ALFA-PVP Sünteetilised katinoonid Soomes: 15 aastat vägikaikavedu allilma ja jõuorganite vahel

Foto: Sander Leesment / Ypsiloni fototöötlus
Copy

Suve algusest saati on Ypsiloni toimetusele tulnud vihjeid, et Eestis on hoogustunud sünteetilise katinooni alfa-PVP tarvitamine. Allikate sõnutsi pruugitakse ainet nii pealinnas kui ka mujal (näiteks Ida-Virumaal); eriti huvitava tendentsina on see populaarne Soomes elavate Eesti kodanike hulgas. Käesolev kirjatöö alfa-PVP-st ja selle sugulastest Soomes ilmub kahasse värske Ypsiloni artikliga alfa-PVP ajaloost Eestis.

Teada saamaks, mis toimub Soome lahe põhjakaldal sünteetiliste katinoonide nagu alfa-PVP illegaalsel turul ja tarvitajaskonnas, pöördusime kahjude vähendamise ning tõenduspõhiste uimasti- ja üledoosiennetuse meetmete edendamisega tegeleva spetsialisti, uimastite ja vaimse tervise teenistuse A-klinikkasäätiö projekti «Tänavalt laborisse» (Kadulta labraan) juhi Janne Nahkuri poole paari küsimusega.

Mida me temalt ei oodanud, oli tunniajane põhjalik loeng koos slaidiesitlusega, mis katinooniprobleemi kitsamalt ning Soome uimastite veebikaubanduse olemust ja ulatust laiemalt avas. Vormistasime Janne ettekande artikliks, et omandatud teadmisi ka lugejatega jagada.

Eestis nüüdisajal kurikuulsaim sünteetiliste katinoonide (katapõõsa (ld Catha edulis) lehtedes sisalduva toimeaine sünteetiline analoog, kesknärvisüsteemi stimulant) rühma kuuluv narkootikum on alfa-PVP (α-PVP, alfa-pürrolidinovalerofenoon, tänavanimetustega UFO, uff, vannisool, 3D), mille tugevat toimet, suurt sõltuvusriski, häirivaid kõrvalmõjusid vaimsele tervisele ja motoorikale ning muid, mõnikord suisa fantastiliselt suureks puhutud ohtusid on kirjeldanud nii siinne ajakirjandus kui ka välismeedia, rääkimata sadadest nukratest Youtube’i-videodest, kus katinoonidega liialdanud inimesed kummaliselt käituvad.

Soomel, kust katinoonide laialdasem tarvitamine millalgi 2010. aastatel ka Eestisse levis, on sünteetiliste katinoonidega omamoodi eriline suhe, mis mõneti meenutab eestimaalaste ja sünteetiliste opioidide aastakümnete pikkust surma-puntratantsu. Nn uudisuimastite (NPS; ingl new psychoactive substance), eriti katinoonide musta turu tekkimise ja selle kujunemist suunavate teguritega põhjalikuks tutvumiseks heidamegi pilgu vastavatele arengutele Soomes.

MDPV ilmumine ja keelustamine

Esimene murekoht katinoonide turu seiramisel on asjaolu, et tarvitatav aine ei pruugi olla see, mida tarvitaja enda teada hankis. Alfa-PVP võib küll tarvitajate osutusel olla praegu kõige populaarsem katinoon, ent sageli näitavad süstlajääkide jm analüüsid, et tarvitatud on hoopis mõnd sarnast analoogi nagu alfa-PHP või alfa-PHiP. Kas, ja kui jah, siis kui palju tähendavad need erinevused tarvitajate jaoks või kuidas mõjutab teadmine neist tarvitamiskäitumist, on hõredate andmete valguses keeruline öelda, kuid teada on, et nüüdisajal viitavad kogenumad katinoonitarvitajad, kes eelistavad alfa-PVP-ga sarnanevaid aineid, kogu ainetegrupile (pürovaleroonid) sageli katusterminiga «PV» (sm slängis pevekki, peukku).

