võtsid sellest poole, viis miljonit läks palkadeks, viis miljonit kuludeks. Viimasest viiest miljonist õnnestus pärast makse heategevuseks annetada 1,5 miljonit. Robinhood või Robin Hood?

Bankman-Fried polnud enne FTX-i kedagi juhtinud. Kõik alluvad ütlevad, et ta ei kuulanud neid. FTX-is puudusid ametinimetused. Peakorterit Bahamal hakati ehitama Bankman-Friedi suurema huvita. Tehke, mida tahate, ütles ta arhitektidele. Walter Benjamin arvas, et inimene on jumal, kui annab asjadele nimed.

Postimees kirjutas FTX-ist esimest korda 2021. aasta novembris, seejärel järgneva aasta jooksul veel kõigest kaks korda.

Lewis asus raamatut kirjutama ja Bankman-Friedi kõikjal saatma aasta enne FTX-i lõppu. Bankman-Fried asus meediaga suhtlema. Lewis kirjeldab Bankman-Friedi kohtumist Anna Wintouriga, kes sebib teda Met Galale raha andma. Kohtutakse arvutis ja Bankman-Fried mängib samal ajal videomängu. Aeg-ajalt ütleb ta Wintourile: «Yuuuuuuppp!» Ta on tegelane filmis «Crazy, Stupid, Love» hüüdmas: «Igav!»

«Millal ma jätsin mulje, et mulle meeldib matkamas käia?» küsis Artie Lange oma noorelt pruudilt. Kargopükstes Bankman-Friedi välimus oleks pidanud kasumit veelgi vähendama, panema häirekellad helisema, rahvale aga meeldiski just see, et ta nägi välja nagu üks nende seast. FTX 1, We Work 0.

Bankman-Friedil tekkis vaba raha ja ta ostis reklaami. Miami Heati väljak nimetati FTX Arenaks. Televisioonis mobiliseeris inimesi tahte täitmisele Tom Brady. Inimene on olemuselt sotsiaalne olend ja talle üleloomulikuna tunduvate sunduste aluseks on enamasti teadvustamatuks jääv ühtekuuluvusvajadus. Tõenäoliselt aitas maaniale kaasa pandeemia; inimesed igavlesid kodudes arvutites.

Lihtsameelsetelt tulebki raha ära võtta, kuid see võib lõppeda nii, et kedagi ei usaldata.

FTX ei ihanud saada nii suureks kui Binance, sest võitjat uuritakse rangemalt, ent FTX oli seniidis ja ka hõbemedaliga kaasnesid miljardid ja probleemid. Kuigi ühestki pangast ei tohi kõik kliendid raha korraga välja võtta, oleks Bankman-Fried võinud siiski meeles hoida, et mitte mõistus, vaid usk, tunded ja illusioonid olid tema rohkem kui viie miljoni kummardaja liikumapanevaks jõuks. 2022. aasta novembris FTX varises. Postimees kirjutas kuu jooksul 30 lugu.

Ainult rahaga edu ei osta, õppis ka Steve Cohen New York Metsi omanikuna.

Vanakreeka mütoloogias laenas päikesejumal Heliose poeg Phaeton isa kaarikut ja sõitis maapinnale nii lähedale, et tekitas kõrbed. Peeti pärast seda kohut? Loomulikult mitte; raevunud Zeus hävitas Phaetoni välguga. Kaarikujuhtimise võttis üle Apollo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles