«NÄDALA GRÄFFIÜHIK» on «NÄDALA KULTUURIÜHIKu» allkategooria, kus toome lugejateni värskeid leide tänavatelt. Esimene ühik on just äsja Haabersti linnaossa ilmunud taies, millel on araabia keeles kirjas «Disku halaal».

Ypsiloni veergudel ilmunud tänavakunsti-teemaliste artiklitega tuttavad lugejad mäletavad kindlasti «Piisoni baaris» ilutsenud Lucky Luke'i koomiksi temaatilist kunstiteost (vt «Autonoomne ja isetekkeline tänavakunst»). Sellega juhtus üsna kiiresti selline lugu, et üks tüüp tegi mingi mõttetu kirja selle peale. Aga ei ole hullu! Nädalavahetuse käisid poisid objektil ja tegid asjad korda ning nüüd on ühe paneeli peal uus teos, kus hulgi huvitavaid tegelasi, keda baaris hängides jõllata.

Asukoht, et saaksite seda oma silmaga kaeda, on «Piisoni baar» – Haabersti Maxxxima (see 24/7-variant) taga on suured betoonpaneelid, täpselt teisel pool loomaaia piisoniaediku võret. Koordinaadid on järgmised: 59.420903, 24.652549.

Küsisime ka kunstniku käest, mis värk selle pildiga on, ja saime sellise vastuse:

«Disku halaal – ämbrinõid Ali Baba ja 40 gopnikut, wagwaan-Talibaan, tšämpioon saund, inshallah

Anonüümseks jääda sooviv kunstiteadlane kommenteerib: «Kõlaritest laotud tornid sümboliseerivad ilmselgelt juba antiigist tuttavaid Herkulese sambaid, mis ühest küljest on ühendav lüli Euroopa ja Aafrika vahel, ent samas tuntud ka kui ohumärk – siit edasi lõppeb teadaolev maailm. Binaarsete vastandite (islamistlik tekst ja Saatan; Taliban ja tugev naiskarakter, reggae- ja reivikultuur, jne) seadmine omavahelisse dialoogi sünteesib uusi märgisüsteeme ja tähendusvälju.»

Kunstnik luges teadlase teksti ja kommenteerib vastu: «Mozzarella hinnad on absurdselt kalliks läinud.»

UUS RUBRIIK: NÄDALA KULTUURIÜHIK

Luuletaja, muusik, postitantsija, arborist või noa ja kahvliga sööja – näita Ypsiloni lugejatele, mida sa teed. Piire pole, saada, mida tahes, mida sina pead kultuuriks ja selle ühikuks. Meil oli NÄDALA LUULETUSE rubriik, aga see jäi kitsaks. Selle asemel on nüüd NÄDALA KULTUURIÜHIK.

Vabas vormis kirjad koos kultuuriühikuga või pressiteated palume saata aadressile toimetus@ypsilon.ee 

Kommentaarid (1)
Copy