Katinoone saab liigitada kolme rühma: mõju poolest MDMA-d ja/või kokaiini meenutavad «peoained» nagu mefedroon (ee sl šanghai, mjäu-mjäu, 4-MMC) ja metüloon, amfetamiini ja/või metamfetamiini sarnased stimulandid nagu katinoon ja metkatinoon, ning pigem kokaiinilaadse toimega pürovaleroonid nagu MDPV, alfa-PVP, jne. Soomes on kõige suurema turuosa võitnud just viimane rühm, kuna nende tarvitajad elavad tõenäolisemalt sõltuvushäirega ja/või on harjunud tarvitama sagedamini ja rohkem kui uimastite meelelahutuslikel eesmärkidel tarvitajad.

MDPV-d (metüleendioksüpürovaleroon) hõivati Soomes esmakordselt 2008. aastal. Ehkki esmalt võtsid selle omaks chemsex-tarvitajad ja trendikad peonoored, kujunesid aine regulaarseks tarvitajaskonnaks üsna pea juba tõsisema probleemiga igapäevasüstijad. Tõenäoliselt soodustas MDPV edu Soomes asjaolu, et amfetamiin on seal pikka aega olnud probleemtarvitajate seas kõige menukam narkootikum.

MDPV triumf andis Soome riigile põhjuse astuda seninägematu samm ning hakata veel keelustamata aineid keelatud narkootikumide nimekirjadesse lisama riiklikul tasemel (seni lähtuti ÜRO uimastikomisjoni CND kehtestatud konventsionaalsetest keelunimekirjadest, kuhu NPS-id jõudsid toona paraja viivitusega). Nii sai riik keelustada MDPV juba 2010. aastal ega pidanud ootama, kuni CND aine alles 2015. aastal ära keelab. Keelupoliitika rusikareegli kohaselt ilmus varsti pärast MDPV keelustamist selle asemel turule alfa-PVP, mis keelustati Soomes 2013. ja ÜRO tasemel 2016. aastal.

Peamine põhjus, miks PV-tüüpi ained kiiresti sõltuvus- ja muid terviseprobleeme hakkavad tekitama, on tarvitajate osutusel asjaolu, et nende mõju kestab amfetamiiniga võrreldes palju vähem aega ning kihk annust korrata ja/või suurendada on tugevam.

Katinoonid kaovad tumeveebituru tekkides

Politsei ja tolliameti avaldatud statistika annab mõista, et 21. sajandi teise kümnendi lõpuks katinoonide populaarsus Soomes hääbus. Selle ajaline kattumine kohaliku tumeveebikultuuri hiilgeaja, tumeveebis hangeldajate üldise (ja, nagu hiljem näeme, mõneti lapsiku) karistamatusetunde ning amfetamiinituru taastõusuga kinnitab, et tarvitajad eelistasid katinoonidele amfetamiini. Kuna tumeveebist sai seda hankida üsna hõlpsalt ja ohutult, kaduski mõneks ajaks nõudlus katinoonide järele. Statistikas kajastuvad küll ka tubakast loobumise ja depressiooniravimina kasutusel oleva katinooni bupropiooni («Voxra») kuri- või väärtarvitamise juhtumid, mõned neist isegi fataalsed, aga neid on vähe ja neid on ka raske eristada konventsionaalse raviga seondunud õnnetutest mürgistusjuhtumitest.

Foto: Janne Nahkuri / A-klinikkasäätiö

Aastatel 2013–2017 on hõivamiste statistikas näha MDPV-turu kiiret hääbumist (konfiskeeritud kogused kahanevad 5,3 kilolt 2013. aastal 0,009 kiloni 2016. aastal ning kaovad 2017. aastal üldse). Küll aga ilmub 2014. aastal pildile alfa-PVP, mida hõivatakse mitu aastat järjest kaks kuni neli kilo aastas. Samas pole ka see aine sugugi menukas müügiartikkel tumeveebiturul – sest milleks pruukida põhjalikult uurimata mõjudega NPS-e, kui vanad, äraproovitud tuttavad nagu kanep, amfetamiin ja koka letis laiutavad.

Tähendusrikas on asjaolu, et arvestatav osa tumeveebis aineid liigutanud inimestest olid enamasti noored, n-ö puhta taustaga, varem karistamata tehno-oivikud ja -entusisastid, kes nägid head teenimisvõimalust ja sellest kinni haarasid, mitte kartellibossid, tänavadiilerid või motojõukude liikmed (kuigi ka need ei kadunud kusagile ja osa neist korraldas uute arengute valguses oma äritegevuse ümber).

Soome tumeveebiturgude tõus ja langus

2013. aastal avanenud veebibasaar Silkkitie (sm «siiditee»), ingliskeelses versioonis Valhalla, oli üks esimesi Tor-võrgu põhiseid narkomüügilehti, mis saavutas ka suisa rahvusvahelise menu. Krüptokauplus tegutses karistamatult üle viie aasta, kuni 2019. aasta hakul hõivas politsei serverid, tuhanded kasutajakontod sattusid lohakate diilerite peetud kliendiregistrite ja arvelduses kasutatud Bitcoinide müüjate kaudu politsei valdusse ning peaaegu igasugune usaldus tumeveebi-müügikohtade suhtes kukkus klientuuri hulgas nulli lähedale. Paanikat võimendas ajakirjandus, mis ennustas, et politsei algatab Silkkitie tuhandete tuvastatud klientide suhtes kriminaalmenetlused, mis paljastavad narkootikumide tarvitamise tõelise ulatuse Soome ühiskonnas. Kuna menetluste alustamisel on suhteliselt lühike ajapiirang, see ettekuulutus siiski ei täitunud.

Sarnaselt loodusega ei salli narkoturg tühja kohta, mistõttu ei läinud kaua aega, kui Silkkitie mudelile leiutati uus, osalt tumeveebi-põhine, osalt tänavadiilerluse meetodeil rajanev aseaine – pildifoorumid (ingl imageboard), kus ei käibi enam krüptoraha ja pakke ei saadeta postiga. Müüjad postitavad foorumisse oma Wickri kasutajanime alt reklaami selle kohta, mida neil pakkuda on, ja klient esitab ostusoovi juba selle anonüümseks peetava suhtlusrakenduse vahendusel. Seejärel lepitakse kokku kohtumispaik ning sularaha ja mõnuained vahetavad omanikku reaalses maailmas. Pildifoorumi-äri eeliseks nii kliendi kui ka müüja vaatenurgast on asjaolu, et selle kasutamiseks ei pea õppima arveldama krüptorahaga ja kaob oht, et postiga saadetud uimasti hõivatakse.

Asitõendite kogumiseks sooritasid Soome eri piirkondade politseinikud Sipulikanava ja Wickri kaudu libaoste. Pildil on näha katkeid vestlusest kasutajakontot «vauhtikasi» («kiirusekiisu») kasutava amfetamiinimüüja ja politseiniku vahel.
Asitõendite kogumiseks sooritasid Soome eri piirkondade politseinikud Sipulikanava ja Wickri kaudu libaoste. Pildil on näha katkeid vestlusest kasutajakontot «vauhtikasi» («kiirusekiisu») kasutava amfetamiinimüüja ja politseiniku vahel. Foto: Kuopio politsei / Savon Sanomat 13.4.2017

Tõsi, täielikult ei kadunud ka «vana hea» tumeveeb. Silkkitie asemele tekkinud järgmised tumeveebi-krüptoturud pole siiski saavutanud erilist populaarsust algajate ja juhutarvitajate seas; peamiselt toimub nende vahendusel ainete hulgimüük (tõenäoliselt edasimüüjatele, kes kasutavad klientideni jõudmiseks pildifoorumeid).

Esimene teise põlvkonna krüptobasaar Soomes, mis kandis nime Sipulikanava (tõlkes «sibulakanal» – viide Tor-võrgu marsruutimisprotokolli mitmekihilisele olemusele), suleti 2017. aastal erioperatsiooni tulemusel. Juba järgmisel päeval pärast Sipulikanava sulgumist sigines tumeveebi mitu uut samasugust platvormi, millest menukaim tegutses järjest kolm aastat, kuni 2020. aasta lõpus äri kinni pani (nagu ettenägelik ja -vaatlik haldaja võimalike sanktsioonide ennetamiseks algselt kavandanud oligi).

Silkkitie ja Sipulikanava kiiluvees tekkis turule muidki krüpto-narkopoode, kuid saamatu administreerimise tõttu ja/või tehnilistel põhjustel päädis kõigis neist kauplemine vähem kui aasta jooksul.

Nende arengute taustal kääris aastaid läbi mitme kohtuastme Sipulikanava haldaja kriminaalasi, mis 2020. aastal lõppes tema karistamisega nelja-aastase vabadusekaotusega narkootikumide hankimisele kaasaaitamise eest (mille Soome ülemkohus muutis 2022. aasta hakul «raskeks uimastikuriteoks», liites algsele karistusele veel 1,5 aastat vangistust). Tõenäoliselt hävitas see kohtusaaga kombinatsioonis tõigaga, et Sipulikanava tüüpi idealistliku krüptopoe ülalpidamise kulusid ja riske ei saanud vaheltkasu võtmisega kompenseerida, potentsiaalsete saidihaldurite seas suurema motivatsiooni järgmist platvormi püsti panna.

Oma osa turukrahhis oli kindlasti ka FBI, DEA ja Europoli juhitud, 15 riiki hõlmanud rahvusvahelisel haarangul OTF Greenlight/Trojan Shield, mis kasutas liba-krüptotelefonide võrgustiku ANOM aastatepikkuse seiramise käigus kogutud infot mitme lokaalse ja piirideülese narkoäri-organisatsiooni «mahajooksmiseks». Nende seas oli ka Soome peamiselt amfetamiini ja kanepit, aga ka muid uimasteid tarninud riikideülene kartell. 2021. aasta suvel toimunud suured hõivamised vähendasid järsult ainete kättesaadavust. Täiendava põõna pani veebi-narkoärile 2022. aasta lõpus Wickri teadaanne, et suhtlusrakendus lõpetab tasuta teenuse pakkumise 2023. aastal ja orienteerub üksikklientidelt ümber ettevõtete teenindamisele.

Haip hääbus ja Soome tumeveebi-nakoturg langes ränka madalseisu. Paar Tor-tumesaiti hingitsevad veel edasi, aga hiilgeajad paistavad olevat jäänud möödanikku. Pildifoorumitele pakuvad asendust hiljuti siginenud salagrupid rakenduses Telegram, millega liitumine nõuab tutvuseid, kuid mida on hõlpsam kasutada kui varasemaid krüpto-sõnumirakendusi. Selline narkokaubanduse formaat on Soomes esialgu veel lapsekingades, ent paistab kiiresti populaarsust koguvat.

Amfetamiinid asenduvad muude ainetega

Foto: THL / Janne Nahkuri

Kuidas mõjutas see kõik aga katinooniturgu? Soome tervise ja heaolu ameti THL reoveeuuringud Helsingis ja lähiasulates aastatest 2012–2023 annavad mõista, et üsna vahetult. Lisatud graafikul on näha, kuidas Greenlight/Trojan Shieldi haarang 2021. aasta suvel tõi kaasa amfetamiinituru krahhi ja selle suures osas asendumise kokaiinipakkumisega (kokaiini tarbimine kasvas aastaga rohkem kui 200%). Samal ajal ilmusid reovette selged märgid sellest, et katinoonid eesotsas alfa-PVP ja alfa-PHP/PHiP-ga on turul tagasi jõulisemalt kui kunagi varem. Graafikul joonistub kenasti välja ka tumeveebi-haibi kõrgaeg – 2018. aastast 2021. aasta lõpuni on amfetamiininäitajad muude perioodidega võrreldes väga kõrgel, katinoonide levimus aga väike.

Samad tendentsid on ilmsed Soome joobes juhtimiste statistikas [1, lk 111]; [2]; [3]; [4] (ehkki see ei pruugi anda kallutamata ülevaadet tarvitamise tegelikust ulatusest, kuna kõige suuremaid koguseid tarvitavad inimesed ei juhi enamasti liiklusvahendeid). Rekordiliselt madalast tasemest 2018. aastal paisus alfa-PVP levimus rekordkõrgeks 2022. aastal.

Samal ajal ilmusid pildile ka uued katinoonid, näiteks alfa-PHiP, mille narkootikumina keelustamiseni jõudis riik rööpselt ÜRO uimastikomisjoniga alles tänavu sügisel (tõsi, “tarbijaturul keelatud psühhoaktiivsete ainete”, mida on karistuse ähvardusel keelatud müüa ja importida, aga mitte tarvitada, leebemasse keelunimekirja on enamik PV-aineid lisatud juba varem). Kuna politsei ei pruugi pidada vajalikuks hõlmata statistikasse rangelt keelustamata uimasteid, võib mõnede selliste narkootikumide reaalse leviku kohta nende andmete põhjal teha vaid oletusi.

Katinoonide taastõusu näitab ka Euroopa uimastiseireameti EMCDDA Helsinkis läbi viidud süstlajäägiuuringute sari ESCAPE, mis paljastab veidi paremini katinoonide paleti kirevust ja kinnitab taas, et pelk keelustamine ei ole uimastiturgude ohjeldamisel jätkusuutlik. 2018. aastal leiti alfa-PVP-d 3%-st süstaldest, alfa-PHP-d 2,5%-st; lisaks leiti hulgaliselt muid katinoone nagu alfa-PVT, alfa-PEP, alfa-PBP, 4-kloro-alfa-PVP, 4-fluoro-alfa-PVP, N-etüülheksedroon, 4-CMC, MDPV, MDPPP ja MDPBP.

Võib üsna kindlalt öelda, et alates umbes sellest ajast ei saa Soomes ükski katinoonitarvitaja ilma spetsiaalse testimiseta kindel olla selles, mida ta õigupoolest tarvitab. Siiamaani räägitakse MDPV-st ja/või alfa-PVP-st, ent see on sama eksitav kui sildistada kõik Eesti narkoturul levivad sünteetilised opioidid fentanüüliks.

THL-i 2022. aasta augustis ja oktoobris läbi viidud süstlajäägiuuringu tulemused toonitavad asendumishüpoteesi – traditsiooniliste turuliidrite buprenorfiini ja amfetamiini järel kolmandal kohal troonib alfa-PHiP, mida tuvastati ligi kolm korda sagedamini kui alfa-PVP-d.

Veel üks mätas, mille otsast uudsete ainete levikut mõõta saab (ning mis samuti kinnitab traditsiooniliste ainete kättesaadavuse ja uute ainete pealetungi seose pöördvõrdelisust), on EMCDDA kogutav statistika NPS-ide hõivamise kohta. Aastatel 2018–2022 Soomes kas või korra konfiskeeritud NPS-ide nimetuste hulk on muljetavaldav igal aastal, kuid kõige vähem on neid tuvastatud just tumeveebi-turu harjal 2020. aastal.

Kotipõhja-uuring juriidiliselt hallis alas

Kõige värskemad andmed tulevad A-klinikkasäätiö käimasolevast uuringust «Kadulta labraan», mille käigus analüüsitakse mullu aprillist tänavu septembrini muuks kui süstimiseks kasutatud tarvitamisvahenditest (pakendid, prepareerimisanumad) kogutud uimastijääkide koostist. Esialgsete selektiivsete andmete (valimisse pole kaasatud nt opioide ja kanepit) põhjal koostatud graafikus domineerivad amfetamiinid, milleks peetud aineid toodi testida 97 juhul, järgnevad üsna kõrvuti 33–37 juhuga eeldatud MDMA, alprasolaam, katinoonide grupp ja kokaiin.

Foto: Janne Nahkuri / A-klinikkasäätiö

Põhjus, miks testiti n-ö «kotipõhjasid», mitte konkreetset kaupa, on juriidiline. Soomes, kus illegaalsete narkootikumide mis tahes koguste käitlemine on karistatav kriminaalkorras, ei saa seni pakkuda testimisteenust, mis võimaldaks koguda veelgi kvaliteetsemat teavet. THL-i toksikoloogialaboris testide tegemine eeldas paratamatult ainete käitlemist, milleks sihtasutuse A-klinikkasäätiö projekt kavatses ka luba taotleda. Soome ravimiamet Fimea teatas aga, et ei saa luba anda, kuna nende tõlgendus seadusest on selline, et illegaalsetest allikatest hangitud ainete käitlemist pole võimalik volitada isegi teaduseesmärkidel.

Nii käivitasidki THL ja A-klinikkasäätiö uuringu eeldusel, et kui EMCDDA varasem süstlajääkide uuring (mille käigus käideldi mikrokoguseid narkootikume ilma eriloata) oli seaduslik, on seda ka muudest tarvitamisvahenditest kogutud samaväärsete jääkkoguste (ingl trace amounts in drug paraphernalia) analüüsimine.

«Kadulta labraan» analüüsid on seni muuhulgas näidanud, et kui klient loovutab analüüsimiseks proovi, mille kohta arvab teadvat, et see on mõni konkreetne aine, nt alfa-PVP, siis analüüs ei kinnita seda peaaegu mitte kunagi. Enamik PV-aineid analüüsida toonud inimesed polnud kindlad, mis ainet nad tarvitavad. Kõige levinumateks katinoonideks on uuringu järgi olnud alfa-PVP, alfa-PHP ja alfa-PHiP, kuid küllaga leidub ka teisi, samuti eri ainete kombinatsioone.

Ootamatu tähelepanek on, et seni analüüsida toodud eeldatud crack-kokaiini analüüsid on näidanud ainult katinoone, mille suitsetamisel või veipimisel võivad olla crackist isegi kiiremad ja laastavamad mõjud tervisele. Eriti murettekitav on, et erinevalt süstimisest toovad suitsetamine ja veipimine kaasa vähem häbimärgistamist, mis tähendab, et eriti ohtlikud stimulandid võivad kergemini levida ka mittesüstijate seas.

Kes tarvitavad katinoone?

Juba ammu ei ole katinoonid ei Soomes ega ka Eestis n-ö klassikaline peodroog. MTÜ-ni LUNEST on jõudnud mõned teated alfa-PVP tarvitamisest Eestis chemsexi kontekstis, kuid sage kuritarvitamine stimulandina, pahatihti süstides, paistab olevat valitsev norm, mis on Kirde-Eestist mõne aasta jooksul levinud Tallinnasse ja mujale.

Soomes eelneb katinoonide tüüpilisele igapäevasele probleemsele tarvitamisele reeglina buprenorfiini ja amfetamiinide pruukimine. Kuna katinoonid levivad samades kanalites, on neile kas uudishimust või näiteks amfetamiinipõua ajal (nagu pärast operatsiooni Greenlight) lihtne üle minna.

Alfa-PVP parseldamine amfetamiini pähe jääb aastatesse 2015–2016 (aega, mil ainete testimise teema Soomes esimest korda üldsuse teadvusse jõudis); nüüdseks on ammu välja kujunenud tarvitajaskond, kelle jaoks katinoonid-pürovaleroonid on teadlik valik.

Kokkuvõtteks midagi positiivset. Ypsilon on varem tõstnud Eesti uimastipoliitikat Soomega võrreldes esile kui progressiivsemat – vähemalt pole meil tarvitamine ja väikesed kogused kriminaalsed. Hiljutised muudatused karistuspraktikas näitavad aga, et ka Soome ei pruugi olla jäädavalt klammerdunud skandinaavialikku nulltolerantsi. Nimelt otsustas Soome ülemkohus 2023. aasta veebruaris määrata uimastite n-ö väikestele, eeldatavasti oma tarbeks hangitud kogustele uued leebemad piirmäärad.

Jõuorganite huviorbiiti sattunud tarvitaja jaoks tähendab see, et kuni 30 annuse kanepi või bensodiasepiinide, kuni 25 annuse amfetamiinide või PV-ainete, LSD, MDMA, GHB või Subutexi, või kuni 20 annuse heroiini, oksükontiini või kokaiini käitlemise eest isiklikuks tarbeks ei pruugi kohus süüalust karistada muu kui trahviga. Prokuratuur värskendas oma soovituste loendit (PDF, 4 lk) vastavalt tänavu maikuus, mis tähendab, et kohtupraktika võib nüüdsest olla Soomes väikeste kogustega vahele jäänud tarvitajate suhtes suhteliselt leebe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles